Πολιτικη & Οικονομια

Εκλογές και πολιτική σκακιέρα

Πέτρος Ιωαννίδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα κόμματα οδεύουν προς τις ευρωεκλογές προσπαθώντας να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να τα εμπιστευθούν. Τι θα κρίνει όμως την ψήφο στις 25 Ιουνίου; Τι θα παίξει ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα;

Καταρχάς, για πρώτη φορά οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν μία μόλις εβδομάδα μετά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και ταυτόχρονα με το δεύτερο. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και η όποια διαχείρισή του από τα επιτελεία των κομμάτων είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει τους ψηφοφόρους προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Δεύτερον, με δεδομένο ότι η συμμετοχή στις ευρωεκλογές του 2009 ήταν μόλις 52,5% (και διαχρονικά βαίνει μειούμενη), αποτελεί κρίσιμο παράγοντα το ποσοστό εκείνων που θα επιλέξουν να ψηφίσουν σε αυτές τις ευρωεκλογές. Αν και φέτος αναμένεται μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής (εξαιτίας της ταυτόχρονης διεξαγωγής με τις αυτοδιοικητικές), θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά όσων φτάσουν στην κάλπη. Το αν θα απέχουν περισσότερο οι νέοι ή αν οι υποστηρικτές κάποιων συνδυασμών που δεν καταφέρουν να περάσουν στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν πάνε στην κάλπη, θα παίξει και αυτό το ρόλο του στο τελικό αποτέλεσμα.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει επίσης ότι στις εκλογές του 2012 το 38,9% δήλωσε ότι αποφάσισε τι θα ψηφίσει μόλις την τελευταία εβδομάδα (δημοσκόπηση MARC 10/5/2012). Σήμερα μπορεί οι αναποφάσιστοι να είναι λιγότεροι, αλλά ο αριθμός τους είναι ικανός να αλλάξει τα δεδομένα σε μια τόσο ρευστή μάχη.

Σημαντικός παράγοντας επίσης είναι τα πιθανά λάθη που θα κάνουν τα κομματικά επιτελεία από εδώ και πέρα. Το εκλογικό σώμα είναι πλέον τόσο ευμετάβλητο, που ακόμα και το παραμικρό μπορεί να αλλάξει τις προτιμήσεις μερίδας ψηφοφόρων και να ανατρέψει τα όποια προγνωστικά.

Τέλος, σε κάθε εκλογική μάχη η θεωρία μας λέει ότι αυτός που επιβάλλει την ατζέντα του, έχει και σαφές προβάδισμα. Στις επερχόμενες ευρωεκλογές αυτό δεν είναι καθαρό. Δεν έχει ξεχωρίσει κάποια καμπάνια και τα διλήμματα που έχουν μπει ως σήμερα από τα κόμματα δε φαίνεται να συγκινούν ιδιαίτερα το εκλογικό σώμα. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ευρωεκλογές –διαχρονικά- αποτελούν μια θαυμάσια ευκαιρία για τους ψηφοφόρους να στείλουν μηνύματα χωρίς μεγάλο ρίσκο. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλεονέκτημα.

Σε κάθε περίπτωση, οι 10 μέρες που απομένουν μέχρι την επόμενη Κυριακή θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ακόμα μεγαλύτερο όμως θα έχει το χρονικό διάστημα μετά τις ευρωεκλογές. Όταν δηλαδή τα κόμματα θα πρέπει να διαχειριστούν τα αποτελέσματα των εκλογών και να επανατοποθετηθούν στην πολιτική σκακιέρα.