- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Ελλάδα 2021»: Οι προτάσεις των δήμων προς την Επιτροπή
Πόσες προτάσεις έχουν κατατεθεί
Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη παρουσίασε τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από φορείς ανά περιφέρεια.
Επίσκεψη στη Λάρισα για την παρουσίαση των δράσεων της επιτροπής «Ελλάδα 2021», αλλά και των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από φορείς ανά περιφέρεια, πραγματοποίησε η πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου.
Η κ. Αγγελοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου της Θεσσαλίας, παρουσία του περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστού και του δημάρχου Λαρισαίων, Απόστολου Καλογιάννη, αναφέρθηκε κατ΄αρχάς στις δύο στρατηγικές επιλογές της Επιτροπής για τον συντονισμό των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, σημειώνοντας ότι η πρώτη ήταν το πρόγραμμα της εθνικής μας επετείου να καταρτιστεί με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή και η δεύτερη επιλογή ήταν το πρόγραμμα των εορτασμών να μην επικεντρωθεί στην Αθήνα, αλλά αντιθέτως η πλειονότητα των δράσεων να πραγματοποιηθεί στην περιφέρεια.
«Ο δρόμος που ακολουθήσαμε ήταν ο δύσκολος. Αλλά θεωρήσαμε ότι αυτό άρμοζε πολύ περισσότερο σε ένα εγχείρημα που θέλουμε να αποτελέσει κτήμα της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα στη χώρα μας ή στο εξωτερικό», είπε η κ. Αγγελοπούλου και τόνισε ότι η συμμετοχή που υπήρξε είναι πραγματικά συγκινητική, καθώς «συνολικά έχουν κατατεθεί στην πλατφόρμα της Επιτροπής 1.733 προτάσεις από αυτοδιοικητικούς φορείς, από συλλόγους, από επιχειρήσεις, από φορείς της ομογένειας, από πολίτες κτλ».
Μεταξύ άλλων η κ. Αγγελοπούλου ανακοίνωσε από τη Λάρισα και μία κεντρική πρωτοβουλία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», που ονομάζεται «Γιορτές των Πόλεων» και αφορά τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου 2021, όπου θα διοργανωθούν και θα υποστηριχθούν επετειακές εκδηλώσεις σε δήμους με μεγάλο ιστορικό αποτύπωμα.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην συμβολή των δήμων όλης της χώρας, παρουσιάζοντας τα στοιχεία των προτάσεων που έχουν κατατεθεί για αξιολόγηση και υλοποίηση από την Επιτροπή που θα αφορούν δράσεις και άλλες εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με την κ. Αγγελοπούλου συνολικά στην πλατφόρμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», έχουν κατατεθεί :
* 371 προτάσεις, από 118 δήμους (δήμοι, δημοτικές ενότητες, ενώσεις δήμων),
* Οι 118 δήμοι που υπέβαλαν προτάσεις εκπροσωπούν 45 (από τους 51) νομούς της χώρας.
* Οι 39 δήμοι είναι πρωτεύουσες νομών.
Αξίζει να τονιστεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, έχουν κατατεθεί προτάσεις από δήμους και των 13 περιφερειών της χώρας.
Συγκεκριμένα:
* Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 10 προτάσεις από 6 δήμους
* Κεντρική Μακεδονία: 38 προτάσεις από 12 δήμους
* Δυτική Μακεδονία: 20 προτάσεις από 3 δήμους
* Ιόνια Νησιά: 25 προτάσεις από 4 δήμους
* Ήπειρος: 34 προτάσεις από 11 δήμους
* Θεσσαλία: 19 προτάσεις από 9 δήμους
* Στερεά Ελλάδα: 12 προτάσεις από 8 δήμους
* Δυτική Ελλάδα: 21 προτάσεις από 7 δήμους
* Αττική: 32 προτάσεις από 17 δήμους
* Πελοπόννησος: 52 προτάσεις από 14 δήμους
* Νότιο Αιγαίο: 32 προτάσεις από 10 δήμους
* Βόρειο Αιγαίο: 9 προτάσεις από 5 δήμους
* Κρήτη: 41 προτάσεις από 11 δήμους
Αναφορικά με το είδος των δράσεων και τις κατηγορίες που αφορούν, η κ. Αγγελοπούλου σημείωσε ότι σε σύνολο 371 προτάσεων, οι 221, το 60% περίπου, αφορούν σε δράσεις με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Αφορούν υποδομές και έργα καινοτομίας με παρακαταθήκη για την «επόμενη μέρα». Οι 150, το 40% δηλαδή, αφορά δράσεις ή εορταστικές εκδηλώσεις με ιστορικό αποτύπωμα, δράσεις που τιμούν την εθνική παλιγγενεσία, την ιστορική μας διαδρομή και τους πρωταγωνιστές των 200 χρόνων.
Αναλυτικά, οι προτάσεις αφορούν:
* 145 προτάσεις αφορούν Συνέδρια-Ημερίδες-Εκθέσεις- Εκδηλώσεις-Μνημεία σχετικά με την Επανάσταση.
* 73 προτάσεις αφορούν δράσεις που συνδυάζουν Ιστορία - Πολιτισμό - Τουρισμό - Αθλητισμό με Αναπτυξιακό περιεχόμενο.
* 58 προτάσεις αφορούν δράσεις ψηφιοποίησης και νέων τεχνολογιών
* 46 προτάσεις αφορούν Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις επίσης με αναπτυξιακό περιεχόμενο
* 27 προτάσεις αφορούν ζητήματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, και καθώς και Βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
* 8 προτάσεις αφορούν τη δημιουργία τοπικών υποδομών.
* 5 προτάσεις αφορούν δράσεις για την ανάδειξη σημαντικών ιστορικών προσωπικοτήτων
* 5 προτάσεις αφορούν δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας
* 4 προτάσεις αφορούν δράσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής από τις προτάσεις αυτές, οι 28 είναι αυτοχρηματοδοτούμενες, ενώ για τις υπόλοιπες προτάσεις αναζητούνται πόροι χρηματοδότησης και όταν αυτοί εξασφαλιστούν, θα υπάρξουν λεπτομερείς ανακοινώσεις.
Ειδική αναφορά έκανε η κ. Αγγελοπούλου στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής από τους φορείς της Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι οι 19 προτάσεις «δείχνουν το εύρος τους και το πώς αθροιστικά αναδεικνύουν τους στόχους της επετείου».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν:
Ο Δήμος Μουζακίου Καρδίτσας θα οργανώσει σειρά εκδηλώσεων (ντοκιμαντέρ, παραστάσεις, δρώμενα) με τον τίτλο «Η Σταγόνα της Ελευθερίας» και θέμα τη ζωή του Γεώργιου Καραϊσκάκη. Μέσα από την αναπαράσταση δράσεων και την ψηφιοποίησή τους, επιχειρείται η προβολή και κατανόηση της Επανάστασης του 1821 ως ψηφίδα της παγκόσμιας ιστορίας.
Ο Δήμος Καρδίτσας έχει καταθέσει προτάσεις έχουν βραβευτεί στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Δράσεις που σηματοδοτούν την Καρδίτσα του μέλλοντος, η οποία θα είναι πιο φιλική προς τους δημότες, πιο ασφαλής για τους πεζούς και ποδηλάτες, πιο πράσινη με λιγότερα αυτοκίνητα και υψηλότερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους.
Ο Δήμος Σκιάθου προτείνει τη διοργάνωση εκδήλωσης και έκθεσης με θέμα την ύφανση της 1ης Ελληνικής σημαίας στην ιερά μονή Ευαγγελισμού στη Σκιάθο το 1807.
Ο Δήμος Μετεώρων Τρικάλων προτείνει μεταξύ άλλων την συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου Κονάκι Μέκιου. Ένα από τα καλύτερα πέτρινα νεοκλασικά κτίσματα της Θεσσαλίας, που μπορεί να μετατραπεί σε μουσείο λαϊκής τέχνης.
Ο Δήμος Φαρσάλων προτείνει τη διοργάνωση έκθεσης με αντικείμενα της ελληνικής επανάστασης και πολιτιστικές εκδηλώσεις τοπικής αναφοράς.
Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου έχει προτείνει δράσεις για την ενεργειακή αυτονομία και τη βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, με στόχο την προώθηση της αειφορίας, της περιβαλλοντικής προστασίας και της οικονομικής ανάπτυξης.
Ο Δήμος Βόλου θα πραγματοποιήσει σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων καθ΄όλη τη διάρκεια του 2021, όπως ψηφιακές εκδόσεις, πολιτιστικά δρώμενα, εκδηλώσεις, οι οποίες θα αναδεικνύουν την διαδρομή της πόλης και τα 200 χρόνια τους σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Ο Δήμος Τρικκαίων έχει καταθέσει αρκετές προτάσεις. Θα ήθελα να σταθώ σε αυτήν που ξεδιπλώνει την ιστορία των 200 χρόνων του ελληνικού κράτους μέσα απ' τα τραγούδια του λαού μας και την εξέλιξη της μουσικής, μέσα παραστάσεις μουσικής, χορού και θεάτρου.
Ο Δήμος Λαρισαίων κατέθεσε τρεις προτάσεις. Η πρώτη είναι η διοργάνωση 5 κύκλων συζητήσεων με θέμα την Επανάσταση, σύγχρονη Ελλάδα και τη Δημοκρατία. Η δεύτερη αφορά στη διοργάνωση εκπαιδευτικών επιμορφωτικών δράσεων με μαθήματα τοπικής ιστορίας. Η τρίτη αφορά μια σειρά παρουσιάσεων, διαλέξεων και εκθέσεων για την ιστορία της Λάρισας. Οι εκδηλώσεις, σύμφωνα με την κ. Αγγελοπούλου, έχουν ως στόχο να αναδείξουν την χωροταξική και την πολεοδομική εξέλιξη της πόλης και να τη συνδέσουν με τις σημερινές παρεμβάσεις, μέσω του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και το μέλλον της. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν παρουσιάσεις-διαλέξεις, εκθέσεις φωτογραφικού υλικού και απεικονίσεων της πόλης, ειδική περιοδική έκθεση στο Διαχρονικό και στο Λαογραφικό Μουσείο
Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» σημείωσε ότι στις 20 και 21 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, θα διοργανωθούν ταυτόχρονα και σε ενιαίο πλαίσιο εορτασμοί σε όλες τις πρωτεύουσες νομών της χώρας, ενώ τις λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις αυτές θα τις είπε ότι θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα,
«Η προσέγγιση θα αποτυπώνει το πνεύμα της εποχής εκείνης. Και κυρίως θα αντανακλά τη φιλοσοφία μας, ο παλμός της εθνικής επετείου να ακουστεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Είμαι σίγουρη ότι με την συνεργασία όλων μας θα τα καταφέρουμε. Οι Έλληνες, ενωμένοι, περήφανοι για την ιστορία μας και με αυτοπεποίθηση για το μέλλον μας θα τιμήσουμε τη μεγάλη εθνική μας επέτειο με τον τρόπο που της αρμόζει» είπε καταλήγοντας η κ. Αγγελοπούλου.
Ειδική αναφορά έκανε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», στην σημασία των μέτρων προστασίας που λαμβάνονται από την Πολιτεία για τον κορονοϊό, τονίζοντας πως η Επιτροπή λαμβάνει όλα τα δεδομένα ώστε να τηρηθούν όλοι οι κανόνες. Παράλληλα, μετά από ερώτηση για το αν η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά θα επηρεάσει το περιεχόμενο των δράσεων και των εκδηλώσεων, η κ. Αγγελοπούλου είπε ότι αυτή συγκυρία μας κινητοποιεί ακόμη περισσότερο. Όπως τόνισε, η Επιτροπή χαρακτηριστικά έχει εντοπίσει πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη του κόσμου για να αναδειχθεί ο σύγχρονος πατριωτισμός, να υπογραμμιστεί η ενότητα μας, η αποφασιστικότητα μας για τη υπεράσπιση της Ελευθερίας μας και της κυριαρχίας μας.
Σημειώνεται πως η κ. Αγγελοπούλου, κατά την επίσκεψη της στη Λάρισα, πραγματοποίησε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, αλλά και με φορείς της πόλης όπου και άκουσε διάφορες προτάσεις και σκέψεις για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η επιτροπή «Ελλάδα 2021».
Τέλος, πραγματοποίησε και επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, όπου ενημερώθηκε για την πορεία των έργων και την αποκατάσταση του μνημείου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ