Πολιτικη & Οικονομια

Πέρασε ο ISIS από τον Ελαιώνα;

Οι μυστικές διαδρομές μιας chat πλατφόρμας που δεν «σπάει» εύκολα

Κώστας Κυριακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 764
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο ISIS ατον Ελαιώνα: Πώς έφτασε η αστυνομία στον εντοπισμό και τη σύλληψη του τζιχαντιστή και πώς επικοινωνούσαν μεταξύ τους οι τζιχαντιστές

Viber, Telegram και Signal. Τρεις λέξεις κλειδιά, τρεις crossplat forms για ανταλλαγή μηνυμάτων και video σε κινητά, tablets και desktop, με την τελευταία να έχει το υψηλότερο επίπεδο κρυπτογράφησης από όλες τις άλλες που κυκλοφορούν free. Τι συνδέει αυτές τις τρεις πλατφόρμες με μια μάχη με μαχαίρια και σπαθιά που έγινε πρόσφατα στη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα στην Αθήνα και την αποκάλυψη ότι ένας εκ των πρωταγωνιστών συνδέεται με τον ISIS και ότι τον αναζητούσαν σε ολόκληρη την Ευρώπη; Ο ίδιος, τώρα, είναι προφυλακισμένος αλλά οι επικοινωνίες μέσω του κινητού του, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, φαίνεται να εξελίσσονται σε διαφωτιστικές και όχι μόνο για τις ελληνικές υπηρεσίες. Μέχρι στιγμής στήνεται ένα σκηνικό περίεργων διασυνδέσεων που περνούν από την Ελλάδα και καταλήγουν σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο. 

H Athens Voice έψαξε την ιστορία που έγινε γνωστή προ ημερών και συνέλεξε πληροφορίες. Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στο αστυνομικό τμήμα του Κολωνού στην οδό Λαοδάμαντος 3, πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας, ακούγονταν πολλές φωνές σε μια γλώσσα που καταλάβαιναν δύο τρεις άνθρωποι. Αυτοί που είχαν ρόλο μεταφραστή μεταξύ των αστυνομικών και μιας ομάδας αντρών που είχαν μεταφερθεί από τη δομή φιλοξενίας στον Ελαιώνα μερικές ώρες μετά από μια κανονική μάχη με σπαθιά και μαχαίρια, ευτυχώς όχι με νεκρούς αλλά με τραυματίες και πολλές και βαθιές πολεμικές ιαχές, όπως περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ανάμεσά τους, με μπανταρισμένες τις πληγές από τους εφημερεύοντες νοσηλευτές στα επείγοντα του Ευαγγελισμού, ήταν και ένας 27χρονος Σύρος. Δεν του έδιναν ιδιαίτερη σημασία μέχρι την ώρα που άρχισε να φωνάζει σε κάποιους άλλους που είχαν συλληφθεί μαζί του. Οι μεταφραστές πήγαν με τρόπο στους αστυνομικούς και σχεδόν ψιθυρίζοντας τους είπαν ότι «αυτός φωνάζει ότι θα τους κάνουν ό,τι είχαν κάνει και στους δικούς τους στη Συρία το ’14». Οι αστυνομικοί άρχισαν να επικοινωνούν με άλλες υπηρεσίες και μία ημέρα μετά ο 27χρονος καθόταν σε έναν ξύλινο πάγκο στον 12ο όροφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και ανακρινόταν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. 

Μπροστά του τού είχαν ανοίξει ένα laptop. Ήταν συνδεδεμένο στο youtube και του έδειχναν ένα video. Ο τίτλος ήταν «Τα εγκλήματα του ISIS εναντίον μελών της φυλής Shaitat». Στο βίντεο, που είχε ημερομηνία του 2013 και διάρκεια 2:54, φαίνονται όρθιοι άνθρωποι στη σειρά, να κοιτάζουν κάτω με σκυμμένα κεφάλια και τα χέρια τους δεμένα πισθάγκωνα με σκοινιά, μαντήλια και διάφορα πανιά. Δίπλα τους περπατούσαν άλλοι φορώντας μαντήλια στα πρόσωπα και στα κεφάλια. Κάποιοι κρατούσαν χοντρά σκοινιά σαν καμουτσίκια και χτυπούσαν αυτούς που στέκονταν όρθιοι με τα σκυμμένα κεφάλια. Κάποιοι μαστίγωναν και γελούσαν. Ένας από αυτούς είχε δέσει ένα κασκόλ γύρω από το κεφάλι του, πηγαινοερχόταν, φαίνεται να χτυπάει και αυτός. 

«Ναι, εγώ είμαι αυτός στο βίντεο», είπε στους Έλληνες αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής ο 27χρονος Σύρος. Είπε ακόμα ότι μπήκε στον ISIS το 2014 για να πάρει εκδίκηση για τις δολοφονίες δικών του ανθρώπων. Οι Έλληνες αξιωματικοί είχαν μπροστά τους και άλλα έγγραφα, όπως το ανάλογο σήμα βάσει του οποίου τον αναζητούσε η Ιντερπόλ και το οποίο είχε βασιστεί σε ένα άλλο παρόμοιο σήμα, μια οδηγία αναζήτησης των γερμανικών αστυνομικών υπηρεσιών.

Οι κατηγορίες που του απέδωσαν οι Έλληνες αξιωματικοί, αφού ολοκλήρωσε την προανακριτική του ομολογία, ήταν συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και άμεση συνδρομή σε ανθρωποκτονία κατά συρροή. Την επόμενη ημέρα οδηγήθηκε σε ανακρίτρια στην οποία αναίρεσε όλα όσα είχε πει στην Αντιτρομοκρατική. Αρνήθηκε ότι είχε ενταχθεί στον ISIS και είπε ότι είχε αναγκαστεί να το παραδεχθεί επειδή οι αστυνομικοί στη Λ. Αλεξάνδρας τον είχαν βασανίσει.

Εντούτοις, οι πληροφορίες από την Αντιτρομοκρατική ανέφεραν επί λέξει ότι «ο κατηγορούμενος αποδέχθηκε τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν, είπε ότι πράγματι είναι ο ίδιος στο video και ότι αυτό αναρτήθηκε το 2017, ενώ όλα όσα δείχνει έγιναν το 2014 σε μια πετρελαιοπηγή στη Συρία. Είχε προσθέσει, μάλιστα, ότι ορισμένοι από τους αιχμαλώτους δικάστηκαν και εκτελέστηκαν επί τόπου με συνοπτικές διαδικασίες».

Αμέσως μετά, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος φέρεται να είπε προανακριτικά στους Έλληνες αστυνομικούς, ακολούθησαν σκληρές μάχες της οργάνωσης στην οποία ανήκε με ομάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, με πληθώρα νεκρών και από τις δύο πλευρές, οι οποίοι τάφηκαν σε ομαδικούς τάφους. Για την ταφή αυτή, φέρεται να είπε, υπάρχουν ανάλογα video τα οποία δεν έχουν αναρτηθεί και ουδέποτε κυκλοφόρησαν σε διαδικτυακή θέα. 

Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, στην Τρίπολη, συνελήφθη ακόμα ένας 27χρονος υπήκοος Τατζικιστάν. Και αυτόν τον καταζητούσαν διεθνείς αρχές με την κατηγορία της συμμετοχής στον ISIS. Είχε μπει στην Ελλάδα μέσω Λέσβου το 2017 και το 2018 πήρε πολιτικό άσυλο και από τότε ζούσε με τη γυναίκα του και τα τρία τους παιδιά σε δομή φιλοξενίας στην Τρίπολη. Εκείνη την ημέρα είχε πάει στην αστυνομία για μια τυπική γραφειοκρατική διαδικασία. Όταν οι αστυνομικοί στην Τρίπολη πληκτρολόγησαν τα στοιχεία του έπεσαν αμέσως πάνω στο ένταλμα σύλληψης. Τον συνέλαβαν και από εκείνη την ημέρα κρατείται στις φυλακές Δομοκού. Οι ελληνικές αρχές διατυπώνουν την εικασία ότι οι δύο 27χρονοι συνδέονται μεταξύ τους, χωρίς όμως μέχρι πριν από λίγες ημέρες να έχουν διαρρεύσει περισσότερα στοιχεία. 

Παρά το γεγονός ότι ο 27χρονος από τη δομή του Ελαιώνα, στην Αθήνα, αρνήθηκε στην ανακρίτρια όσα είπε προανακριτικά στην Αντιτρομοκρατική, προφυλακίστηκε. Ο ίδιος φέρεται να ταξίδεψε από τη Συρία προς την Τουρκία μαζί με τη γυναίκα του και τα πέντε παιδιά τους τον Μάρτιο του 2018. Από την Τουρκία πέρασαν με βάρκα στην Ελλάδα και η είσοδός τους καταγράφηκε σύμφωνα με τις επίσημες διαδικασίες και αμέσως μετά μεταφέρθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στον Ελαιώνα, καθώς ο 27χρονος είχε κάνει αίτηση για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Στο μεταξύ, οι επικοινωνίες που είχε με το κινητό του ερευνώνται με κάθε λεπτομέρεια και μάλιστα οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται επ’ αυτού και με αντιπροσωπείες / γραφεία ξένων υπηρεσιών που βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο μόνιμων διακρατικών συμφωνιών συνεργασίας. 

Οι πληροφορίες της A.V. αναφέρουν ότι ο 27χρονος είχε ανταλλάξει αρκετά μηνύματα με κατόχους κινητών που ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων «πακιστανικών κινητών».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται να παρουσιάζουν οι επικοινωνίες –μηνύματα κατά κύριο λόγο– που είχε ο ίδιος με άλλους μέσω από πλατφόρμες όπως το Viber, το Τelegram και το Signal. Τα δύο πρώτα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι πολύ πιο εύκολα προσβάσιμα αναφορικά με τον κώδικα κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούν, σε αντίθεση με το Signal που φέρεται να είναι το πιο δύσκολα αποκωδοκοποιήσιμο και γι’ αυτό, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικά σημειώματα μεταξύ των ευρωπαϊκών υπηρεσιών, συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά προτιμήσεων από ομάδες του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.

Οι πληροφορίες της A.V. αναφέρουν ότι ο 27χρονος είχε ανταλλάξει αρκετά μηνύματα με κατόχους κινητών που ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων «πακιστανικών κινητών». Πρόκειται για μαζικές αγορές καρτών SIM με τους αντίστοιχους αριθμούς, από συγκεκριμένους χρήστες που δεν έχουν κάτι να κρύψουν από τις αρχές. Αμέσως μετά την αρχική αγορά οι κάρτες SIM καταλήγουν στα χέρια πολλών άλλων αγνώστων χρηστών και ούτω καθεξής. Δημιουργείται έτσι ένα μυστηριώδες σύστημα «αεροπλανάκι» από κάρτες SIM εκ των οποίων η κάθε μία μπορεί να έχει το δικό της IMEI αριθμό αλλά και αριθμούς κινητών. Από αυτό τον συρφετό αριθμών οι αρχές δεν είναι εύκολο να βγάλουν άκρη.

Οι ίδιες πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές αναφέρουν ότι τα στοιχεία των επικοινωνιών του 27χρονου μέσω των κωδικοποιημένων πλατφορμών –κυρίως του Signal– δείχνουν αρχικώς επικοινωνίες με κατόχους κινητών που βρίσκονται σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο. Οι ελληνικές αρχές δεν αποκλείουν, στη χειρότερη περίπτωση, να έχουν να κάνουν με διάφορα συστήματα των τζιχαντιστών που επικοινωνούν μεταξύ τους και ο 27χρονος να είναι ένας από τους συνδέσμους.

Στην ακόμα χειρότερη περίπτωση, πιθανώς οι επικοινωνίες αυτές να συντόνιζαν κάποιο επόμενο χτύπημα σε μία από τις χώρες, ενόψει μάλιστα Χριστουγέννων. Έτσι, αυτό που ελπίζουν οι αρχές, αν πρόκειται για συντονισμό παράνομων δραστηριοτήτων, είναι να πρόκειται για διακίνηση μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας προς την Ελλάδα και από εδώ προς την Ευρώπη. 

Οι ελληνικές αρχές θεωρούν ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται κατά κόρον από τζιχαντιστές εκτελεστές του ISIS ως πέρασμα για την Ευρώπη

Αυτό που οι ελληνικές αρχές θεωρούν βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα έχει χρησιμοποιηθεί και συνεχίζει να χρησιμοποιείται κατά κόρον από στελέχη, συντονιστές και απλούς τζιχαντιστές εκτελεστές του ISIS ως πέρασμα για την Ευρώπη, παράλληλα με όλα τα κυκλώματα της λαθραίας διακίνησης των μεταναστών, τόσο από τα χερσαία σύνορα του Έβρου όσο και από τα θαλάσσια. Κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορες εκθέσεις και πληροφορίες, οι οποίες αναφέρουν και συγκεκριμένους αριθμούς αλλά ουδείς γνωρίζει την εγκυρότητά τους. Είναι τόσο μπλεγμένο το κουβάρι αυτής της τρομοκρατίας που, δυστυχώς, τα σενάρια στήνονται εκ του αποτελέσματος. Αφού, δηλαδή, μετρηθούν τα πτώματα που έχει σκορπίσει κάθε χτύπημα στην «ευρωπαϊκή γη του Σατανά…».