Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Επέκταση στα 12 ν.μ. για τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο

Αναλυτικά τι είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ν.μ ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής για τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο.

Στην Ολομέλεια της Βουλής τίθενται αυτή την ώρα προς κύρωση οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις ΑΟΖ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλύει όλα τα δεδομένα για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια καθώς και για την τουρκική προκλητικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε αρχικά για το επεισόδιο στη Χάλκη τονίζοντας πως «εκφράζω τα συγχαρητήρια μου στο Λιμενικό Σώμα και στις ένοπλες δυνάμεις που συνεργάστηκαν χθες το βράδυ με αντίξοες συνθήκες στην μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης που έγινε τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο δυτικά της Χάλκης.

»Κάτω από δύσκολες συνθήκες σχεδόν 100 ζωές σώθηκαν και περιθάλπονται από το ελληνικό κράτος. Ακόμα μία τρανή απόδειξη ότι η δράση μας στις  θάλασσες δεν είναι μόνο εθνική αλλά και ανθρωπιστική. Η καλύτερη απάντηση σε όσους διαδίδουν fake news για αδιαφορία της Ελλάδας για όσους κινδυνεύουν στη θάλασσα».

Για τις συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η Βουλή καλείται να κυρώσει δύο εμβληματικές συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο. Δύο επίσημα κείμενα που οριοθετούν τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ των χωρών μας, στα οποία καταγράφονται ρυθμίσεις καθοριστικές για τα ευρύτερα εθνικά μας συμφέροντα.

»Έχουν μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος. Γι’ αυτό ο λόγος μας πρέπει να είναι μετρημένος και υπεύθυνος γιατί τα όσα θα ακουστούν αποτελούν τεκμήρια που μπορεί κάποιοι να τα χρησιμοποιήσουν για να υπονομεύσουν την εθνική στρατηγική της χώρας. Να είμαστε ειδικά σήμερα ιδιαίτερα προσεκτικοί γι’ αυτό πρόθεσή μου είναι να μη δευτερολογήσω. Οι δυο συμφωνίες εδράζονται στο διεθνές δίκαιο, αναγνωρίζοντας εθνική ΑΟΖ με υφαλοκρηπίδα με κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα σε όλα τα νησιά μας και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή» και πρόσθεσε:

«Οι δύο συμφωνίες σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας που δικαιούται και οφείλει να δικαιώνει καθημερινά. Το ρόλο του εγγυητή συνόρων και Μεσογείου. Του πρεσβευτή του Διεθνούς Δικαίου, σταθερού βραχίονα διαλόγου. Είναι ακριβώς ο λόγος που αναγνωρίζετε στην Ελλάδα ο ρόλος αυτός το τελευταίο διάστημα όλο και πιο έντονα. Ο Μακρόν μίλησε για Ευρωπαϊκή Κυριαρχία στην θάλασσά μας. Και η καγκελάριος Μέρκελ μίλησε ανοικτά για δικαιώματα μελών της ΕΕ η αμφισβήτηση των οποίων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

»Οι δηλώσεις παράγουν δεδομένα και πλαισιώνονται από δηλώσεις άλλων χωρών Ισραήλ και Αραβικού κόσμου. Οι συμφωνίες Ελλάδος με Ιταλία και Αίγυπτο είναι διμερείς έχουν όμως ισχύ έναντι πάντων. Φωτεινό παράδειγμα διακρατικής συνεννόησης που βασίζεται στο Δίκαιο Θάλασσας και Διεθνές Δίκαιο και δείχνουν ότι μπορούν να ξεπεραστούν εμπόδια. Γνωρίζετε ότι για κάθε εξέλιξη στα εθνικά μέτωπα ενημερώνω προσωπικά του πολιτικούς αρχηγούς. Αυτό συνέβη και πριν από την υπογραφή της Συνθήκης με την Αίγυπτο».

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια

«Ανακοινώνω σήμερα ότι άμεσα με νομοσχέδιο, η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 μίλια! Η Ελλάδα μεγαλώνει, το έχουν πει κι άλλοι, εμείς όμως το κάνουμε πράξη», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ