Πολιτικη & Οικονομια

Χριστόφορος Πισσαρίδης: Ο νομπελίστας που ακούει η κυβέρνηση

Το Αναπτυξιακό Σχέδιο και τα επόμενα βήματα μετά τον ανασχηματισμό

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η επόμενη μέρα μετά τον ανασχηματισμό στην κυβέρνηση: Τα νέα πρόσωπα και ο συμβουλευτικός ρόλος του νομπελίστα Οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη

Οι πρόσφατες αλλαγές που αποφάσισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κυβερνητικό σχήμα στοχεύουν στη βελτίωση των τομέων των Οικονομικών, της Ανάπτυξης, της Εργασίας, της Υγείας και του Περιβάλλοντος.

Ο ανασχηματισμός, χαρακτηρίστηκε από την είσοδο κι άλλων προσωπικοτήτων της Κεντροαριστεράς, όπως ο Πάνος Τσακλόγλου καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που εντάσσεται στην κυβέρνηση στο υπουργείο Εργασίας, ως υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η αναβάθμιση των Θεόδωρου Σκυλακάκη σε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική και του Νίκου Παπαθανάση σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, η τοποθέτηση της Ζωής Ράπτη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, σε θέση Υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας, και του Νικόλαου Ταγαρά, βουλευτή Κορινθίας, στη θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος, ολοκλήρωσε τις «βελτιωτικές» κινήσεις του πρωθυπουργού.

© EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ρόλος του νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη

Δίνοντας έμφαση στον στρατηγικό τομέα της Ανάπτυξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε τη συγκρότηση της Επιτροπής με Πρόεδρο τον Νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, μέλη τους γνωστούς καθηγητές Δημήτρη Βαγιανό, Νίκο Βέττα, Κώστα Μεγήρ και με τη συμμετοχή προσώπων υψηλού κύρους, προκειμένου να εκπονηθεί μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή μελέτη η οποία θα θέσει ένα πλαίσιο προτάσεων και ύστερα από εκτενή συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων, θα αποτελέσει το πλαίσιο πολιτικής για τα επόμενα χρόνια. Η Επιτροπή είναι ανεξάρτητη και οι προτάσεις της δεν αποτελούν κυβερνητικές αποφάσεις. Οι αποφάσεις για το Αναπτυξιακό Σχέδιο θα ληφθούν από την κυβέρνηση κατόπιν του ευρύτατου διαλόγου που θα διεξαχθεί στη χώρα.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Περιλαμβάνοντας 14 προτάσεις το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα, και όπως επισημάνθηκε σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για ενδιάμεσο κείμενο, που τίθεται σε διάλογο κι όχι για τελική πρόταση. Θα επακολουθήσει τελική Έκθεση τον Σεπτέμβριο.

To who is who του Χριστόφορου Πισσαρίδη

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι Ελληνοκύπριος οικονομολόγος και τιμήθηκε το 2010 με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, μαζί με τους Ντέιλ Τ. Μόρτενσεν και Πίτερ Ντάιαμοντ, για τη συνεισφορά του στη θεωρία της αναζήτησης τριβών και στη μακροοικονομία.

© Patrik Osterberg/Getty Images/Ideal Image

Κατείχε την Έδρα Norman Sosnow στα Οικονομικά στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου και διευθύνει το ερευνητικό πρόγραμμα στην Μακροοικονομία στο Κέντρο Οικονομικής Απόδοσης της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου, όπου εργάζεται από το 1976. Είναι εκλεγμένο μέλος του Econometric Society, της Βρετανικής Ακαδημίας, της Ακαδημίας Αθηνών, της Ακαδημίας της Ευρώπης και αρκετών άλλων επιστημονικών συλλόγων, ενώ επίσης, είναι ισόβιο επίτιμο μέλος του American Economic Association. Το 2011 του απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Μακαρίου Γ’, η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έγινε ιππότης του βρετανικού στέμματος το 2013. Στις 5 Νοεμβρίου 2015 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην προκηρυχθείσα έδρα «Οικονομικές Επιστήμες-Ανάπτυξη και Απασχόληση» στην τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Η συνέντευξή του στην ATHENS VOICE για το βραβείο Νόμπελ, την Ελλάδα και την οικογένειά του

Ο Ελληνοκύπριος οικονομολόγος που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, Χριστόφορος Πισσαρίδης, μίλησε το 2012 στην ATHENS VOICE, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «αν με καλούσαν και μπορούσα να βοηθήσω, οπωσδήποτε θα βοηθούσα, η Ελλάδα δεν είναι μία ξένη χώρα τη νιώθω πατρίδα μου» ενώ είχε μιλήσει ανοιχτά για τα λάθη της τρόικας, την ανάγκη επενδύσεων και τις αλλαγές που τότε έκρινε αναγκαίες στον εργασιακό χάρτη της χώρας.