Πολιτικη & Οικονομια

Μενδώνη: Στο υπουργείο Πολιτισμού δεν υπάρχει πίσω πόρτα

Τι είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο Πάνος Σκουρλέτης

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λίνα Μενδώνη: Η απάντηση της Λίνας Μενδώνη για τις συναντήσεις της με ανθρώπους του πολιτισμού

H υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη απάντησε σήμερα στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για επιλεκτικές συναντήσεις, σημειώνοντας: «στο υπουργείο Πολιτισμού πίσω πόρτα δεν υπάρχει κατά κυριολεξία. Η πόρτα είναι μία και είναι εις θέα όλων».

Ο Πάνος Σκουρλέτης είχε νωρίτερα υποστηρίξει ότι «η ίδια και ο πρωθυπουργός, αντί να συναντηθούν με τους συλλογικούς φορείς του πολιτισμού για να ακούσουν τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών που δοκιμάζονται από την πανδημία, επέλεξαν να έχουν επαφή με κάποιες προσωπικότητες «για τις τηλεοράσεις», ακολουθώντας για μια ακόμα φορά τη μιντιακή συνταγή».

Η κα Μενδώνη, απαντώντας στον κ. Σκουρλέτη σημείωσε ότι οι αναφορές του είναι «ένα ακόμα fake news. Δεν θα βρείτε ούτε ένα πλάνο, γιατί απλά δεν υπήρχαν κάμερες, όπως επίσης δεν υπάρχει ούτε μια φωτογραφία από αυτή την συνάντηση» και προσέθεσε:

«Συνομιλώ με τα σωματεία. Οφείλω να το κάνω. Είναι μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων μου. Το ίδιο καθήκον μου όμως - και έχω την ελευθερία επιπλέον - είναι να μιλώ και με μεμονωμένους καλλιτέχνες. Και αυτό είναι μέσα στα πλαίσια και στα όρια των υποχρεώσεων μου: και οι μεμονωμένοι καλλιτέχνες».

Παράλληλα, η υπουργός Πολιτισμού απάντησε και στις αναφορές της εισηγήτριας και τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία είχε ρωτήσει αν αληθεύει δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο, πριν λίγες ημέρες η υπουργός επισκέφθηκε τον πρόεδρο του ΣτΕ ενόψει της προγραμματισμένης εκδίκασης της προσφυγής που έχουν καταθέσει φορείς κατά της απόσπασης αρχαιοτήτων από τον σταθμό «Ελευθέριος Βενιζέλος» του μετρό της Θεσσαλονίκης. Εάν συνέβη κάτι τέτοιο, «τότε πρόκειται για θεσμική εκτροπή» παρατήρησε η βουλευτής.  

Απαντώντας, η υπουργός είπε ότι «σε κάθε συζήτηση που έχουμε στην Βουλή, επιμένετε να φτάνετε στο μετρό της Θεσσαλονίκης. 'Κοντός ψαλμός αλληλούια'. Την Παρασκευή είναι η εκδίκαση στο ΣτΕ. Ας αφήσουμε τους δικαστές να δικάσουν. Εδώ μέσα δεν θα δικάσουμε το μετρό και μάλιστα τρεις μέρες πριν από το ΣτΕ. Ας μην δημιουργούμε τέτοιου είδους εντυπώσεις. Αφήστε το ΣτΕ να δικάσει». 

Στις προτροπές του εισηγητή του ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, που ζήτησε από την υπουργό «να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα καθώς το Brexit αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία» η κυρία Λίνα Μενδώνη απάντησε πως «το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τις επιτροπές, έχει εκπονήσει ένα συστηματικό σχέδιο για τα γλυπτά του Παρθενώνα. Και αυτό το σχέδιο εξελίσσεται. Ξέρουμε να εκμεταλλευτούμε το momentum στον βαθμό που μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε. Και σας βεβαιώ ότι παραμένουμε πιστοί στην αρχή ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί το Βρετανικό Μουσείο και κανένα άλλο μουσείο, ως κάτοχο και νομέα των γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς αυτά αποτελούν προϊόν κλοπής, άρα προϊόν παράνομης πράξης». 

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφορικά με τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι το «μητρώο καλλιτεχνών αποδείχθηκε φούσκα» η υπουργός είπε ότι «η αλήθεια είναι ότι έχετε μία τάση, οτιδήποτε γίνεται καλό να το απαξιώνετε. Αλλά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει τι κάνει κανείς. Και εν τέλει από αυτό κρίνεται. Στο μητρώο λοιπόν, που λέτε 'φούσκα', εντοπίζονται και καταγράφονται άνθρωποι οι οποίοι θα πάρουν το επίδομα, μόνον επειδή ανήκουν στο μητρώο αυτό, κι ας μην ανιχνεύονται σε άλλα αρχεία. Και αυτοί - πιστέψτε με - είναι αρκετές χιλιάδες καλλιτέχνες». 

 «Προσπαθείτε να πείσετε ότι αυτή την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρουν οι άνθρωποι του πολιτισμού. Σας ενοχλεί να ακούτε αριθμούς, γιατί ίσως οι αριθμοί δύσκολα αντιμετωπίζονται και δύσκολα διαψεύδονται. Θα τους ακούσετε όμως. Διότι οι αριθμοί, είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει, λένε περισσότερο από τα λόγια και τις θεωρίες την αλήθεια για το πώς στηρίζονται οι άνθρωποι του πολιτισμού σε αυτήν την υγειονομική κρίση» τόνισε η υπουργός.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, είχε κατηγορήσει επίσης την υπουργό Πολιτισμού, ότι δεν αποδέχθηκε το αίτημα που είχε καταθέσει το κόμμα της, να συγκληθεί η επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, και μαζί με μέλη από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων να συζητήσουν όλα τα σενάρια για το πώς θα λειτουργήσει ο πολιτισμός και τι μέτρα χρειάζονται μέσα από μια δημοκρατική διαβούλευση. Η κα Αναγνωστοπούλου ζήτησε να λάβει γνώση των πρακτικών της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων όπου συμμετείχε και η ίδια η υπουργός, και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να αποφασίστηκε να είναι ο πολιτισμός ο τελευταίος που θα άνοιγε μετά την καραντίνα, και τώρα να είναι από τους πρώτους χώρους όπου είχαμε την αυστηροποίηση των μέτρων. Γιατί στους χώρους λατρείας η μη εφαρμογή του μέτρου της μάσκας δεν επισύρει τα ίδια πρόστιμα με τους χώρους του πολιτισμού; αναρωτήθηκε. Ζήτησε επίσης να πληροφορηθεί τα μέτρα για την στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού, καθώς όπως είπε, «η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι σε μεγάλη ένδεια». Σχετικά με την διαμαρτυρία πολιτών στην Ακρόπολη, η Σία Αναγνωστοπούλου είπε πως «δεν μπαίνουμε σε καμία επιστημονική συζήτηση. Βάζουμε όμως το ερώτημα: Έχουν ή δεν έχουν δικαίωμα οι πολίτες να διαμαρτυρηθούν, να έχουν λόγο για κάτι που γίνεται, να εκφράζουν την αντίρρησή τους;» και κατηγόρησε την υπουργό ότι «αντί για άνοιγμα ενός δημόσιου διαλόγου, είχαμε ειρωνική αντιμετώπιση και προσβλητική αντιμετώπιση των πολιτών αυτών. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ