Πολιτικη & Οικονομια

Οι πορείες δυσκολεύουν την πορεία του ΚΙΝΑΛ

Στις δύο το μεσημέρι η κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η Γεννηματά θα αποδοκιμάσει Παπανδρέου και Καστανίδη. Το ερώτημα είναι πώς και αν θα αντιδράσει ο πρώην πρωθυπουργός

Ανδρέας Παπαδόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πώς το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, που τίθεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή, δυσκολεύει την πορεία του Κινήματος Αλλαγής

Ο νόμος για τις συγκεντρώσεις και τις πορείες φαίνεται πως έβαλε προσκόμματα στην πορεία του Κινήματος Αλλαγής, καθώς για πρώτη φορά μετά τις εθνικές εκλογές η Φώφη Γεννηματά ήρθε σε δύσκολη θέση. Η απόφασή της να ψηφίσει μετά τις διορθώσεις που ουσιαστικά επέβαλε το Κίνημα Αλλαγής το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις προκάλεσε την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος από κοινού με τον Χάρη Καστανίδη απείχαν από τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία.

Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στην έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σήμερα το μεσημέρι στις δύο. Απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυρία Γεννηματά θα προχωρήσει σε πολιτική αποδοκιμασία των δύο διαφωνούντων βουλευτών και θα ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί άλλες διαφοροποιήσεις. Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη μιλούσαν από το πρωί με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους δύο βουλευτές και μάλιστα θύμιζαν διάφορα περιστατικά από την πολιτική τους διαδρομή και πόσες φορές είχαν δημιουργήσει προβλήματα στις εκάστοτε ηγεσίες του κόμματος. Στο αντίποδα, από το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου σχολίαζαν πως «αν μας αποδοκιμάσουν, θα τους αποδοκιμάσουμε και εμείς γιατί ταυτιστήκαμε με τη δεξιά». Όπως είναι σαφές, το κλίμα φορτίζει αρκετά και το ερώτημα είναι αν ο κ. Παπανδρέου θα σηκώσει το γάντι που θα του πετάξει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Η λογική λέει πως από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου αποφασίζει, όπως λένε οι τελευταίες πληροφορίες, να πάει στη συνεδρίαση, κάτι που δεν το συνηθίζει, σημαίνει πως είναι διατεθειμένος να απαντήσει στις επικρίσεις που θα δεχτεί από την κυρία Γεννηματά αλλά και από βουλευτές του κόμματος, που είναι από χθες στο βράδυ σε αναβρασμό. Αίνιγμα αποτελεί και η στάση του κ. Καστανίδη, ο οποίος εδώ και αρκετούς μήνες είναι σε μεγάλη απόσταση από την ηγεσία του κόμματος.

Κατά συνέπεια η συνεδρίαση αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, χωρίς κανείς να μπορεί να προκαταβάλει αυτή την ώρα τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, ιδίως σε μια φάση που τα αρνητικά φώτα της δημοσιότητας είχαν πέσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά κάποιους αυτό συνιστά και ένα αυτογκόλ όλων των πλευρών του Κινήματος Αλλαγής.

Η πραγματικότητα είναι ότι το νομοσχέδιο ως ένα βαθμό δίχασε και τη βάση του κόμματος, κάτι που φάνηκε και στη χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse (ΣΚΑΙ) σύμφωνα με την οποία περίπου το 65% των ψηφοφόρων του είναι θετικό και το 35% είναι αρνητικό. Είχαν προηγηθεί και οι αντιδράσεις μιας  μερίδας των στελεχών του κόμματος στα συνδικάτα, όπως επίσης και απλών και μεσαίων στελεχών, κυρίως αυτών που έχουν αναφορές στον Γιώργο Παπανδρέου.

Η κυρία Γεννηματά, όπως προκύπτει από την απόφασή της, στάθμισε όλα τα δεδομένα και λειτούργησε με όρους αμιγώς σοσιαλδημοκρατικούς. Όπως υποστηρίζουν συνεργάτες της αλλά και στελέχη του κόμματος, δεν επέλεξε τον δρόμο της στείρας καταγγελίας αλλά αυτόν της συνεννόησης και της μεταρρύθμισης του σχεδίου που έφερε η κυβέρνηση. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι καταλυτικό ρόλο στην τελική απόφαση έπαιξαν οι δύο κορυφαίοι συνταγματολόγοι Νίκος Αλιβιζάτος και Αντώνης Μανιτάκης, την ευαισθησία και τη δημοκρατικότητα των οποίων κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Επιπλέον, και η συμβολή του Γιώργου Καμίνη ήταν σημαντική, δεδομένου ότι δεν τον περιβάλλει κάποια  καχυποψία ότι «παίζει το παιχνίδι της δεξιάς». Σθεναρά στήριξαν το σχέδιο νόμου από την πρώτη στιγμή ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου.