Πολιτικη & Οικονομια

Σε φάση αποκλιμάκωσης η ανεργία

Και μείωση της «μαύρης εργασίας» παρατηρεί ο υπουργός Εργασίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Για αποκλιμάκωση της ανεργίας και μείωση της ανασφάλιστης εργασίας έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βούρτσης, σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας. «Η ανεργία, μετά από περίπου πέντε χρόνια, και μετά τη σταθεροποίηση που επέδειξε εντός του 2013, δείχνει πλέον να εισέρχεται σε φάση αποκλιμάκωσης», είπε ο Υπουργός και αναφέρθηκε στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό ανεργίας μειώνεται για τέσσερις συνεχόμενους μήνες και μάλιστα στην καρδιά του χειμώνα. Σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» δείχνουν σημαντικό θετικό πλεόνασμα προσλήψεων για τον μήνα Απρίλιο. Παράλληλα, παρατηρείται σημαντική μείωση της ανασφάλιστης εργασίας και ιδιαίτερα σε τομείς υψηλής παραβατικότητας. Συγκεκριμένα η «μαύρη εργασία» έχει πέσει από το 40,5% τον Φεβρουάριο του 2013, στο 21,86% φέτος. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην εφαρμογή του σχεδίου «Άρτεμις», με συνεχείς, στοχευμένους και αυστηρούς ελέγχους και στην επιβολή ιδιαίτερα υψηλών προστίμων στους παραβάτες.

«Πρόκειται για αυτονόητες αλλαγές που αποσκοπούν στη βελτίωση της παραγωγικότητας, στην άρση των εμποδίων και την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά εργασίας», σχολίασε και πρόσθεσε ότι «οι αλλαγές αυτές σκόνταφταν, όλα τα προηγούμενα χρόνια στη διστακτικότητα του πολιτικού συστήματος, στη δαιμονοποίηση της έννοιας της ευελιξίας από ένα φοβικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας, στην έλλειψη ψυχραιμίας και ρεαλισμού στον δημόσιο διάλογο, αλλά και στις οργανωμένες αντιδράσεις ισχυρών συντεχνιακών ομάδων».

Ο Γιάννης Βρούτσης εκτίμησε ότι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες θα δημιουργήσει άμεσα 30.000 νέες θέσεις εργασίας. Ακόμη αναφέρθηκε στη μείωση της γραφειοκρατικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων μέσω του συστήματος «Εργάνη» και τη θεσμοθέτηση νέου μηχανισμού κατώτατου μισθού που εξασφαλίζει, όπως είπε, «τα κατώτατα όρια ασφάλειας εισοδήματος για όλους τους εργαζόμενους, επιτρέποντας στους κοινωνικούς εταίρους να καθορίζουν μόνοι τους όποιες, υψηλότερες, αμοιβές συμφωνήσουν».