Πολιτικη & Οικονομια

Πέτσας - Πολυτεχνείο: Προέχει η δημόσια υγεία

«Η αποφασιστική στάση του πρωθυπουργού»

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στέλιος Πέτσας
Στέλιος Πέτσας © EUROKINNISSI

Προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας - Μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για το lockdown, τονίζει ο Στέλιος Πέτσας.

Ως ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα, στο οποίο συνέβαλε «η αποφασιστική στάση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι προέχει η δημόσια υγεία και γι' αυτόν τον λόγο δεν θα γίνει πορεία», είδε τη μη πραγματοποίηση μαζικών συγκεντρώσεων για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM».

Επεσήμανε επίσης πως οι τελικές αποφάσεις για το lockdown θα ληφθούν στο τέλος αυτής της εβδομάδας «ώστε όλοι να γνωρίζουν πώς θα προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους μετά τις 30 Νοεμβρίου». Ταυτόχρονα μίλησε για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και τόνισε πως θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί η προσπάθεια στήριξης των πιο ευάλωτων.

Για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, «επειδή ο πρωθυπουργός έδειξε αυτή την αποφασιστική στάση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κ.Κ.Ε. και το ΜΕΡΑ25, που είχαν εκδηλώσει με κοινό τους κείμενο την πρόθεσή τους να κάνουν συγκεντρώσεις, δεν προέβησαν σε μαζικές συγκεντρώσεις. με αποτέλεσμα το μείζον -που ήταν να μην γίνει αυτή η γιορτή της Δημοκρατίας γιορτή για τον κορονοϊό- να επιτευχθεί. Δεν είχαμε μαζικές συναθροίσεις. Αυτό είναι το πρώτο θετικό αποτέλεσμα, το οποίο κρατάμε ως κάτι πολύ σημαντικό, γιατί η σημερινή ημέρα είχε όλες τις προϋποθέσεις να γίνει μια αιτία υπερμετάδοσης και τελικά αυτό, ευτυχώς, δεν έγινε».

Αναφορικά με το επιχειρησιακό πεδίο ανέφερε ότι «υπήρξε μια συμβολική κίνηση του Κ.Κ.Ε. με τη συμμετοχή περίπου 200 ατόμων στην Βασιλίσσης Σοφίας, έξω από τον σταθμό του Μετρό. Αμέσως πήγε εκεί ο επικεφαλής της Αστυνομίας και μόλις διαπίστωσε το γεγονός, ζήτησε να διαλυθούν. Ο κ. Κουτσούμπας τον διαβεβαίωσε ότι θα γίνει και έγινε. Διαλύθηκαν αυτοί οι οποίοι ήταν εκεί, χωρίς να υπάρξει πορεία. 'Αρα, αυτό είναι το πρώτο θετικό στοιχείο το πρωί. Το απόγευμα είχαμε την εξέλιξη στην Πανεπιστημίου. Είχαν υψώσει πολύ τον πήχη κάποιες πολιτικές δυνάμεις, όπως το Κ.Κ.Ε., ότι θα κάνουν πορεία και θεώρησαν ότι έπρεπε κάτι να δείξουν στους ψηφοφόρους τους και επιχείρησαν να κάνουν κάτι άλλο. Αυτό το άλλο, δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό όταν έχουμε απαγόρευση συνάθροισης και γι' αυτό η Αστυνομία, παρουσία του εισαγγελέα, έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει και διαλύθηκε αυτή η συνάθροιση». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως «το πρωί έκαναν μια κατάληψη, στην ουσία, του οδοστρώματος στη Βασιλίσσης Σοφίας, έξω από τον σταθμό του Μετρό, η οποία κινητοποίησε αμέσως την Αστυνομία και πράγματι διαλύθηκαν. Όταν, όμως, οι δυνάμεις του Κ.Κ.Ε. παρόντος του γ.γ. του κ. Κουτσούμπα, επιχείρησαν σε δεύτερη φάση να κάνουν πορεία στην Πανεπιστημίου, είχαν σαφή απάντηση από τις αστυνομικές Αρχές -παρουσία του εισαγγελέα- ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, καθώς η πραγματοποίηση πορείας, είχε απαγορευτεί».

Υπογράμμισε επίσης ότι «όλες τις προηγούμενες ημέρες τα κόμματα αυτά της αντιπολίτευσης, είχαν φτάσει στο σημείο να μιλούν για εκτροπή, για αντισυνταγματικότητα και όλα αυτά, τα οποία καταρρίφτηκαν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είχαν υψώσει τον πήχη απέναντι σε ό,τι είχε σχέση με την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτραπούν οι πορείες για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Τελικά δεν έκαναν πορείες. Και ευτυχώς που δεν έκαναν. Διότι θα ήταν ένα γεγονός υπερμετάδοσης του ιού στην κοινότητα. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να μιλάμε για 150 και 200 άτομα και άλλο να είχαμε 4.000, 5.000 ή και 10.000 άτομα».

Για το lockdown και την προοπτική άρσης του

Αναφορικά με το lockdown ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος αυτής της εβδομάδας ώστε όλοι να γνωρίζουν πώς θα προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους μετά τις 30 Νοεμβρίου. Τόνισε συγκεκριμένα: «Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή. 'Αρα, πάντα θα παίρνουμε το κατάλληλο μέτρο που εκείνη τη στιγμή ενδείκνυται, σύμφωνα με τους ειδικούς, για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Δεν θα αποκλείσουμε ποτέ κανένα από τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, μέχρι να μπορέσει να εμβολιαστεί ένα ικανό τμήμα του πληθυσμού και να αφήσουμε πίσω αυτό τον εφιάλτη των τελευταίων εννέα μηνών.

»Περιμένουμε να γίνει μια επιπέδωση της καμπύλης σε σχέση με τα κρούσματα της αντίστοιχης ημέρας της προηγούμενης εβδομάδας. Περιμένουμε αυτό να διατηρηθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας και σιγά-σιγά να πέφτουμε σε αριθμό κρουσμάτων και να προσεγγίζουμε επίπεδα, τα οποία θα μας επιτρέψουν σιγά-σιγά να ξανανοίξουμε. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση Παρασκευή και Δευτέρα και αν χρειαστεί να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας, αυτό θα κάνουμε.

»Θυμίζω ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει και τον Μάιο. Είχαμε ανοίξει σε τρεις φάσεις, 4 Μαΐου, 11 Μαΐου και 18 Μαΐου. Είναι πιθανό να γίνει και αυτό. Αλλά τις οριστικές αποφάσεις μας, θα τις πάρουμε τέλος αυτής της εβδομάδας, αρχές της επόμενης, με βάση την εκτίμηση και των ειδικών».

Πρόσθεσε επίσης πως «η εμπειρία του καλοκαιριού, δίνει τη δυνατότητα να δούμε ποιες είναι οι περιοχές στις οποίες μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στο άνοιγμα και σε ποιες ενδεχομένως να πάμε πιο αργά. Το ζήτημα, είναι ότι κάποιες δραστηριότητες του λιανεμπορίου, δείχνουν ότι δεν είναι πηγή ανησυχίας για υπερμετάδοση. Επίσης τα σχολεία μας έχουν χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο και μπορούν να ανοίξουν γρηγορότερα παρά αργότερα. 'Αλλες πηγές δραστηριότητας, που έχουν να κάνουν με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως στην εστίαση, μπορούν να ανοίξουν στο τέλος.

»Όλα αυτά εξετάζονται, προκειμένου να μπουν σε ένα σχέδιο, το οποίο αρχές της άλλης εβδομάδας θα είναι έτοιμο, προκειμένου όλοι να γνωρίζουν πώς θα προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους, μετά τις 30 Νοεμβρίου».

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα τεστ και τα εμβόλια

«Το Σύστημα Υγείας θα δοκιμαστεί, αυτές τις ημέρες, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε όλη την Επικράτεια», τόνισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «γι' αυτό η χώρα αυτή τη στιγμή είναι μια υγειονομική Περιφέρεια. Επομένως, ο σχεδιασμός μας είναι να μπορέσουμε να αποφορτίσουμε συγκεκριμένες περιοχές που δέχονται την πίεση, με κατάλληλες μετακινήσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με συμπράξεις στον ιδιωτικό τομέα -ακόμα και με επίταξη αν χρειαστεί- για να έχουμε περισσότερες κλίνες Θα γίνει, επίσης ενεργοποίηση άλλων λύσεων, όπως και στρατιωτικών νοσοκομείων.

»Θα κάνουμε, πάντως, ό,τι χρειαστεί, ώστε σε όλη την Επικράτεια να κατανεμηθεί αυτή η πίεση για να μην έχουμε προβλήματα. 'Αρα,η πίεση στο σύστημα Υγείας, αυτή την εβδομάδα, θα είναι μεγάλη και θα είναι αυξανόμενη. Από την άλλη, τα κρούσματα θα αρχίσουν να πέφτουν λόγω του lockdown που έχει επιβληθεί από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο».

Επανέλαβε επίσης πως: «Είχαμε 557 κλίνες όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση και αυτή τη στιγμή έχουμε 1.181. Χθες είχαμε 1.170. Κάθε μέρα προσθέτουμε κλίνες, Μ.Ε.Θ., προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει. Έχουμε κάνει πάνω από 7.000 προσλήψεις μέχρι και σήμερα. Αυτό δεν αμφισβητείται. Απλώς έρχεται με δημιουργική λογιστική κάθε φορά ο ΣΥΡΙΖΑ και ανακαλύπτει κάτι. Είναι μόνιμοι; Στην αρχή προσλήφθησαν οι πιο πολλοί απ' αυτούς ως έκτακτο προσωπικό.

»Πολλοί απ' αυτούς, όπως έχουμε πει, από την πρώτη στιγμή, όχι τώρα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός το έχει πει από το καλοκαίρι, θα μονιμοποιηθούν. Και θέλουμε να επιβραβεύσουμε αυτούς που ρίχτηκαν στη μάχη, όταν τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Επίσης προχωράμε σε 300 προσλήψεις μόνιμων γιατρών. Και συνεχώς θα κάνουμε αυτό που πρέπει. όσο χρειαστεί Έχουμε ένα πόλεμο και κατανέμουμε τις δυνάμεις μας έτσι, ώστε να τον κερδίσουμε».

Όπως υπογράμμισε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «τα τεστ έχουν φτάσει να είναι 25 με 28 χιλιάδες. Αυτός είναι ένας μέσος όρος στην Ελλάδα. Είχαμε ξεκινήσει στις αρχές της πανδημίας με περίπου 800 με 1.000 τεστ την ημέρα. 'Αρα έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και μας βοηθάει σ' αυτό και η δυνατότητα που είχαμε να δεσμεύσουμε πολλές χιλιάδες rapid test, τα γρήγορα τεστ.

»Από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα. έχουν γίνει πάνω από τα 2 εκατομμύρια τεστ. Τα τεστ, κατά κύριο λόγο, χρησιμοποιούνται είτε για την ιχνηλάτηση στενών επαφών σε ένα κρούσμα είτε για επιδημιολογικούς λόγους όπως συστήνει η Επιτροπή των Ειδικών και εκτελεί ο ΕΟΔΥ. Παράδειγμα στα σχολεία μας, σε κάποιες περιοχές που είναι με μεγάλη επιβάρυνση, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Το γεγονός ότι πλέον έχουμε σε μεγάλη ποσότητα rapid test αξιόπιστα, θα βοηθήσει στο επόμενο στάδιο, να έχουμε μια καλύτερη κάλυψη του πληθυσμού».

Όσον αφορά τη συμφωνία για την εξασφάλιση εμβολίων όταν αυτά παραχθούν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «Είμαστε στον σχεδιασμό που είχαμε πει. Νομίζω ότι τελικά θα υπάρχουν πολύ περισσότερα εμβόλια διαθέσιμα παγκοσμίως τις επόμενες εβδομάδες. Επομένως, αυτό μας κάνει λίγο πιο αισιόδοξους. Αν από το τέλος Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου έχουμε τα πρώτα εμβόλια και μπούμε σε μια λογική αλυσίδας παραγωγής ικανοποιητική που δεν θα έχει καθυστερήσεις θα μπορέσουμε να έχουμε τον εμβολιασμό του πληθυσμού σύμφωνα με το αρχικό πλάνο. Γι' αυτό το λόγο, θα είμαστε σε θέση να επικαιροποιήσουμε αυτό το πλάνο αρχές Ιανουαρίου.

»Το υγειονομικό προσωπικό και οι πιο ευπαθείς ομάδες, μέσα στον Ιανουάριο θα αρχίσουν να εμβολιάζονται μαζικά. Μέχρι όμως να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο, δηλαδή του Φεβρουαρίου-Μαρτίου που ένα ικανό ποσοστό πληθυσμού θα έχει εμβολιασθεί, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα και να μην χαλαρώσουμε. Είμαστε κοντά στην κορυφή. Ας μην χαλαρώσουμε, γιατί θα κυλήσουμε πίσω».

Για τη στήριξη της οικονομίας

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα για να στηρίξουμε την οικονομία. Γιατί όταν παίρνουμε μια απόφαση να κλείσει ένας κλάδος οικονομικής δραστηριότητας για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, πρέπει να είμαστε σε θέση να αποζημιώσουμε αυτόν που πλήττεται. Αυτό το κάνουμε από τον Μάρτιο», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας. Και τόνισε: «Έχουμε διαθέσει περίπου 24 δισ. ευρώ στην οικονομία προκειμένου να στηριχθεί στα πόδια της. Στηρίζουμε εργαζόμενους και επιχειρήσεις και έχουμε ανακοινώσει ήδη, τις προηγούμενες ημέρες, πρόσθετα μέτρα ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

»Δηλαδή, είναι αυτά αρκετά; Όχι απαντώ. Δεν είναι αρκετά και γι΄ αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε για όσο χρόνο χρειαστεί, ενδεχομένως και τον Δεκέμβριο και μετά αν αυτό απαιτηθεί. Ειδικά για τα Χριστούγεννα, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, θα γίνουν εξαγγελίες μέσα στην εβδομάδα, για το πώς θα εξειδικευθεί η στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού
H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού

Μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η εικόνα της πλέον εύλογης και πιθανής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στην υποθετική περίπτωση κοινής ελληνο-τουρκικής προσφυγής σε αυτό

Πώς το κράτος θα ξαναπροσλάβει ένστολους που μπουκάρουν σε υπουργεία;
Πώς το κράτος θα ξαναπροσλάβει ένστολους που μπουκάρουν σε υπουργεία;

Κανείς δεν θα εκπλαγεί αν οι εποχιακοί πυροσβέστες που μπουκάραν στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας πάρουν μέρος στον επόμενο διαγωνισμό για τις προσλήψεις εποχιακών, προσληφθούν ή μονιμοποιηθούν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.