Πολιτικη & Οικονομια

Τα fake news Μυλόπουλου και η απάντηση του ΕΟΔΥ

O πρώην πρύτανης υποστήριξε δημόσια ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας κάνει ψεύτικα τεστ, ότι μας κοροϊδεύει

34585-78037.jpg
Δήμητρα Γκρους
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
milopoulos-eody.jpg

Τι απαντάει ο ΕΟΔΥ στα fake news του πρώην πρύτανη ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου, για τα ψεύτικα rapid tests στη Θεσσαλονίκη

Δεν πρέπει να μένει χωρίς απάντηση η διακίνηση fake news, τη στιγμή που γίνεται αυτή η τεράστια προσπάθεια να ανακόψουμε την ένταση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, όταν τα νοσοκομεία παλεύουν να σταθούν όρθια από τις μαζικές εισαγωγές κόβιντ ειδικά στη Θεσσαλονίκη και ο αριθμός κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών, με αυτή τη σειρά, αυξάνεται εκθετικά. Και μάλιστα από συμπολίτες μας που κατείχαν θεσμικές θέσεις. Γιατί τι άλλο μπορεί να ήταν η ιστορία που ανάρτησε στον λογαριασμό στο Τουίτερ ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, διορισμένος πρόεδρος της Αττικό Μετρό επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ότι μια γνωστή του περίμενε στην ουρά του ΕΟΔΥ για να κάνει τεστ κορωνοϊού, αλλά επειδή καθυστερούσε τελικά έφυγε και δεν το πραγματοποίησε. Και ότι ύστερα από μερικές ημέρες, ο ΕΟΔΥ της τηλεφώνησε για να την ενημερώσει ότι το τεστ που δεν είχε γίνει ήταν… θετικό. Μια γνωστή του!
 
Δηλαδή ο πρώην πρύτανης υποστήριξε δημόσια ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας κάνει ψεύτικα τεστ, ότι μας κοροϊδεύει. Υπάρχει κάτι πιο υπονομευτικό για τη χώρα αυτή τη στιγμή από το να υπονομεύεις με ψευδή στοιχεία τον εθνικό φορέα που δίνει τη μάχη για τον έλεγχο της πανδημίας; Να σημειώσουμε πως η ίδια ιστορία διακινούνταν και από άλλους... γνωστούς γνωστών, όπως του επισημάνθηκε και στα σχόλια της ανάρτησής του.
 
Σε νεότερη ανάρτησή του στο Τwitter, και μετά από έντονες αντιδράσεις, ο κ. Μυλόπουλος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει τις πηγές του, σεβόμενος προσωπικά δεδομένα και για αυτό έκρινε σκόπιμο να κατεβάσει την ανάρτησή του.
 
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ το εν λόγω περιστατικό φυσικά ουδέποτε συνέβη. Την όλη ιστορία πληροφορηθήκαμε στο Facebook σε ανάρτηση του Σπύρου Σαπουνά, προϊστάμενου της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ:
 


Η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προτίθεται να κινηθεί νομικά κατά του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου, για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Νa πούμε μόνο πως εδώ δεν πλήττεται το κύρος του Οργανισμού, δεν είναι αυτό το διακύβευμα, η προάσπιση της δημόσιας Υγείας αφορά όλους εμάς. 

Για να μη μείνουμε όμως μόνο στα fake news, να παραθέσουμε δύο ακόμα αναρτήσεις από το fb, που δεν απαντούν στη συγκεκριμένη fake ανάρτηση, αλλά συμπληρώνουν την εικόνα:

Μία με τα στοιχεία:
 


Στη Θεσσαλονίκη εισήχθησαν για νοσηλεία το Σάββατο 21 άτομα στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο ενώ 57 καταμετρήθηκαν στο ΑΧΕΠΑ, στο οποίο έγινε εκκένωση 2 κλινικών για να ενταχθούν 62 νέες απλές κλίνες Covid-19. Εντός της εβδομάδας αναμένεται σταδιακή μεταφορά όλων των ασθενών του «Άγιος Παύλος» στην ιδιωτική κλινική «Σαραφιανός» ώστε το νοσοκομείο να περιθάλπει μόνο περιστατικά COVID-19. Για το «Ιπποκράτειο» υπάρχει σκέψη να μετατραπεί το μπλε κτίριο σε κλινική COVID-19 με διατήρηση της μονάδας Μεταμοσχεύσεων. Στο «Γεννηματάς» καταργούνται τέσσερις αίθουσες χειρουργείων για να τοποθετηθούν κρεβάτια για ασθενείς COVID-19. Στο Κέντρο Αναφοράς κορωνοϊού στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ όπου διενεργούνται οι μοριακοί έλεγχοι καθημερινά φτάνουν 600 περίπου δείγματα με το 1/3 αυτών να είναι θετικά.  

Και άλλη μία από τον Daniel Konstantinidis is feeling exhausted at Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Γεώργιος Παπανικολάου.



Δεν περνάει ούτε μία μέρα στο νοσοκομείο που να μη διασωληνώσουμε συνανθρώπους μας που έχουν προσβληθεί από Covid-19. Το τραγικό είναι ότι δεν διασωληνώνουμε μόνο ηλικιωμένους με συνοδά προβλήματα υγείας, αλλά και 40χρονους και 50χρονους απόλυτα υγιείς κατά τα άλλα. Η αγωνία που ζωγραφίζεται στα μάτια των περισσοτέρων πριν τους διασωληνώσουμε δεν περιγράφεται εύκολα. Κάποιοι ρωτάνε αν προλαβαίνουν να τηλεφωνήσουν στις οικογένειες τους, να τους πουν ότι πηγαίνουν στην εντατική, σε ένα ταξίδι δηλαδή με άγνωστο προορισμό. Κάποιοι κλαίνε πριν διασωληνωθούν. Ναι, τόσο έντονες και τραγικές είναι εκείνες οι ώρες, και όσο σκληρά και αν ακούγονται αυτά, είναι η πραγματικότητα που ζούμε. Το σύστημα υγείας κρέμεται κυριολεκτικά από μία κλωστή, και είναι πολύ πιθανό να ζήσουμε σκηνές Ιταλίας, και να πρέπει να διαλέγουμε ασθενείς για νοσηλεία στις ΜΕΘ. Το δεύτερο κύμα είναι στα φόρτε του, και πιθανότατα θα υπάρξει και τρίτο τον Ιανουάριο/Φεβρουάριο. Παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα κάποιοι εξακολουθούν να στηρίζουν θεωρίες συνωμοσίας, και να είναι απείθαρχοι στα μέτρα προστασίας θέτοντας σε κίνδυνο πέρα από τους εαυτούς τους, και τις ζωές άλλων πολιτών. Μη ντραπείτε να τους καταγγείλετε αν τους δείτε... Η ΒΛΑΚΕΙΑ εν μέσω πανδημίας είναι δυνητικά ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ, και αν κάποιοι δεν με πιστεύουν, θέλω να τους πω ότι καλύτερα να ζεις παραπλανημένος, παρά διασωληνωμένος...

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.