Πολιτικη & Οικονομια

Δεν στο επιτρέπω κ. Πάγκαλε!

4766-35219.jpg
Νίκος Γεωργιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
67949-136905.jpg

Είμαι πατέρας δύο κοριτσιών που εργάζονται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Και οι δύο. Ζω με τη σύντροφό μου εδώ και 35 χρόνια και γνωρίζω από πρώτο χέρι τη διαρκή μάχη που έδωσε για να οικοδομήσει τις ανεξάρτητες προσωπικότητες των θυγατέρων της στη βάση μιας συγκεκριμένης κουλτούρας όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από τη βασανισμένη πορεία της Αριστεράς, τα μηνύματα του Μάη του ’68, την ξέφρενη παρακμή των δυτικών κοινωνιών, μέσα από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, την κατάρρευση της Ανατολικής Ευρώπης, τις ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες. Είναι τεράστιος πλούτος να συμβιώνεις με γυναίκες και να τις καμαρώνεις όταν αυτές αναμετριούνται με το τέρας που καθημερινά αντιμετωπίζουν. Την αλαζονεία του γελοίου αρσενικού, τη βαρβαρότητα της γλώσσας που χρησιμοποιεί, την κοινωνική του απρέπεια, την πολιτιστική του αμετροέπεια, τη σεξιστική του φαυλότητα. Θέλει κότσια για να στρώσουν τη ζωή τους αυτά τα κορίτσια περνώντας ανάμεσα από αυτή τη θλιβερή νεοελληνική (γιατί αυτή μας ενδιαφέρει στη συγκεκριμένη περίπτωση) πραγματικότητα.

Ξέρω. Είναι πολύ δύσκολο, καμιά αφορά και ακατόρθωτο, να αγαπήσεις τις γυναίκες και κυρίως να αγαπηθείς από αυτές. Χρειάζεται να αποτινάξεις αιώνες γύψου από το μυαλό σου και να αρνηθείς σχήματα, φράσεις, ρήματα και επιρρήματα, κλισέ και βεβαιότητες. Κυρίως πρέπει να αποτινάξεις τους φόβους σου, το φόβο σου. Να μάθεις να αποκωδικοποιείς τους εφιάλτες σου.

Ο κ. Πάγκαλος έχει κλείσει επαγγελματική συμφωνία με το ραδιοφωνικό σταθμό του ΔΟΛ και αυτή τη λεπτομέρεια τη γνωρίζουν άπαντες σε αυτήν τη άθλια δημοσιογραφική πιάτσα. Με λίγα λόγια πληρώνεται για να ασκεί επαγγελματικά τον ρόλο του «ισοπεδωτή». Ξεπερνά ακόμη και την έννοια της «πρόκλησης» αυτή του «ισοπεδωτή».

Τέτοιο όμως μίσος; Τόση ανεπάρκεια; Τόσο φασιστικό πάθος; Στη θέση της συζύγου του θα ανησυχούσα. Όχι για την ψυχική του υγεία. Αυτή είναι ως φαίνεται ακλόνητη, ευτυχώς. Αλλά για την δική της ψυχική ισορροπία και των παιδιών τους.

Διότι ο πρώην πολιτικός διέπραξε «ύβριν» σε μία χρονική στιγμή που απειλείται εν τω συνόλω του το σύστημα αναφορών και αξιών μίας ιστορικής περιόδου που διαμόρφωσε τα δεδομένα σε αυτή τη χώρα. Από τη γενιά του ’30 σε αυτήν του Εμφυλίου και από τη γενιά των Λαμπράκηδων και του 114 σε αυτή της Μεταπολίτευσης, του Πολυτεχνείου, της Ναντέρ, της Βανσέν, του Γκοντάρ, του Τσε, του Χέντριξ, του Βαρβέρη, της ομάδας PRAXIS, του Μαρκούζε, του Ντάριo Φο, του Manifesto, της Autonomia Operaia, του «Θίασου», του «Άλλου Αλέξανδρου», του Ξενάκη, του «Παρίσι-Τέξας», της σχολής της Φρανκφούρτης, όλων εκείνων των πολλών αναφορών που στοιχειοθέτησαν τον τρόπο που μεγάλωσα τις θυγατέρες μου και έζησα μέχρι τώρα με τη σύντροφό μου.

Εμένα εξύβρισε ο Θόδωρος Πάγκαλος. Αδιαφορών, και γνωρίζω τους λόγους, για τον Οτζαλάν, ή τις σχέσεις του με το ΚΚΕ και κατόπιν με το ΠΑΣΟΚ, την εξουσία και τη διαχείρισή της. Αδιαφορώ για τις πολιτικές του θέσεις, όπως αυτές εκφράζονται σήμερα. Αντιδρώ διότι πρόσβαλε την οικογένειά μου, τις κόρες μου, τη μάνα μου που βρίσκεται εν ζωή, την ανιψιά μου και την αδελφή μου. Γιατί πρόσβαλε τον τρόπο με τον οποίο ενεργώ και σκέπτομαι. Τον τρόπο με τον οποίο ερωτεύομαι ακόμη και σήμερα, στα εξήντα μου.

Κύριε Πάγκαλε. Δεν σας το επιτρέπω.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.