Πολιτικη & Οικονομια

Συμβούλιο της Ευρώπης: Καταδίκη της Τουρκίας για την Αγία Σοφία

Η συμβολή της αντιπροέδρου του ΣτΕ, Φωτεινής Πιπιλή με 17 φωτογραφίες

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βαθιά ικανοποίηση για τη συμβολή στην καταδίκη της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε η Φωτεινή Πιπιλή.

Την ικανοποίησή της για τη συμβολή που είχε στην καταδίκη της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε η Φωτεινή Πιπιλή.

Αναλυτικά η τοποθέτησή της:

«Με βαθιά ικανοποίηση σας ενημερώνω για τη συμβολή μου στην ψήφιση καταδικαστικού διαγγέλματος εναντίον της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, από την αρμόδια Επιτροπή Πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ένα σύντομο ιστορικό:

»Μετά την ανακοίνωση από τον Τούρκο Πρόεδρο της μετατροπής του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO σε τζαμί, και με την ιδιότητά μου ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΣτΕ, είχα από τον Ιούλιο του 2020 στείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Olivier Becht, ζητώντας να συζητηθεί στην Επιτροπή η αποκρουστική για τις αξίες της Ευρώπης και του πολιτισμένου κόσμου απόφαση.

»Σε 2 συνεδριάσεις, μετά από έντονες συζήτηση, η στάση της Τουρκίας καταδικάστηκε με 25 ψήφους, έναντι 2 αρνητικών και 2 παρών!

»Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στις 14/10 όπου Τούρκοι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής κατηγόρησαν την Ελλάδα ότι "είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν έχει εν λειτουργία τζαμί" και ότι "δε σέβεται και δε συντηρεί τα  οθωμανικά μνημεία που βρίσκονται στην επικράτειά της".

»Προς απάντηση αυτών των ψευδών κατηγοριών, έστειλα, την προηγούμενη της δεύτερης τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 6 επιστολή σε όλα τα μέλη της Επιτροπής που κατέρριπτε τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς. Σε συνεργασία με τα Υπ.Εξ., ΥΠΠΟ και Παιδείας και Θρησκευμάτων παρουσίασα αδιάσειστα στοιχεία: περισσότερα από 250 τζαμιά λειτουργούν εδώ και χρόνια στη Θράκη, δέκα νόμιμα στην Αθήνα, ενώ στις 3/11 άνοιξε το μεγάλο τζαμί στο Βοτανικό. Από ένα τζαμί λειτουργεί σε Ρόδο, Κω και Θήβα. 

»Η επιστολή αυτή συνοδευόταν από μια σύντομη παρουσίαση, με φωτογραφίες από το πλούσιο προσωπικό μου αρχείο με οθωμανικά κτίρια που έχουν αναστηλωθεί από το ελληνικό κράτος και λειτουργούν σήμερα ως μουσεία ή χώροι πολιτισμού. Ως δημοσιογράφος έχω ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και έχω καταγράψει και φωτογραφίσει την πλειονότητα των Οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα. Θεώρησα αυτή την καλύτερη ευκαιρία για να υποστηρίξω τα στοιχεία που παρουσίασα στην Επιτροπή- μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις δε λένε; 

»Η Επιτροπή Πολιτισμού ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα που είχε καταθέσει ο επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας κ. Ν. Τορναρίτης και καταδίκασε τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Δείτε εκπληκτικά Οθωμανικά μνημεία που έχει αναδείξει το ελληνικό κράτος!»

Τζαμί Τζισταράκη

Τζαμί Τζισταράκη © Fotini Pipili

Τζαμί Εβρενός, Γιαννιτσά © Fotini Pipili

Τζαμί Κουρσούμ, Τρίκαλα © Fotini Pipili

Φετιχιέ Τζαμί, Ιωάννινα © Fotini Pipili

Τζαμί Καρά Μουσα Πασά, Ρέθυμνο © Fotini Pipili

Τζαμί Κιουτσούκ Χασάν, Χανιά © Fotini Pipili

Τζαμί Σουλεϊμάν Σουλτάνου, Ρόδος © Fotini Pipili

Τζιντζιρλί Τζαμί, Σέρρες © Fotini Pipili

Τζαμί Αχμέτ Σουλτάνου, Αργολίδα © Fotini Pipili

Τζαμί Μουράτ Ρέις, Ρόδος © Fotini Pipili

Αλατζά Ιμαρέτ, Θεσσαλονίκη © Fotini Pipili

Οθωμανικά λουτρά, Μυτιλήνη © Fotini Pipili

Τζαμί Μασταμπα, Ρέθυμνο © Fotini Pipili

Το Τζαμί της Αθήνας © Fotini Pipili