Ένας χρόνος κυβέρνησης Ν.Δ.: Τι προηγήθηκε για να φτάσουμε ως εδώ
20 στιγμές που δεν πρέπει να ξεχαστούν από μία δεκαετία χαμένη από τη ζωή μας
Ένας χρόνος κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας: Ένας διαφορετικός απολογισμός για το πώς φτάσαμε ως τις εκλογές
Από το βράδυ της 6η Ιουλίου σάιτ και εφημερίδες αρχίζουν να δημοσιεύουν απολογιστικά άρθρα για τον 1 χρόνο διακυβέρνησης της Ν.Δ. Έργα, στιγμές, επιτυχίες και αστοχίες. Στο μεταξύ η ζωή έχει αρχίσει να γυρνά στην κανονικότητα και οι πολίτες πλέον τσακωνόμαστε για τους φοίνικες του Μεγάλου Περιπάτου. Τι προηγήθηκε όμως για να φτάσουμε ως εδώ; Μια δεκαετία χαμένη από τη ζωή μας. Μια δεκαετία με χαμένες ζωές.
Το αίτημα όλων μετά την 7η Ιουλίου 2019 ήταν η επιστροφή στην κανονικότητα και οι πολίτες με την ψήφο τους έδειξαν ότι αυτός που μπορεί να τη φέρει είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πριν συμβεί όμως αυτό, για λόγους ηθικούς και ιστορικούς, πρέπει να θυμόμαστε τι συνέβη. Ένα-ένα όλα τα γεγονότα. Η παράνοια που κυριάρχησε στη δημόσια σφαίρα, με πόσο μίσος μπολιάστηκε ο δημόσιος διάλογος, η οπισθοδρόμηση, οι καθυστερήσεις, οι χαμένες ευκαιρίες, η χαμένη μάχη του αυτονόητου. Ο μεθοδευμένος τρόπος με τον οποίο η κοινωνία σύρθηκε σε ανύπαρκτα διλήμματα οδηγούμενη στον διχασμό και πώς η βία και η ανομία βαφτίστηκαν δικαίωμα. Η χώρα έμεινε βουτηγμένη βαθιά στην κρίση και την ύφεση για χρόνια, διότι έδινε μάχες με ανεμόμυλους. Οφείλουμε να θυμόμαστε για να μη ξανακάνουμε τα ίδια λάθη. Άλλωστε κάθε φορά που ξεσπά μία κρίση, μικρότερη ή μεγαλύτερη, το κλίμα στα social media μαρτυρά ότι το μίσος που χύθηκε δεν έχει ακόμα στεγνώσει. Ας θυμηθούμε λοιπόν πώς φτάσαμε ως εδώ σε έναν διαφορετικό απολογισμό αυτή την ημέρα. Για να μην ξαναζήσουμε αυτές τις στιγμές που αφήσαμε πίσω μας στις 7 Ιουλίου του 2019.
1. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, το διάστημα 8 Μαΐου 2010 (ημέρα ψήφισης του μνημονίου) έως 28 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκαν 20.210 διαδηλώσεις εκ των οποίων οι 6.266 στο κέντρο της Αθήνας. Αν κάνει κανείς τη διαίρεση με τα τέσσερα χρόνια καταλαβαίνει ότι η πόλη παρέλυσε σχεδόν κάθε μέρα σε κάποιο σημείο της. 10 χρόνια μετά έρχεται ένα νομοσχέδιο που επιχειρεί να περιορίσει το δικαίωμα μειοψηφιών να καταλύουν το δικαίωμα της πλειοψηφίας.
2. 28 Οκτωβρίου 2011. Ένας μαθητής από τη Λάρισα μουντζώνει τους επισήμους στη μαθητική παρέλαση. Η φωτογραφία κάνει τον γύρο των τηλεοπτικών δελτίων και των σάιτ. Ο δήμαρχος Λάρισας Κ. Τζανακούλης δηλώνει ότι «δεν πρέπει να υποστεί κυρώσεις ο μαθητής για να μη στιγματιστεί για την υπόλοιπη ζωή του», οι μαθητές απειλούν με καταλήψεις σε περίπτωση τιμωρίας του, ενώ ένα κίνημα υπέρ του νεαρού κατακλύζει τα social media. Δημοσιολόγοι και αναλυτές τον αποθεώνουν. Κάποιοι λίγοι κάτι ψελλίζουν περί αγωγής, τρόπων και ευγένειας, αλλά παραδίδονται αμέσως στη χλεύη του όχλου που θέλει «κρεμάλες στους πολιτικούς». Ακόμα κυκλοφορεί το βίντεο με τη μαθήτρια που είχε βγει στην «Ανατροπή» και έλεγε ανιστόρητα και αυτάρεσκα «σήμερα ζούμε Χούντα» και δεχόταν συγχαρητήρια από στελέχη της τότε αντιπολίτευσης. Στο μεταξύ η πλατεία των Αγανακτισμένων μορφοποιούσε τον κυρίαρχο λόγο μιας υποτίθεται «νέας γενιάς» που πήγαινε έξω από τη Βουλή και μούντζωνε, «έχτιζε» καθηγητές σε πανεπιστημιακές αίθουσες, άδειαζε κάδους σκουπιδιών σε πρυτανικά γραφεία, διέκοπτε βίαια συνεδριάσεις οργάνων της διοίκησης ΑΕΙ και ΤΕΙ, ξυλοφόρτωνε Πανεπιστημιακούς ή τους κρατούσε ομήρους σε γραφεία.
3. Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012. Φωτιές, καταστροφές και λεηλασίες μετά τη συγκέντρωση ενάντια στο δεύτερο Μνημόνιο. Στόχος οι τράπεζες στην Πανεπιστημίου, τη Σταδίου και τους γύρω δρόμους. Συνολικά πυρπολήθηκαν 45 κτίρια, ανάμεσά τους οι δύο ιστορικοί κινηματογράφοι Αττικόν και Απόλλων. Κάποιοι εκείνο το βράδυ έκαναν χαζοχαρούμενα σχόλια για ρεσώ χλευάζοντας όσους συγκεντρώθηκαν συμβολικά με κεριά έξω από τους κινηματογράφους.
4. Στον δημόσιο διάλογο, στα τηλεοπτικά παράθυρα και στο κοινοβούλιο ακούγαμε νυχθημερόν ότι ζούμε Χούντα. Συγκεκριμένα το 2013 στη Βουλή ακουγόταν: «Αυτή τη στιγμή στη χώρα έχουμε κοινοβουλευτική Χούντα. Από εδώ και πέρα το λόγο έχει ο λαός». «Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί βάρβαρες αντιδημοκρατικές, αντισυνταγματικές και παράνομες μεθόδους κοινοβουλευτικής χούντας».
5. Οι όροι δεξιός και αριστερός είχαν αρχίσει να μπερδεύονται για τα καλά. Ακροδεξιός χαρακτηρίστηκε ο Κωστής Χατζηδάκης που τον Δεκέμβριο του 2010 οδηγήθηκε στο νοσοκομείο μετά από επίθεση εναντίον του στη Κοραή, ενώ ως Αριστεροί και λαϊκοί αγωνιστές αναγορεύτηκαν οι τραμπούκοι. Εκπρόσωποι αριστερών κομμάτων έκαναν λόγο για «προδότες» και ζητούσαν «κρεμάλες», ενώ η ρητορική των δύο χώρων είχε όρια δυσδιάκριτα. «Δεν νομιμοποιείστε να ξεπουλήσετε τη χώρα» δήλωνε τον Δεκέμβριο του 2011 στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, «Ξεπουλάτε τη χώρα στους Γερμανούς» έλεγε τον Οκτώβριο στην Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
6. Συνθήματα φασιστικά αλλά και ανιστόρητα κατέκλυσαν τους δρόμους και τις πλατείες, «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, η Χούντα δεν τελείωσε το '73», «δεν πουλάμε λιμάνια, δεν πουλάμε τη ΔΕΗ πουλάμε το μπουρδέλο που λέγεται Βουλή». Τελικά τα λιμάνια πουλήθηκαν, όταν έγιναν κυβέρνηση αυτοί που φώναζαν τα συνθήματα.
7. Δημοσιογράφοι στοχοποιήθηκαν με πρωτοφανή ένταση από κέντρα εξουσίας, γιαουρτώθηκαν, απειλήθηκαν, υπέστησαν συστηματική «δολοφονία χαρακτήρων», τους έγινε στοχευμένο cyber-bullying, τους έσπασαν τα αυτοκίνητα, τους επιτέθηκαν λεκτικά ή σωματικά, κάποιοι κατέληξαν στο νοσοκομείο. Κομματικές εφημερίδες τούς απείλησαν ευθέως, εφημερίδες και κανάλια έκλεισαν, κάποια άλλα έγιναν θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων. Τον Απρίλιο του 2013 η Αυγή έγραφε: «Καιρός ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του 27%, η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, να γυρίσει την πλάτη σε αυτό το φασιστοειδές που ονομάζεται Γιάννης Πρετεντέρης. Η απόφαση να μην ξανασυμμετάσχει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην "Ανατροπή" έπρεπε να είχε ληφθεί εδώ και μήνες», ενώ τον Οκτώβριο του 2014 συμπλήρωνε: «Διώξαμε την ανκοργούμαν Τρέμη, διώξαμε και τον διευθυντή ειδήσεων Παναγιωτόπουλο, μας έμεινε ο Πρετεντέρης, εντάξει, δύο στα τρία, δεν είναι κι άσχημα (…) Φάγαμε τους δύο, με το καλό και τον τρίτο». Από τη μεριά της αυτό που έκανε η ΕΣΗΕΑ ήταν να διαγράφει δημοσιογράφους επειδή υποστήριξαν στο δημοψήφισμα το ΝΑΙ, χωρίς, κατά την Ένωση, «να τηρήσουν ίσες αποστάσεις». Τελικά βγήκε εκ νέου κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και εφάρμοσε το ΝΑΙ στην πράξη μαζί με ένα ακόμα μνημόνιο.
8. Πετάχτηκαν μπογιές στο «Από Μηχανής Θέατρο» και ματαιώθηκε παράσταση επειδή θεωρήθηκε ο συγγραφέας του έργου μνημονιακός. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύτηκε στο Έθνος, το 33,3% των πολιτών δήλωνε ότι μας ψεκάζουν, το 9% δήλωσε «δεν ξέρω/ δεν απαντώ», ενώ «διαφωνώ» δήλωσε μόλις το 58,4%.
9. Ιούλιος 2011: Ιδιοκτήτες ταξί έριξαν λάδια για να σταματήσουν τουριστικά λεωφορεία αντιδρώντας στο άνοιγμα του επαγγέλματός τους και απαιτώντας συνάντηση με τον τότε Υπουργό Μεταφορών Γιάννη Ραγκούση. Οι αυτοκινητιστές προσπάθησαν να εμποδίσουν την έξοδο τουριστικών λεωφορείων που θα μετέφεραν επιβάτες από κρουαζιερόπλοια. Έριξαν λάδια στην οδό Χατζηκυριακού και έστησαν οδοφράγματα για να εμποδίσουν την έλευση των λεωφορείων. Η αστυνομία έριξε πριονίδι στο οδόστρωμα για να μπορέσουν να περάσουν τα οχήματα. Το Λιμενικό ανακοίνωσε ότι στο λιμάνι του Πειραιά έχουν προσεγγίσει πέντε κρουαζιερόπλοια, με 5.000 επιβάτες, οι οποίοι μετάνιωναν για την επιλογή τους να κάνουν τουρισμό στην Ελλάδα. Τα επόμενα χρόνια −που τέτοιες γραφικότητες σταμάτησαν− η εκ των ΑΝΕΛ και μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Κουντουρά. Υπουργός Τουρισμού, επαίρετο για την αύξηση των αφίξεων στον χώρο του τουρισμού.
10. Οκτώβριος 2012. Επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Κάποιοι είχαν μασκαρευτεί με τη στολή του Χίτλερ και προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τους δρόμους από τους οποίους θα περνούσε η γερμανίδα Καγκελάριος. Η απαγόρευση είχε χαρακτηριστεί τότε φασισμός.
11. Ιανουάριος 2013: Προαιρετικό άνοιγμα μαγαζιών τις Κυριακές: «Κάτω η Χούντα των αγορών», «Ποτέ δουλειά την Κυριακή». Πορείες, διαδηλώσεις, βανδαλισμοί, απειλές, τηλεπαράθυρα. Κορυφαία στιγμή δημόσιου λόγου αποτέλεσε το κήρυγμα του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομου ο οποίος είπε ότι «το κέρδος της Κυριακής θα είναι καταραμένο»! Οι εργαζόμενοι σε τρένα-λεωφορεία-ταξί-αεροπλάνα-πλοία-μπαρ-εστιατόρια-θέατρα- ζαχαροπλαστεία-νοσοκομεία-ξενοδοχεία-ανθοπωλεία-κανάλια-fast food-ραδιόφωνα-εφημερίδες οι οποίοι εδώ και χρόνια δουλεύουν Κυριακή δεν απασχόλησαν ποτέ κανέναν. «Τις Κυριακές τα μαγαζιά θα είναι κλειστά» είχε πει από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Σταθάκης. Τελικά ο νόμος εφαρμόστηκε κανονικότατα επί ΣΥΡΙΖΑ.
12. Οι υπουργοί πήγαιναν στα πάνελ και καθυβρίζονταν ως ηθικοί αυτουργοί αυτοκτονιών. Δεκέμβριος 2013, εκπομπή «Ενικός», όπου γυναίκα έλεγε στον Γιάννη Βρούτση −τότε υπουργό Εργασίας− «σας θεωρώ ηθικό αυτουργό που πέθανε το κοριτσάκι από αναθυμιάσεις από μαγκάλι γιατί υπογράφετε αυτές τις αποφάσεις με την τρόικα. Θέλω να ρωτήσω αν κοιμάστε τα βράδια από τις τύψεις. Εγώ δε θα κοιμόμουν. Είσαστε ηθικός αυτουργός που πέθανε το κοριτσάκι. Είναι ντροπή σας και εσάς και της κυβέρνησης και όλων όσων συνυπογράφουν αυτά της τρόικας. Ντροπή και αίσχος. Τα άτομα με αναπηρία έχουν μεγαλύτερη περηφάνια και φιλότιμο από εσάς, που το γκατζετάκι σας στοιχίζει περισσότερο από το μηνιάτικο της κυρίας. Ντροπή και αίσχος σας!» Μετά άλλαξε η κυβέρνηση, οι θάνατοι από μαγκάλια συνεχίστηκαν, υπογράφτηκε νέο μνημόνιο, αλλά τα αντανακλαστικά της ευαισθησίας χαλάρωσαν.
13. Η παράνοια του ασφαλιστικού. Το 2010 το μέσο ποσοστό αναπηρικών συντάξεων του ΙΚΑ στην Αθήνα ήταν 8,9%, τη στιγμή που στο νομό Ηρακλείου ήταν 20,4%, στα Χανιά 19,8%, ενώ στον αντίστοιχο νομό οι αναπηρικές του ΟΓΑ φτάνουν το 25,1% του συνόλου των συντάξεων και στο Ρέθυμνο το 24,7%! Η διακοπή των παράνομων συντάξεων είχε χαρακτηριστεί ανάλγητη. Γνωστή επίσης η ιστορία με συνταξιούχο του ΟΤΕ, ο οποίος βγήκε σε σύνταξη στα 55, έπαιρνε το 2015 (μετά από τόσες περικοπές) 2.700 ευρώ , είχε πάει στην εκπομπή Ενικός για να διαμαρτυρηθεί εξοργισμένος και έγινε viral στα site. Ο ιδιωτικός τομέας φορολογήθηκε υπέρογκα για να μπορεί ο κρατικός προϋπολογισμός –δηλαδή οι φορολογούμενοι– να επιχορηγεί το ταμείο εργαζομένων της ΔΕΗ με 580 εκ. ευρώ (ύψος επιχορήγησης το 2015), και του ΤΑΠ-ΟΤΕ με 535 εκ. ευρώ, ακόμα και τη στιγμή που το κράτος είχε χρεοκοπήσει. Ακόμα και μετά τη χρεοκοπία του 2010, αυτή η χώρα εξακολουθούσε να δίνει συντάξεις σε 50άρηδες διαιωνίζοντας την κρίση.
14. Επαγγελματίες πλήρωναν πρόστιμα στο συνδικαλιστικό τους όργανο επειδή εφάρμοζαν τους νόμους του κράτους. Για παράδειγμα μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα που τα φαρμακεία ανοίγουν Σάββατο όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Ελλάδα δώσαμε «μάχες» για να μην ανοίγουν. Τον Σεπτέμβριο του 2012 το πειθαρχικό του ΦΣΑ επέβαλε πρόστιμο 3.000 ευρώ, «για μία μέρα που άνοιξαν» φαρμακοποιοί. Το συνδικαλιστικό όργανο δηλαδή επέβαλε πρόστιμα σε έναν επαγγελματία που επέλεγε να εφαρμόσει το νόμο. Σήμερα φυσικά τα περισσότερα φαρμακεία ανοίγουν Σάββατο, αφού διαπίστωσαν ότι τους συμφέρει.
15. Ιανουάριος 2013: Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ήταν ακινητοποιημένα, οι πολίτες υπέφεραν και οι απεργοί πληρώνονταν κανονικά. Στις 18/1/2013 από τους 507 εργαζόμενους του τραμ απήργησαν μόνο οι 20 (3,94%!), καθώς 467 αρρώστησαν, πήραν ρεπό ή άδεια και 20 ήταν προσωπικό ασφαλείας. Στις 19/1: Σε σύνολο 1.300 εργαζομένων του μετρό απήργησαν 210 άτομα, ενώ 1.010 αρρώστησαν και πάλι μαζικά, πήραν άδειες και ρεπό και 80 μπήκαν προσωπικό ασφαλείας. Δηλαδή, μόνο το 16,15% των «απεργών» έχασε τον μισθό του παρά το ότι το Μετρό ήταν ακινητοποιημένο και οι πολίτες πλήρωναν κανονικά φόρους για υπηρεσίες που δεν είχαν. «Ο κόσμος θα ταλαιπωρηθεί, αλλά θα μας ευγνωμονεί μια ζωή που θα διώξουμε την κυβέρνηση» δήλωνε ο πρόεδρος των εργαζομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η μέση μηνιαία μισθοδοσία των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ ήταν εκείνη τη χρονιά 4.080 ευρώ, στο μετρό 3.080 ευρώ και στο τραμ 2.500 ευρώ. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους αμφισβητούν τα στοιχεία αυτά και ισχυρίζονται ότι οι μισθοί ήταν 2.500 ευρώ στον ΗΣΑΠ και 1.800 ευρώ στο μετρό. Μόνο.
16. Στελέχη της τότε αντιπολίτευσης −που μετά έγιναν υπουργοί− κάθονταν σε τραπεζάκια στο Σύνταγμα πλάι σε κρεμάλες και φωτογραφίζονταν δίπλα σε προτεταμένα χέρια που μούντζωναν το κοινοβούλιο. Δεν είναι περίεργο λοιπόν ότι μετά μέσα, στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, ο λόγος που ακουγόταν περιελάμβανε φράσεις όπως «στα τέσσερα εσείς».
17. Μάιος 2017: Τρομοκρατική επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Είχαν προηγηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια κομματικές ανακοινώσεις όπως «η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι πολιτική Χούντα για την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται». Ο τότε Πρωθυπουργός δεν τον επισκέφτηκε ποτέ στον νοσοκομείο.
18. Δεκέμβριος 2017: Εικόνες ντροπής στη Μόρια όπου το χιόνι σκέπαζε τις σκηνές των μεταναστών τη στιγμή που ο αρμόδιος υπουργός δήλωνε με υπεροψία «κανένας μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο» και απαγόρευε σε κάμερες και συνεργεία να προσεγγίσουν την περιοχή. Οι εικόνες που κατέγραψε ο δημοσιογράφος της Deutsche Welle, Oliver Sallet, μέσα από τον καταυλισμό δείχνουν τις τραγικές συνθήκες στις οποίες διαβιούσαν χιλιάδες άνθρωποι. Τον Σεπτέμβριο του 2018 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν: «Παιδιά βιάζονται. Περιορισμένοι χώροι. Ανύπαρκτες τουαλέτες. Παιδιά γύρω σου κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας. Η ψυχική σου υγεία επιδεινώνεται γρήγορα στον καταυλισμό στο ελληνικό νησί της Λέσβου. Είχαμε νεαρούς ασθενείς ηλικίας ακόμη και 5 ετών που τους βίασαν στη Μόρια»
19. Ιούλιος 2018: Ο Νίκος Τόσκας, τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, λίγα 24ωρα μετά την τραγωδία στο Μάτι: «Ψάχνω για λόγους συνείδησης να βρω ένα λάθος, αλλά δεν βρίσκω». Αύγουστος 2018: Ρένα Δούρου για το Μάτι σε συνέντευξή της στην ΕΦΣΥΝ: «Όσοι έχουμε θέση ευθύνης, και μπορεί να αισθανόμαστε αδικημένοι, με την έννοια αυτού που λέγεται στην καθομιλουμένη "μου έτυχε η στραβή στη βάρδιά μου", οφείλουμε να αναλάβουμε ευθύνες».
20. Η μεσαία τάξη συμπιέστηκε σε σημείο εξόντωσης, ενώ ταυτόχρονα στοχοποιήθηκε ως προνομιούχα, ώστε να της αφαιρεθεί κάθε ηθικό δικαίωμα αντίδρασης. «Μπορεί και στέκεται όρθιος, να ποιος είναι ο ταξικός σου εχθρός» έδειχνε σε σκίτσο του ο Αρκάς αποτυπώνοντας το κυρίαρχο αφήγημα της προηγούμενης 4ετίας. Στις 7 Ιουλίου του 2019 τελείωσε...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κατηγόρησε τον βουλευτή Χανίων ότι χρωστάει στο κόμμα 190.000 ευρώ
Στις 11:30 στο Προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Αναφέρθηκε και στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα του ηγεσία
Ποιοι αξιωματικοί θα αναλάβουν τη Διοίκηση της Αστυνομίας Χανίων
Οι τρεις τομείς στους οποίους διακρίνει περιθώρια για μια διαφορετική προσέγγιση ο πρωθυπουργός
«Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι απορριπτέες»
Ο μεγάλος χαμένος από μια μη ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν θα είναι φυσικά η ίδια, αλλά η Ελλάδα
Η συζήτηση με μαθητές του ΕΠΑΛ Περάματος και το όραμά του για την Ελλάδα του αύριο
«Δεν είμαι ομοφοβικός, υπερασπίζομαι κατηγορούμενους, όχι εγκληματίες», δηλώνει ο γνωστός ποινικολόγος
«Υπάρχει πρόβλημα με το νόμο για απόδημους Έλληνες», τόνισε ο Χαράλαμπος Πελέκης
Ανάρτηση - αποχαιρετισμός του ευρωβουλευτή της ΝΔ - Το συγκινητικό μήνυμα που της αφιέρωσε
Όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Η Ελλάδα μπορεί να είναι η πύλη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη», τόνισε ο Πρωθυπουργός
Ο Αλέξης Χαρίτσης τοποθετήθηκε για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά και οι δικαιούχοι
«Περιμένουμε αισθητές διαφορές», τόνισε ο Υπουργός Υγείας
Η ανακοίνωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
«Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον η κατάσταση ξεφεύγει», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Σύμφωνα με τον βουλευτή Χανίων, η δίωξη δεν έχει βρει όλα τα στοιχεία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.