- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Δένδιας: Γιατί είναι καλές οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο
Πώς ενισχύουν το «εθνικό οπλοστάσιο της χώρας» απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας - Χρειάζεται εθνική ομοψυχία για να τιμωρηθεί η Άγκυρα
Ο Νίκος Δένδιας εξηγεί γιατί οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο που οριοθετούν ΑΟΖ, ενισχύουν την Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας.
Ο Νίκος Δένδιας μίλησε τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020 στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο που οριοθετούν ΑΟΖ.
Μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πολύ σύντομα να υπάρχουν εξελίξεις όσον αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο Πέλαγος.
Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας -αιτιολογώντας τη μη αναφορά στη συμφωνία με την Ιταλία για την επέκταση των χωρικών υδάτων- είπε: «Θα έχετε σύντομα σαφή κυβερνητική τοποθέτηση επ’ αυτού». Ακόμη, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει εθνική ομοψυχία και ενότητα, η οποία -όπως είπε- θα επιφέρει τη «Νέμεση στην τουρκική ύβρη». Αναφερόμενος στη συμφωνία με την Αίγυπτο τόνισε πως οι συνέπειες που επιφέρει η συμφωνία αυτή στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο εξηγούν απολύτως και το μέγεθος της τουρκικής αντίδρασης στην υπογραφή της.
«Το εξηγούν βεβαίως, δε σημαίνει ότι το δικαιολογούν. Για πρώτη φορά η χώρα μας αποκτά ΑΟΖ με πλήρη ευθυγράμμιση με το Διεθνές Δίκαιο και με το δίκιο της θάλασσας. Οι δύο αυτές ζώνες υπολογίζονται σε 75.837 τετραγωνικά χιλιόμετρα με την Ιταλία και 37.714 τετραγωνικά χιλιόμετρα με την Αίγυπτο» τόνισε.
Και συνέχισε, λέγοντας: «Το συνολικό αποτέλεσμα και των δύο συμφωνιών κρίνεται από την κυβέρνηση ως ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Συνδυάζει την επέκταση των ζωνών που θα ασκούνται κυριαρχικά δικαιώματα με την νομική κατοχύρωση των παγίων θέσεων της χώρας ανεξαρτήτως κυβερνήσεων».
«Οι συμφωνίες αυτές συνιστούν στοιχεία ενίσχυσης του "εθνικού οπλοστασίου". Όμως, το απαραίτητο στις δυσχερείς στιγμές που η τουρκική παραβατική ύβρις δημιουργεί για τη χώρα, είναι η εθνική ομοψυχία που θα επιφέρει την νέμεση απέναντι στην τουρκική ύβρις» είπε ακόμη.
«Δεν γίνεται αναφορά στη συμφωνία στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και αυτό γίνεται επί τούτου. Η συμφωνία αποτελεί δήλωση βουλήσεως και συμφωνίας βουλήσεως δύο κυρίαρχων κρατών. Ο θαλάσσιος χώρος που αναλογεί στην κάθε χώρα ανέρχεται σε ποσοστό 45% για την Ελλάδα και 55% για την Αίγυπτο. Είναι πολύ κοντά στα αριθμητικά δεδομένα της συμφωνίας με την Ιταλία όπου τα ποσοστά είναι 46% για την Ελλάδα και 54% για την Ιταλία» εξήγησε ο κ. Δένδιας.
Μάλιστα, όσον αφορά το θέμα της συμφωνίας για την Αίγυπτο ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η χώρα μας είχε να αντιμετωπίσει και το γεγονός της πίεσης που δεχόταν η Αίγυπτος από την τουρκική πλευρά για συμφωνία μαζί της.
«Η χώρα μας είχε να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η Αίγυπτος ήταν δέκτης πίεσης από την πλευρά της Τουρκίας για συμφωνία μαζί της, η οποία θα της απέδιδε πολύ μεγαλύτερο θαλάσσιο χώρο από ότι η συμφωνία με την Ελλάδα. Προοπτική που στο παρελθόν υλοποιήθηκε μέχρι σχεδόν τελικού σταδίου και δεν μπορούσε να αποκλειστεί στο μέλλον αν υπάρχει ανατροπή στο ισοζύγιο των Τούρκων ηθικών σχέσεων» εξήγησε ο κ. Δένδιας.
Ο υπουργός Εξωτερικών κράτησε χαμηλούς τόνους και ξεκαθάρισε ότι δεν θα παρασυρθεί για να απαντήσει σε ευρύτερες τοποθετήσεις. Εμφανίστηκε, μάλιστα, πρόθυμος τόσο σε βουλευτές όσο και σε κόμματα για εξηγήσεις που δεν μπορούν να γίνουν δημοσίως.
«Δεν θα παρασυρθώ σε ευρύτερες τοποθετήσεις, δεν θα απαντήσω σε πολλά που ελέχθησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης και είμαι πάντοτε κατά την εντολή του πρωθυπουργού στη διάθεση των κομμάτων και των συναδέλφων για εξηγήσεις σε θέματα που δεν μπορούν να αναλύονται σε δημόσια συνεδρίαση γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν βλαπτικό για τα εθνικά συμφέροντα» κατέληξε ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας για τις συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία που οριοθετούν ΑΟΖ.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ