Πολιτικη & Οικονομια

Η επιστροφή των νέων στο δρόμο της πολιτικής

Γράφει ο Γιάννης Πολίτης, υποψήφιος δ.σ.με το συνδυασμό «Αγία Βαρβάρα - Δυνατή Πόλη»

Γιάννης Πολίτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας, όπως είναι οι νέοι άνθρωποι απαξιώνουν πλήρως το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Επιπλέον κρατούν μια στάση απάθειας η οποία, σύμφωνα με τους ίδιους οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολιτικοί παράγοντες της χώρας φταίνε για όλα όσα έφεραν το μηχανισμό στήριξης και τα μνημόνια στην Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαμε να πούμε ότι κρατούν μια απολιτίκ στάση η οποία εκφράζεται με διάφορους τρόπους όπως είναι η αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες.

Ωστόσο, η απάντηση που μπορεί να δοθεί σε αυτή τη στάση είναι η συμμετοχή νέων και άφθαρτων προσώπων στο εγχώριο πολιτικό γίγνεσθαι. Η αρχή λοιπόν πρέπει και επιβάλλεται να γίνει από την τοπική αυτοδιοίκηση. Στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές η κοινωνία θα πρέπει να ρισκάρει και να δώσει τα κλειδιά των δήμων, των δημοτικών διαμερισμάτων σε νέα πρόσωπα, άφθαρτα, που θα έχουν φρέσκες και υλοποιήσιμες ιδέες τα οποία θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τους παλαιότερους.

Για να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα, θα πρέπει όλοι όσοι θα ασχοληθούν και θα εκλεγούν σε θέσεις ευθύνης να έχουν τόσο τη διάθεση όσο και την όρεξη να έρθουν σε άμεση επαφή με τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και να προτείνουν ιδέες για την επίλυσή τους.

Η παραπάνω διαπίστωση προϋποθέτει ότι με τα κοινά θα εκλεγούν οι άξιοι και οι ικανοί, και όχι αυτοί που χρόνια τώρα με τις τακτικές που ακολουθούν συντηρούν πολιτικούς στρατούς και πελατειακές σχέσεις. Γι αυτό το λόγο, η αποχή που σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες όπως για παράδειγμα του Μαΐου και Ιουνίου του 2012 έφτασε στο 34,9% και 38,8% αντίστοιχα θα πρέπει να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό. Όσοι προσέλθουν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα πρέπει να δώσουν την ψήφο τους και να δείξουν εμπιστοσύνη στους άξιους και στους αρεστούς.

Εάν εκλείψει η αποχή θα αποφευχθούν φαινόμενα στα οποία γίναμε μάρτυρες πριν αλλά και κατά τη διάρκεια των διπλών εκλογών του 2012, όπου εκεί φάνηκε σε όλο του το μεγαλείο ο κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος το οποίο διαμορφώθηκε από τη Μεταπολίτευση του 1974 μέχρι και σήμερα και οδήγησαν την εισροή ακραίων στοιχείων στην πολιτική ζωή της χώρας μας.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ένα. Θα πρέπει να δοθεί χώρος και τόπος στο νέο και να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το παλιό. Ήρθε η ώρα να αντικατασταθεί το παλιό με νέες και φρέσκιες ιδέες που θα οδηγήσουν στην ευρύτερη αλλαγή τόσο της τοπικής όσο και της κεντρικής διοίκησης της χώρας μας.