Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Προφανώς και θα γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση

Τι είπε ο πρωθυπουργός για τα ελληνοτουρκικά

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις επιτυχίες και τα λάθη της κυβέρνησης, τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό και τον κορωνοϊό.

Στη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. «Κάποια στιγμή προφανώς και θα γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση», δήλωσε σήμερα, 7 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός και παράλληλα μίλησε τόσο για τις επιτυχίες της κυβέρνησης τους πρώτους 12 μήνες, όσο και για τα λάθη.

Τους πρώτους 12 μήνες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με πολλές δύσκολες καταστάσεις και κλήθηκε να λάβει δύσκολες αποφάσεις. Όπως είπε όμως ο πρωθυπουργός «η δυσκολότερη όλων ήταν εκείνη του γενικού lockdown».

«Αναμφίβολα η δυσκολότερη απόφαση, ήταν η απόφαση μας να κλείσουμε τη χώρα. Έπρεπε να προτεραιοποιήσουμε την υγεία των πολιτών. Γνώριζα ότι θα οδηγούσα τη χώρα σε μια βαθιά ύφεση. Ελπίζω να δικαιωθώ. Κερδίζουμε την πρώτη μάχη».

Η δυνατότητα ανάκαμψης αναμένεται να επιβεβαιωθεί, ωστόσο η χώρα είναι πιο ισχυρή από ό,τι ήταν πριν παρά την ύφεση. Αυτό αποτυπώνεται και στις μετρήσεις, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Αυτό που με ενδιαφέρει στις μετρήσεις είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η χώρα πάει πολύ καλά».

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, την επιτυχία στην διαχείριση της κατάστασης στον Έβρο και το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν ο πρωθυπουργός είπε: «Είμαστε γείτονες, έχουμε διαφορές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Ο κ. Ερντογάν δεν ήθελε να μιλάει μαζί μου, μετά την επιτυχία στον Έβρο. Είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε».

Στη συνέχεια είπε ότι έχει ορίσει ως προϋπόθεση για διάλογο να μην υπάρχει κλιμάκωση και ένταση από την πλευρά της Τουρκίας. Τόνισε, δε, ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και ότι η Ελλάδα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της. «Πρώτη ουσιαστική σύμμαχος της Ελλάδας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σχετικά με το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως δεν προέκυψε από την διαμεσολάβηση της Μέρκελ, αλλά υπήρχε πρόθεση από μέρους του για διάλογο και επίλυση. «Είχα ενημερώσει την καγκελάριο. Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές». Ωστόσο, όπως είπε, ο διάλογος της ΕΕ με την Τουρκία είναι διαφορετική υπόθεση.

Όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο αναπόφευκτα θα έχει επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προσέθεσε. «Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που είναι αδιαμφισβήτητα, με όποιο τρόπο κριθεί κατάλληλος».

Για την πορεία της χώρας από δω και πέρα και την πιθανότητα εκλογών είπε πως «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η χώρα πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση». 

Σχετικά με την κατάσταση που ξέσπασε στον Έβρο και τη διαχείρισή της από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση ήταν τελείως αυτονόητη. «Ο Έβρος ήταν στο δικό μου μυαλό τελείως αυτονόητη απόβαση. Δεν προβληματίστηκα ιδιαίτερα.

Αντίθετα για το κλείσιμο της χώρας έπρεπε να συζητήσω και να συλλέξω αποφάσεις. Συζήτησα με τον κ. Τσιόδρα».

Ως προς την υλοποίηση της η πιο δύσκολη απόφαση ήταν το άνοιγμα ξανά της χώρας, υποστήριξε στη συνέχεια. «Έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε εις πέρας τέτοιες δύσκολες ασκήσεις».

Σχετικά με τα χθεσινά στοιχειά των νέων κρουσμάτων «είχαμε μεγαλύτερο πρόβλημα στα χερσαία σύνορα», όπως αποδείχτηκε είπε ο πρωθυπουργός. «Είμαστε στην αρχή ακόμα. Ο Ιούλιος είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας για τον τουρισμό. Οι λίγοι που θα ταξιδεύσουν φέτος θα θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα».

Για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γενικού lockdown, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα ξανακλείσουμε τα σύνορα αν χρειαστεί. Αν δούμε έξαρση των επιδημιολογικών στοιχείων».

«Ο καθένας κάνει αν πάσα στιγμή την αυτοκριτική του, δεν τα κάναμε όλα τέλεια. Δεν διστάζουμε να αναγνωρίσουμε τα λάθη και να τα διορθώσουμε» είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση με τους διοικητές των νοσοκομείων.

Επίσης, σχετικά με τα δωμάτια καραντίνας είπε ότι άκουσε την κριτική της αντιπολίτευσης και το διόρθωσε.

«Είναι πολύ εύκολο να ασκήσει κάποιος κριτική και να δει το δέντρο και όχι το δάσος».

Ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων:

  • Αποδείξαμε ως χώρα και κράτος ότι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας δύσκολες ασκήσεις όπως αυτή με τον κορωνοϊό. Όταν συζητώ με τους ευρωπαίους είναι σαφές ότι είμαστε μια χώρα που ξέρει και μπορεί να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις.
  • Για Σερβία ενημερώσαμε και η απόφαση έγινε κατανοητή.Έχουμε ένα σύγχρονο αλγόριθμο που τον βελτιώνουμε και μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις.
  • Εκπέμπουμε την εικόνα μιας σοβαρής χώρας. Αν χρειαστεί θα κλείσουμε πάλι τα σύνορα της χώρας.
  • Η πολίτικη διεύρυνση της ΝΔ σημαδεύτηκε με κριτήρια αξιοκρατικά και όχι πολιτικάΉταν άνθρωποι που μπήκαν σε θέσεις με αξιοκρατικά κριτήρια.
  • Κάποια στιγμή προφανώς και θα γίνουν  αλλαγές στην κυβέρνηση. Δεν είναι της στιγμής να γίνουν οι αλλαγές και όταν είναι θα το μάθετε απο μένα.
  • Όταν κρίνω ότι θα υπάρξει ανάγκη να γίνουν διορθωτικές κινήσεις αυτές θα γίνουν
  • Με ανησυχούν πολύ και η εξέλιξη του κορωνοϊού και οι συνέπειες στην οικονομία και τα Ελληνοτούρκικα.
  • Η προσοχή απόλυτα προσανατολισμένη στα ζητήματα που αφορούν την οικονομία. Όταν χρειαστεί να υπάρξουν και αλλά μέτρα στήριξης δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε.
  • Η Κυβέρνηση θα κριθεί και από την αποτελεσματικότητα της να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊος. Πριν τον κορωνοϊο η οικονομία πήγαινε πολύ καλά.
  • Η πρόκληση των επόμενων 12 μηνών είναι η απορρόφηση των κραδασμών της οικονομικής κρίσης και να κάνουμε αλλαγές που υπάρχουν στο οικονομικό μας πρόγραμμα.
  • Στους 12 μήνες η Κυβέρνηση παρήγαγε 85 νομοσχέδια. Κάναμε αντιμετώπιση κρίσεων 
  • Ξεκινήσαμε σημαντικές επενδύσεις στην χώρα.. Βελτιώθηκε η κατάσταση στον τομέα της  τάξης και της ασφάλειας.
  • Παρά τις δυσκολίες είμαστε συνεπείς απέναντι στο Ελληνικό λαό για τις δεσμεύσεις που δώσαμε.
  • Υποστηρίξαμε την οικονομία με ένα συνολικό πακέτο 24 δις.
  • Θα υποστηρίξουμε την  οικονομία μέχρι να έλθουν τα νέα χρήματα από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ.
  • Ο κρατικός προϋπολογισμός και οι υφιστάμενοι Ευρωπαϊκοί πόροι θα στηρίξουν την Οικονομία.
  • Είχα πει  ότι δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση η συνομιλία του  έλληνα πρωθυπουργού με τον τον Τούρκο πρόεδρο 
  • Έχουμε σημαντικές διαφορές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάνε. Η επικοινωνία είχε διακοπεί όχι με δίκη μου υπαιτιότητα. Ο Ερντογάν είπες ότι δεν ήθελε να μίλα μαζί μου. Έχουν αποκατασταθεί οι θεσμικοί δίαυλοι επικοινωνίας. Και οι σύμβουλοι μας μπορούν να μιλάνε.
  • Η Ελλάδα δεν ήταν εκείνη στην ΕΕ που επέμεινε να εξαιρεθεί η Τουρκία από το πρώτο άνοιγμα των συνόρων.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ