- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Διαδηλώσεις: Πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος Χρυσοχοΐδη;
Το θέμα της ρύθμισης των διαδηλώσεων αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που τώρα θέλει να κάνει πράξη
Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος γράφει για τις εξελίξεις που φέρνει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις: Η στάση των κομμάτων και οι αλλαγές που έγιναν
2013. Ο τότε δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, αναθέτει στους κορυφαίους συνταγματολόγους της χώρας και γνωστούς για τις κοινωνικές τους ευαισθησίες, Νίκο Αλιβιζάτο και Αντώνη Μανιτάκη, να φτιάξουν ένα σχέδιο νόμου για τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Αφορμή οι καθημερινές πορείες, πολλές φορές δυο και τρεις διαδηλώσεις την ίδια μέρα, που γινόντουσαν στην Αθήνα και παρέλυαν τη λειτουργία της.
Οι δυο συνταγματολόγοι ετοίμασαν την πρόταση, η οποία για ευνόητους λόγους έμεινες στα χαρτιά. Η κυβέρνηση Σαμαρά με την τεράστια φθορά που είχε υποστεί δεν άντεχε να φέρει στη Βουλή ένα τέτοιο θέμα προς συζήτηση, ενώ και το πολιτικό κλίμα της εποχής δεν ήταν ευνοϊκό για μια αντίστοιχη κίνηση.
Το θέμα της ρύθμισης των διαδηλώσεων αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη, την οποία τώρα θέλει να κάνει πράξη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει τρέξει σχετικές έρευνες, που δείχνουν ότι η μεγάλη πλειονότητα των Αθηναίων ζητά να μπει μια τάξη στο θέμα των διαδηλώσεων, κάτι που ενίσχυσε τη βούληση του κ. Μητσοτάκη. Στο πλευρό της κυβέρνησης είναι σχεδόν το σύνολο του εμπορικού κόσμου της Αθήνας, όπως έχουν καταδείξει με τις σχετικές ανακοινώσεις.
Στον αντίποδα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΚΕ, που έχουν κάνει σημαία την αντίδραση στο σχετικό νομοσχέδιο, υποστηρίζουν ότι η επιλογή της κυβέρνησης έχει να κάνει με το γεγονός ότι λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού στο πεδίο της οικονομίας προβλέπεται ένα θερμό φθινόπωρο. Κοινώς ό,τι η κυβέρνηση φοβάται τις κινητοποιήσεις που έρχονται και θέλει (τουλάχιστον) να τις περιορίσει ή και να τις ποινικοποιήσει. Συν τοις άλλοις, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υιοθετεί ένα χουντικής έμπνευσης σχέδιο που βασίζεται στο νόμο του 1971. Για αυτό και στην κριτική τους χρησιμοποιούν φράσεις περί «Ελλάδας που μπαίνει στο γύψο».
Ανεξάρτητα από τα προαναφερθέντα, ο πρωθυπουργός ανέθεσε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να φέρει σχέδιο νόμου στη Βουλή. Η αρχική πρόταση δυσκόλευε το Κίνημα Αλλαγής, καθώς εξαιρούσε το ρόλο του εισαγγελέα στις αποφάσεις για τις πορείες και έδινε όλη τη δικαιοδοσία στην πλευρά της αστυνομίας. Τελικά, μετά και τις αντιδράσεις, ο κ. Χρυσοχοΐδης σύμφωνα με πληροφορίες δείχνει έτοιμος να κάνει δεκτές τις τροποποιήσεις του Κινήματος Αλλαγής, που κινούνταν στη βάση του σχεδίου Αλιβιζάτου-Μανιτάκη. Που σημαίνει ότι εκτός απροόπτου και αφού συνεδριάσουν εκ νέου τα όργανα του κόμματος και μελετήσουν τις τροποποιήσεις Χρυσοχοΐδη θα ψηφίσουν από κοινού το νομοσχέδιο.
Εκτός του ρόλου του εισαγγελέα, ευαίσθητο είναι και το θέμα της αστικής ευθύνης-εκτός από την ποινική- του υπεύθυνου για τη διαδήλωση, κάτι, που όμως, υπήρχε και στο σχέδιο Αλιβιζάτου-Μανιτάκη.
Αντιθέτως, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25 είναι απολύτως αντίθετοι και είναι πιθανό αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που συνεχίζονται σήμερα με τις ακροάσεις φορέων, όπως του προέδρου της ΓΣΕΕ, να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία.
Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα όλων είναι πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος Χρυσοχοΐδη, τον οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση έχει στοχοποιήσει τα μέγιστα, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλο να τον κατηγορεί ότι «κάνει τη βρώμικη δουλειά του κ. Μητσοτάκη».
Από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επικαλούνται τα στοιχεία που δείχνουν πόσες πορείες έγιναν ακόμα και τον μήνα Μάιο στο κέντρο της Αθήνας και παράλληλα έχουν στη φαρέτρα των επιχειρημάτων τους τη νομοθεσία που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για τις διαδηλώσεις.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι σήμερα το βράδυ στις 8 μ.μ. στο Σύνταγμα και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδος το ΚΚΕ προγραμμάτισε διαδηλώσεις κατά του σχετικού νομοσχεδίου.