Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Ζήτησα εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία

Όσα είπε ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης © EPA/OLIVIER HOSLET/ POOL

Δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής - Εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία ζήτησε από την ΕΕ.

Δηλώσεις έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ.

Ελλάδα και Κύπρος έθεσαν το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας παρά το γεγονός ότι ήταν εκτός ατζέντας. Η Τουρκία μπήκε μάλιστα και στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Ο Κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για την παραβατικότητα της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο και την Αμμόχωστο.

Η ενημέρωση από τον κ. Μητσοτάκη ξεκίνησε με τη διατύπωση της ανησυχίας όλων των ηγετών για τον κορωνοϊό στην Ευρώπη. Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία, είπε, για το δεύτερο κύμα. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τηλεδιασκέψεις που θα γίνονται με πρωτοβουλία της καγκελαρίου Μέρκελ προκειμένου να εκτιμάται η πορεία της πανδημίας.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για όλα τα ζητήματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο: Το Brexit, το περιβάλλον, αλλά και τη σχέση που πρέπει να έχει η Ευρώπη με την Αφρική. 

Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής για Ανατολική Μεσόγειο και Τουρκία - Τι δήλωσε

«Οταν συζητήσαμε το θέμα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο ήταν προφανές ότι έπρεπε να κερδίσουμε χρόνο για να εξηγήσουμε. Δεν είναι μόνο για εμάς και την Κύπρο σημαντικό ζήτημα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Στα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου αναφέρεται με σαφήνεια (στην παράγραφο 21) ότι ο Δεκέμβριος είναι η καταληκτική ημερομηνία για να ληφθούν αποφάσεις για κυρώσεις.

»Υπενθύμισα στους ομολόγους μου ότι σε προηγούμενες αποφάσεις είχαν ληφθεί μέτρα, όπως εμπάργκο στην πώληση όπλων. Η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία να μην επιτρέπουν την πώληση όπλων στην Τουρκία. Η θέση μου έγινε κατανοητή. Οι ΗΠΑ δεν πωλούν τα F-35 στην Τουρκία, αφού οι S-400 είναι απειλητική συνθήκη» ξεκαθάρισε.

Για το Brexit ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι μία καλή συμφωνία είναι χειρότερη από καμία συμφωνία και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο τέλος θα βρεθεί η λύση.

Σημειώνεται ότι «ναυάγιο» καταγράφηκε στο ζήτημα του Brexit, καθώς Λονδίνο και Βρυξέλλες δεν κατάφεραν τελικά να έρθουν σε συμβιβασμό. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της, σχολίασε ότι «η ΕΕ συνεχίζει να προσπαθεί για μία συμφωνία, αλλά όχι με κάθε κόστος. Όπως είχε προγραμματιστεί, οι διαπραγματεύσεις στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα θα ενταθούν».

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες για κορωνοϊό: «Σε σταθερό σημείο τα κρούσματα»

«Έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε τα κρούσματά μας σε ένα σχετικά σταθερό σημείο. Ξεπεράσαμε τις τελευταίες ημέρες τα 20.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας είναι 1 στα 50. Έχουμε ξεκάθαρη κατηγοριοποίηση των βαθμών επικινδυνότητας στη χώρα μας. Οι ειδικοί εισηγήθηκαν μέτρα αυξημένης προστασίας στο επίπεδο 4 για την Κοζάνη, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να ελέγξουμε τη διασπορά του ιού.

»Στην υπόλοιπη Ευρώπη, σε πολλές χώρες τα πράγματα εξελίσσονται εκτός ελέγχου. Υπάρχει επίπεδο απόλυτου αριθμού κρουσμάτων, και αν φτάσεις σ' αυτό αναγκάζεσαι να πάρεις οριζόντια μέτρα, όπως αυτά που πήρε η Γαλλία και επηρρεάζεται το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γαλλίας. Τα γρήγορα τεστ είναι σημαντικά στο οπλοστάσιό μας. Είναι σημαντικό.  Μεγάλη ανησυχία υπάρχει συνολικά» εξήγησε.

Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής - Μπήκε τελικά η Τουρκία ως θέμα

Το θέμα της Τουρκίας, που έθεσαν Ελλάδα και Κύπρος, έχει ενταχθεί, τελικά, στο κείμενο των Συμπερασμάτων. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων.

»Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

»Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.