Πολιτικη & Οικονομια

Γιατί είναι κακό αυτό που έγραψε ο σύντροφος Γαβρόγλου

Το κακό για τον σύντροφο Γαβρόγλου είναι πως πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν όχι μόνο τι σημαίνει στερεότυπο, αλλά και πώς συντηρείται

Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Μάνος Βουλαρίνος μιμείται τον σύντροφο Γαβρόγλου και γράφει για τα στερεότυπα μπαίνοντας στο μυαλό του πρώην υπουργού.

Όπως φαντάζομαι θα ξέρετε ο σύντροφος Γαβρόγλου προκειμένου να αντιπολιτευθεί την υπουργό Κεραμέως πόσταρε στο face το book αυτήν την ανοησία.

Μετά το κράξιμο το οποίο ακολούθησε ο σύντροφος Γαβρόγλου έκανε άλλη μια ανάρτηση στην οποία εξηγεί πως δεν φταίει ο σεξισμός του ή η αδυναμία του να εκφράσει σε γραπτό λόγο αυτό που έχει στο μυαλό του, αλλά αυτοί που δεν γνωρίζουν τι σημαίνει η λέξη στερεότυπο.

Το κακό για τον σύντροφο Γαβρόγλου είναι πως πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν όχι μόνο τι σημαίνει στερεότυπο, αλλά και πώς συντηρείται κι έτσι αυτοί που αρχικά του καταλόγισαν επιπολαιότητα και αδυναμία στον γραπτό λόγο το ξανασκέφτηκαν.

Εγώ δεν αποκλείω καθόλου την πιθανότητα ο σύντροφος Γαβρόγλου να μην κατάλαβε πόσο κακό είναι αυτό που έγραψε. Δεν έχω άλλωστε σε μεγάλη εκτίμηση ούτε τη συγκρότηση, ούτε τη διαύγεια, ούτε τη δυνατότητα που έχει να εκφράζεται. Και είμαι σίγουρος πως εκτός από τον σύντροφο Γαβρόγλου υπάρχουν πολλοί συμπολίτες που δεν το καταλαβαίνουν.

Αποφάσισα να κάνω κάτι για να βοηθήσω

Πήρα, λοιπόν, το αρχικό ποστ του συντρόφου Γαβρόγλου, ακολούθησα ακριβώς τον τρόπο έκφρασης και σκέψης του και απλώς αντικατέστησα τις γυναίκες με άλλες ομάδες του πληθυσμού και το «στερεότυπο» που χρησιμοποίησε (νομίζω βέβαια πως ο σωστός όρος γι αυτό που έγραψε ο Γαβρογλου ΔΕΝ είναι στερεότυπο, αλλά σεξιστική και αυθαίρετη πεποίθηση μικρής μερίδας ανοήτων) με κάποιο άλλο «στερεότυπο» (με μια άλλη σεξιστική ή ρατσιστική και αυθαίρετη πεποίθηση μικρής μερίδας ανοήτων). Σε μια μόνο περίπτωση άλλαξα το «στερεότυπο», αλλά κράτησα την αναφορά στις γυναίκες.

Για να μην τα πολυλογώ τοποθέτησα τη γραφή του Γαβρόγλου και σε άλλα θέματα προκειμένου να δείξω ότι ο τρόπος του όχι μόνο δεν πολεμά τα «στερεότυπα» (ξαναλέω ότι αυτού του είδους οι ανοησίες είναι κάτι πολύ χειρότερο, από απλά στερεότυπα) αλλά στην πραγματικότητα τα ενισχύει. 

Ας πούμε π.χ. ότι θέλει να επιτεθεί στη συντρόφισσα Τζάκρη για την πολιτική της πορεία.

Ας πούμε π.χ. ότι θέλει να κατακρίνει τη σύζυγο ενός φίλου του επειδή τον πλήγωσε.

Ας πούμε π.χ. ότι θέλει να κατακρίνει τον Γιάννη τον Αντετοκούνμπο επειδή πλακώθηκε στο ξύλο με έναν αντίπαλο του.

Νομίζω (και ελπίζω) ότι οι περισσότεροι από εσάς ένιωσαν άσχημα διαβάζοντας αυτά τα ποστ.

Νομίζω (και ελπίζω) ότι οι περισσότεροι καταλαβαίνετε πως αυτά τα ποστ όχι μόνο δεν θα πολεμούσαν τις ρατσιστικές και σεξιστικές πεποιθήσεις που μπορεί να έχουν κάποιοι συμπολίτες αλλά θα τις συντηρούσαν και θα τις διέδιδαν, κυρίως μέσω της απόδοσης σε αυτές ενός μεγέθους που ΔΕΝ έχουν στην κοινωνία (μπορεί τον προηγούμενο ή τον προπροηγούμενο αιώνα να το είχαν και ίσως αυτό να είναι μια εξήγηση για τον τρόπο σκέψης του Γαβρόγλου: είναι στα κοινωνικά όπως και στα πολιτικά κάποιους αιώνες πίσω).

Και για να βοηθήσω τον σύντροφο ακόμα περισσότερο έφτιαξα ένα ποστ το οποίο θα απευθύνεται σε εκείνον και τους συντρόφους του.  

Φαντάζομαι τώρα πως και ο σύντροφος Γαβρόγλου θα καταφέρει να καταλάβει τι είναι στερεότυπο, τι ήταν αυτό που έγραψε και -κυρίως- σε ποιόν αιώνα ζούμε. Και μπράβο του.