- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός σε μια συνέντευξη στην Athens Voice.
Η Περιφέρεια Αττικής είναι αρμόδια για τη διαχείριση του πάρκου. Η πιο πρόσφατη απόφασή της σε σχέση με το Πεδίον ήταν να κλείνουν οι πύλες του το βράδυ, όπως συμβαίνει και με τον Εθνικό Κήπο. Ο νυν περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές του Μαΐου απαντά στις ερωτήσεις της ATHENS VOICE.
Κατά πόσο το κλείσιμο των εισόδων το βράδυ έχει μειώσει την παραβατικότητα εντός του πάρκου; Αυξήθηκε το προσωπικό φύλαξης; Η οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει η πατρίδα μας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, αφού άστεγοι και περιθωριακά στοιχεία καταφεύγουν σ’ αυτούς. Το πρόβλημα επιτείνεται από παραβατικά στοιχεία που εκμεταλλεύονται το γεγονός για να δημιουργήσουν γκέτο προστασίας τους. Για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση περιφράξαμε το χώρο και δημιουργήσαμε συγκεκριμένες εισόδους. Είναι ένα μεγάλο και δύσκολο έργο γιατί πρόκειται για μια τεράστια έκταση. Παράλληλα, το βράδυ το πάρκο κλείνει, όπως όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά πάρκα, ώστε να αποφευχθούν βανδαλισμοί και έκνομες ενέργειες. Με τον τρόπο αυτό ανταποκριθήκαμε στα αιτήματα των κατοίκων για καλύτερη φύλαξη του πάρκου. Σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ γίνονται συστηματικές προσπάθειες απομάκρυνσης των παραβατικών ατόμων ώστε να δοθεί το πάρκο στο ευρύ κοινό χωρίς το φόβο που προκαλεί η παρουσία τους. Για την καλύτερη προστασία του χώρου προσλάβαμε προσωπικό και παράλληλα ξεκινήσαμε διαγωνισμό για ανάδειξη εταιρείας φύλαξης του χώρου. Όλα αυτά τα μέτρα βελτιώνουν την κατάσταση. Εκείνο που θα παίξει αποφασιστικό ρόλο είναι η καθημερινή παρουσία του κόσμου στο πάρκο. Πρέπει όλοι να το αγκαλιάσουμε με αγάπη. Η παρουσία μας θα διώξει τα παραβατικά και περιθωριακά στοιχεία και θα αποδώσει το χώρο στα παιδιά και τους κατοίκους.
Πώς, μετά την ανάπλαση του 2010 και τα χρήματα που δαπανήθηκαν, χάθηκε για άλλη μια φορά το στοίχημα για το Πεδίον Άρεως; Είναι φανερό ότι καμία ανάπλαση δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της παραβατικότητας. Ακόμα και οι αρμόδιες αρχές άργησαν να αντιληφθούν την έκταση του φαινομένου και μόνο μετά τις έντονες και επανειλημμένες διαμαρτυρίες μας ξεκίνησαν προσπάθεια για την απομάκρυνση των παραβατικών στοιχείων και την αστυνόμευση του χώρου. Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Υπάρχει καθημερινή σχεδόν παρουσία της ΕΛΑΣ που απομακρύνει τα παραβατικά στοιχεία.
Οι διάφορες θεματικές εκδηλώσεις εντός του πάρκου (χριστουγεννιάτικη αγορά, εκθέσεις βιβλίου κ.ά.) έχουν βοηθήσει στην προσέλκυση του κόσμου; Στόχος μας είναι ο κόσμος να γνωρίσει και να αγαπήσει το πάρκο. Ακριβώς γι’ αυτό οργανώνουμε διάφορες εκδηλώσεις που φέρνουν πολύ κόσμο στο πάρκο και, παράλληλα, απομακρύνουν τα περιθωριακά στοιχεία. Οι εκδηλώσεις που οργανώσαμε ή φιλοξενήσαμε στο πάρκο είχαν τεράστια επιτυχία. Και η έκθεση βιβλίου είχε πολλούς επισκέπτες και το χριστουγεννιάτικο πάρκο το επισκέφτηκαν χιλιάδες γονείς με τα παιδιά τους. Παράλληλα, υλοποιούμε πολιτιστικές, αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού σε συνεργασία με αντίστοιχους φορείς. Σε συνεργασία με σχολεία οργανώνονται επισκέψεις που εντάσσονται στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί, πάντα βέβαια με σεβασμό στη βασική αποστολή του χώρου να λειτουργεί ως πνεύμονας πρασίνου και χώρος αναψυχής και επαφής με τη φύση για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Πρέπει ή δεν πρέπει η διαχείριση να περάσει στην αρμοδιότητα του Δήμου Αθηναίων; Έχω ήδη τοποθετηθεί για το θέμα αυτό. Και μάλιστα με επίσημο τρόπο μέσα από το Περιφερειακό συμβούλιο. Τα πάρκα και οι χώροι πρασίνου πρέπει να ανήκουν στην αρμοδιότητα των δήμων, που διαθέτουν ανάλογες οργανωμένες υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου. Δυστυχώς, η οργανωτική κακοδαιμονία που μαστίζει τη χώρα μας εκδηλώνεται και στον τομέα αυτό. Έτσι ενδεικτικά σας αναφέρω ότι έχουμε τρία μεγάλα πάρκα στη Αττική, το πάρκο Αντώνης Τρίτσης, το Πεδίο του Άρεως και τον Εθνικό Κήπο και το καθένα από αυτά έχει διαφορετικό νομικό και οργανωτικό πλαίσιο. Αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν είναι δυνατόν να δοθούν λύσεις και να προστατευθεί το πράσινο με τέτοιο οργανωτικό κυκεώνα. Γι’ αυτό έχω συμπεριλάβει και στο πρόγραμμά μου ολοκληρωμένη πρόταση για ενιαίο τρόπο οργάνωσης και αντιμετώπισης των θεμάτων αυτών μέσα από τους δήμους.
Πολλά λέγονται για την οικονομική κρίση. Βλέπετε σύνδεση της κατάστασης του αστικού πρασίνου με την ύφεση; Είναι κοινά αποδεκτό ότι η ύφεση έχει επιπτώσεις στους χώρους που καταλαμβάνει το αστικό κοινόχρηστο πράσινο, αφού αυτοί πρωτίστως αποτελούν το πρώτο καταφύγιο των αστέγων και των πιο εξαθλιωμένων στρωμάτων που πλήττονται από την οικονομική κρίση που έχει μεταβληθεί σε κοινωνική μάστιγα. Έτσι δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στους χώρους αυτούς, αφού δεν είναι δυνατή η συντήρησή τους ούτε η καθαριότητά τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σε αρκετές περιπτώσεις και σοβαρά προβλήματα για τη δημόσια υγεία.
Κατά πόσο η οργιώδης βλάστηση του πάρκου τελικά λειτουργεί ως εμπόδιο στην καλύτερη συντήρηση και εποπτεία του; Το πάρκο διαθέτει μεγάλο αριθμό ειδών και κατηγοριών βλάστησης που έχουμε καταγράψει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Για κάθε περίπτωση βλάστησης ακολουθείται ειδικός τρόπος συντήρησης, ποτίσματος, κλαδέματος και φυτοτεχνικής φροντίδας από ειδικούς επιστήμονες. Αναπτύξαμε ειδικό ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και προστατεύσαμε τους φοίνικες του πάρκου από το κόκκινο σκαθάρι. Μάλιστα αυξήσαμε τον αριθμό τους σε 400, όταν σε όλη την Ελλάδα υπήρξε ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή των φοινίκων.
Ποιες είναι οι νομικές εμπλοκές για να υλοποιηθεί και το 20% που απομένει από την ανάπλαση; Τι είδους έργα αφορά αυτό το 20%; Όπως είναι γνωστό, η εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο της ανάπλασης αντιμετώπισε προβλήματα και κηρύχθηκε έκπτωτη. Το έργο που υπολείπεται θα ολοκληρωθεί από άλλη εταιρεία που θα αναδειχθεί μετά από διαγωνισμό που θα γίνει το φθινόπωρο. Τα έργα που απομένουν είναι κυρίως κτιριακά και δεν επηρεάζουν το πράσινο του πάρκου.
Είστε ευχαριστημένος από την εικόνα του Πεδίου του Άρεως; Επιδίωξή μας είναι το πάρκο να το αγαπήσει ο κόσμος και να φέρει τα παιδιά του σ’ αυτό να παίξουν. Η προσπάθειά μας να είναι καθαρό και ασφαλές είναι συνεχής. Συνεργαζόμαστε με την ΕΛΑΣ και τον Δήμο Αθηναίων σε καθημερινή βάση για το σκοπό αυτό. Δεν πρέπει να ωραιοποιούμε τα πράγματα, αλλά ούτε και να τα μηδενίζουμε. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε ώστε το πάρκο και ως χώρος πρασίνου και ως χώρος ιστορικής μνήμης να μπει στη ζωή όλων μας.