- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Τουρκία αμφισβητεί τα σύνορα της Ευρώπης
Η ομιλία του πρωθυπουργού στην τελετή απονομής του νέου Ευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στο μνημείο της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται, ανέφερε ότι η τουρκική απόφαση για την Αμμόχωστο αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Αναφορές στην Τουρκία, στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό είχε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην τελετή απονομής του νέου Ευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στο μνημείο της Ροτόντας.
Το βραβείο απονένεται στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ERASΜUS. Στην απονομή απηύθυνε ομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δεν μπόρεσε να έρθει στην Ελλάδα, καθώς είχε μπει σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Η διάκριση "Αυτοκράτειρα Θεοφανώ" γεννήθηκε για να τιμά πρόσωπα, θεσμούς και οργανισμούς που εμβαθύνουν την ευρωπαϊκή ιδέα και αποτελεί και μια γέφυρα που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Ευρώπη», επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την απονομή του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που έγινε στο μνημείο της Ροτόντας.
Αναφερόμενος στο μνημείο της Ροτόντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως συμβολίζει τη συνάντηση θρησκειών και πολιτισμών, κάτι που, όπως είπε, δεν συμβαίνει με το μνημείο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, από τη μέρα που μετατράπηκε σε τζαμί.
Επίσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε, κατά την ομιλία του, την απόφαση της Τουρκίας για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο στην Αμμόχωστο της Κύπρου: «Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Τα σύνορα της Ευρώπης, το περίγραμμα όχι μόνο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας αλλά και του ίδιου του αξιακού της φορτίου αμφισβητείται όταν μια τρίτη χώρα, η Τουρκία, παραβιάζει δικαιώματα δύο μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την απονομή του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ».
Σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρατήρησε πως «κάποιες άστοχες επιλογές εντείνουν τις εσωτερικές ανισότητες, άλλοι δισταγμοί τραυματίζουν την εθνική αυτοπεποίθηση και ορισμένες αδράνειες αποθρασύνουν αυτόκλητους τρίτους που σπεύδουν να δράσουν σε περιοχές όπου η Ευρώπη έχει στρατηγικά συμφέροντα».
Το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» - Πώς δημιουργήθηκε
Η ιδέα του νέου βραβείου γεννήθηκε από κορυφαίες προσωπικότητες της Ευρώπης, που ανατρέχοντας στις ιστορικές της καταβολές και στις πολιτισμικές της ρίζες θέλουν να αναδείξουν τη σύγχρονη ταυτότητα της Ευρώπης μέσω των κοινών αρχών και αξιών της.
Το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» θα απονέμεται κάθε χρόνο από το ομώνυμο ίδρυμα Θεοφανώ-Theophano Foundation, ως διάκριση και χωρίς χρηματικό αντίτιμο, μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων από τα δύο βασικά όργανα του ιδρύματος, τη Συμβουλευτική και τη Διοικούσα Επιτροπή, των οποίων προεδρεύουν αντίστοιχα ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Herman Van Rompuy και ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Σταύρος Ανδρεάδης.
Το βραβείο θα απονέμεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη, στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας, σε κορυφαία προσωπικότητα ή θεσμό που προάγει τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιδέα. Για την απονομή του πρώτου βραβείου, η Συμβουλευτική και Διοικούσα Επιτροπή του ιδρύματος έχουν επιλέξει έναν θεσμό που βρίσκεται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής συνεργασίας: το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ERASΜUS.
Με τη συμβολική επιλογή του ονόματος της Βυζαντινής Αυτοκράτειρας Θεοφανούς -η συνδρομή της οποίας υπήρξε καθοριστική για την πολιτιστική αναγέννηση του δυτικοευρωπαϊκού χώρου-, το βραβείο έχει ως στόχο να προωθήσει τη συνειδητοποίηση των ιστορικών και πολιτισμικών αλληλεξαρτήσεων των λαών της Ευρώπης.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ