Πολιτικη & Οικονομια

Αυταρχισμός και Πανδημία

Οι περιορισμοί εάν είναι προσωρινοί είναι για καλό

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυταρχισμός και Πανδημία: «Ποιο είναι το σημείο που παραβιάζονται τα όρια;»

Από την αρχή της πανδημίας ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση για το θέμα του περιορισμού των ελευθεριών αφού οι άνθρωποι όταν βρίσκονται μπροστά σε μια  κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιθυμούν αυτούς τους περιορισμούς προκειμένου να νιώσουν ασφαλείς. Επιθυμούν την τάξη, επιθυμούν ηγέτες που μπορούν να την επιβάλουν, και πιστεύουν ότι η δημοκρατία θα επιστρέψει όταν επανέλθει και η κανονικότητα. Άλλωστε οι περιορισμοί εάν είναι προσωρινοί είναι για καλό. Τι γίνεται όμως όταν τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται σε περιόδους κρίσεων έρχονται για να μείνουν; Έτσι δεν έγινε με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας; Τότε το ερώτημα ήταν «δικαίωμα στην ασφάλεια ή δικαίωμα στην ελευθερία;» και αποφασίσαμε προσωρινά το δικαίωμα στην ασφάλεια. Τα μέτρα όμως για την τρομοκρατία δεν έχουν αρθεί ακόμη. «Απαιτούνται δύσκολες σταθμίσεις» είχε πει ο επί σειρά ετών Πρόεδρος του ΣτΕ και νυν  Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνος Μενουδάκης, σε μια συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα που είχε οργανώσει το «’Ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή» στην αρχή της υγειονομικής κρίσης. «Ποιο είναι το σημείο που παραβιάζονται τα όρια;» είχε θέσει το ερώτημα ο έγκριτος δικαστικός.  

Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα, με αφορμή την επέτειο του εορτασμού του Πολυτεχνείου, είναι κατά τη γνώμη μου χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραβίασης των ορίων που ανέφερε ο κ. Μενουδάκης. Αφού η καθιερωμένη πορεία του Πολυτεχνείου φέτος δεν θα γίνει, ποιος ο λόγος μιας τέτοιας απόφασης που βάζει σε κίνδυνο τη δημοκρατία; Ποιος ο λόγος μιας «αντισυνταγματικής» απόφασης όπως τη χαρακτήρισε και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων;

Την ανησυχία του για την εκμετάλλευση του κορωνοϊού από τις κυβερνήσεις προκειμένου με περιορίσουν τις βασικές ελευθερίες εκφράζει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε ψήφισμα του την Παρασκευή επισημαίνει «ότι τα μέτρα έκτακτης ανάγκης ενέχουν τον κίνδυνο κατάχρησης εξουσίας» και τονίζει ότι «οι εθνικές κυβερνήσεις δεν πρέπει να κάνουν κατάχρηση των έκτακτων εξουσιών τους για τη θέσπιση νομοθεσίας που δεν σχετίζεται με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω COVD-19». Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν την ανάγκη να διαφυλαχτούν οι δημοκρατικές αξίες της Ένωσης και ζητούν από τις εθνικές κυβερνήσεις «να αποφύγουν τον αδικαιολόγητο περιορισμό της ελευθερίας του συνέρχεσθε και την απαγόρευση διαδηλώσεων για να εγκρίνουν αμφιλεγόμενα μέτρα». Κάτι που η κυβέρνηση έπραξε στο παρελθόν. Να θυμίσω την ψήφιση του εγκληματικού νομοσχεδίου για το περιβάλλον εν μέσω καραντίνας. Η κυβέρνηση ψήφισε τότε ένα νομοσχέδιο αγνοώντας εντελώς ότι ο κορωνοϊός είναι απλώς ένας προάγγελος των μεγαλύτερων φυσικών καταστροφών που έρχονται. Των κλιματικών καταστροφών. Ή μήπως δεν το αγνοούσε αλλά τα ακραία στοιχεία εκεί στη κυβέρνηση τρίβουν τα χέρια τους αφού οι καταστροφές εδραιώνουν και τον αυταρχισμό.