- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Όταν η Γκόλντα κέρδισε τον Μπεν Γκουριόν
Οι εκλογές για την ανάδειξη της 7ης Κνέσσετ θα ήταν οι τελευταίες για τον David Ben-Gurion
Golda Meir: Η γυναίκα που κέρδισε τις εκλογές του 1969 στο Ισραήλ και αποδείχθηκε «ο καλύτερος άντρας στην κυβέρνηση»
Το Φεστιβάλ Ισραηλινού κινηματογράφου online επιστρέφει με πέντε ταινίες απο την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά, η διάρκεια προβολής κάθε ταινίας θα είναι 10ήμερη. Με αφορμή την προβολή της ταινίας «Μπεν Γκουριόν - Επίλογος», ένα ντοκιμαντέρ που σκιαγραφεί τον Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, ιδρυτή του κράτους του Ισραήλ και πρωθυπουργό για 14 χρόνια, ο Αριέλ Λεκαδίτης γράφει για την Golda Meir.
[[{"fid":"796684","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Οι εκλογές για την έβδομη Κνέσσετ διεξήχθησαν τον Οκτώβριο του 1969. Ακριβώς πάνω από δύο χρόνια μετά τη μεγάλη νίκη του 1967, η χώρα κλονίστηκε από την ευφορία της και ο «πόλεμος της Φθοράς» είχε το τίμημά του. Ο «ξεχασμένος πόλεμος» της χώρας θα είχε απώλειες σε ζωές περίπου 1.000 ισραηλινών στρατιωτών σε μόλις τρία χρόνια, που χάθηκαν σε πολλές αποστολές στα πρόσφατα επεκταθέντα σύνορά της με γείτονες που ήταν πάντα αντιμαχόμενοι.
Ενώ η ασφάλεια και η σύγκρουση με αυτούς τους γείτονες ήταν πάντα καυτά θέματα εκλογών, το 1969 σηματοδότησε την πρώτη φορά που οι πολιτικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις αυτών των διευρυμένων συνόρων έγιναν θέματα εκστρατείας, τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα.
Οι εκλογές του 1969 ήρθαν μετά τον θάνατο του Levi Eshkol. Η Golda Meir, η οποία βγήκε από την απομόνωση για να αντικαταστήσει τον Eshkol, ηγήθηκε της χώρας για περισσότερο από έξι μήνες, παρόλο που δεν είχε εκλεγεί άμεσα από τον λαό. Η Golda Meir και η παράταξη HaMa'arakh (Η ευθυγράμμιση) θα κερδίσουν τις εκλογές του '69, εξασφαλίζοντας σχεδόν την πλειοψηφία της Κνέσσετ με 56 έδρες − ένα επίτευγμα που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς στη σημερινή πολιτική σκηνή του Ισραήλ. Ακόμα πιο αδιανόητο είναι το γεγονός ότι η παράταξη που ηγήθηκε πριν από τις εκλογές είχε ακόμη περισσότερες έδρες. Η Golda θα παραμείνει πρωθυπουργός για άλλα πέντε χρόνια, κερδίζοντας επανεκλογή αμέσως μετά τον πόλεμο του Yom Kippur, μόνο για να παραιτηθεί τελικά λίγους μήνες αργότερα, όταν έγινε σαφές ότι είχε χάσει την εμπιστοσύνη τόσο του κόμματός της όσο και του ισραηλινού λαού.
Οι εκλογές για την ανάδειξη της 7ης Κνέσσετ θα ήταν οι τελευταίες για τον David Ben-Gurion, ο οποίος ήταν γνωστό ότι αποκαλούσε τη Golda «τον καλύτερο άντρα στην κυβέρνηση». Αυτό βέβαια δεν αποτελούσε προσβολή για την Golda. Αφού υπηρέτησε ως πρωθυπουργός τις πρώτες δύο δεκαετίες, ο «Γέρος» αρνήθηκε να συμμετάσχει στο The Alignment ως μέρος του κόμματος του Ράφι που είχε ιδρύσει τέσσερα χρόνια πριν. Αντ' αυτού ξεκίνησε ένα ακόμη νέο κόμμα, το HaReshima Hamamlakhtit (Η εθνική λίστα), με τον πρώην επικεφαλής της Mossad Isser Harel. Εξασφάλισαν 4 έδρες στην Κνέσσετ στις εκλογές του 1969 και ο Ben-Gurion αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή τον επόμενο χρόνο. Παραδόξως αυτό που έμεινε από την Εθνική Λίστα θα γινόταν το ιδρυτικό τμήμα του κόμματος Likud του Menachem Begin όπου ηγείται ακόμα και σήμερα με πρόεδρο τον Benjamin Netanyahu.
Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 1969, η Golda Meir ξεκίνησε να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν και η Εθνική Λίστα του Ben Gurion κάθισε στην αντιπολίτευση, η Golda και ο Begin ένωσαν τις δυνάμεις τους για το κοινό καλό και σχηματίστηκε ένας ισχυρός συνδυασμός με 102 βουλευτές, ο οποίος είχε δεξιό και αριστερό προσανατολισμό καθώς συμμετείχαν κοσμικοί, θρησκευόμενοι και παραδοσιακοί εβραίοι.
Ίσως είναι δύσκολο σε κάποιους να μπουν στο πνεύμα τέτοιων συνεργασιών για εκείνη την εποχή, αλλά το Ισραήλ δεν μπορούσε να στέκεται σε βατήρες ιδεολογιών όταν τα αραβικά κράτη συνέχιζαν τους πολέμους με σκοπό να περικυκλώσουν και να πάρουν εδάφη από το Ισραήλ.
Για να δείτε την ταινία «Μπεν Γκουριόν - Επίλογος»
Kάνετε κλικ στον σύνδεσμο: https://vimeo.com/412323117
Xρησιμοποιήστε τον κωδικό πρόσβασης: BGgreek2020
Η ταινία θα είναι διαθέσιμη έως την Πέμπτη 23 Ιουλίου, ώρα 19:00. Η προβολή περιορίζεται σε 1.000 θεάσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Κουράστηκες να προσπαθείς να κατεβάσεις φωτογραφίες του Πίνατ και να σου κολλάει το Ίντερνετ;», αναφέρεται χιουμοριστικά
Πυρά κατά της βουλεύτριας που δήλωσε πως παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει την στήριξή της στον Σωκράτη Φάμελλο
Στο πλαίσιο της αποψινής παρουσίασης του βιβλίου των Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα
«Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα» - Χειμαρρώδης ο πρώην πρωθυπουργός
Τι ανέφερε ο Θόδωρος Σκυλακάκης
Αυξήσεις καταγγέλλουν Μπακογιάννης - Καφούνης, τι απαντά ο Δούκας
Η πρώτη δόση θα αντιστοιχεί στο 55% του επιδόματος
Το πλάνο για τους ενοίκους μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα
«Κατέθεσα μήνυση διότι έχει πει πολλά συκοφαντικά ψέματα κατά εμού και ινστιτούτων που ίδρυμα πριν 33 χρόνια» ανέφερε.
Τι αποκαλύπτει ο δικηγόρος της πολιτικού για τον κοινό τους στόχο
Κάλεσμα στους υποστηρικτές του να δώσουν το «παρών» στην αυριανή εκδήλωση απεύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης
Οι Κυριακές με ανοιχτά καταστήματα
«Είναι σαφές ότι δεν σέβονται την ψήφο των πολιτών» δήλωσε για τις ανεξαρτητοποιήσεις Τζάκρη και Πούλου
Αιχμές από τον υποψήφιο για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές στην Κουμουνδούρου
«Τις ανεμογεννήτριες τις ξέρω πολύ καλά, με πίεζε ο χρόνος», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Μακάρι να επαναληφθεί και να ανανεωθεί η θητεία της» σημειώνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Ποιο είναι το σχέδιο δράσης για το 2025
«Ο Κώστας Καραμανλής τοποθετείται με ευπρέπεια», λέει ο Παύλος Μαρινάκης
Ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε μεν αλλά άφησε ανεξίτηλο λεκέ στο συλλογικό υποσυνείδητο
Η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει κηρυχθεί μνημείο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.