Πολιτικη & Οικονομια

Πρωταθλητές ανθρωπιάς ή ανευθυνότητας;

Ράσφορντ και Τζόκοβιτς, οι δύο εντελώς διαφορετικές όψεις του αθλητικού star system

myrto_polymili.jpg
Μυρτώ Πολυμίλη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
rashford-djokovic-koronoios.jpg
Μάρκους Ράσφορντ - Νόβακ Τζόκοβιτς ©Alex Livesey / Michael Dodge /Getty Images / Ideal Image

Η Μυρτώ Πολυμίλη γράφει για τους πρωταθλητές ανθρωπιάς και ανευθυνότητας με παραδείγματα τον Νόβακ Τζόκοβιτς και τον Μάρκους Ράσφορντ.

Με μια τους μόνο κίνηση μπορούν να κάνουν χιλιάδες να παραληρούν και να φωνάζουν το όνομά τους με σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια. Τα πόστερ τους, κάποτε, θα κοσμούσαν τους τοίχους εκατομμυρίων εφήβων ανά τον πλανήτη, που τώρα πλέον περιορίζονται στο να τους ακολουθούν στο Instagram. Ο λόγος για τους αθλητικούς «ήρωες», μια κατηγορία ανθρώπων που διαθέτουν ένα τόσο ευρύ και φανατικό κοινό που οι περισσότεροι πολιτικοί μπορούν μόνο να φαντασιώνονται ότι θα αποκτήσουν.

Τι θα μπορούσε όμως να κάνει κανείς όταν έχει ένα ακροατήριο τόσο αφοσιωμένο που κρέμεται από την κάθε του λέξη;

Η μαγική λέξη σε αυτή την παράξενη εξίσωση είναι η σεμνότητα. Και απ΄αυτή διαθέτει σε αφθονες δόσεις ο Marcus Rashford, ο Άγγλος επιθετικός της Manchester United.

Ο νεαρός ποδοσφαιριστής ήρθε στην επικαιρότητα λίγες εβδομάδες πριν όταν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη σημαντική πλατφόρμα του στο διαδίκτυο, για να πιέσει την κυβέρνηση Johnson να ανατρέψει την απόφασή της με την οποία σταματούσε τα σχολικά γεύματα στην Αγγλία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.  

Με ανοιχτή επιστολή του μίλησε με ευαισθησία, ειλικρίνεια και σεμνότητα για την παιδική του ηλικία. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μεγάλωσε σε μια μονογονεϊκή οικογένεια που παρά τις άοκνες προσπάθειες της μητέρας του αναγκαζόταν συχνά να πηγαίνει σε τράπεζες τροφίμων για να εξασφαλίζει φαγητό για τα πέντε της παιδιά. Μίλησε για το γεγονός ότι ήταν ένα από τα εκατομμύρια παιδιά στη Βρετανία που επωφελούνται από τα σχολικά γεύματα, αλλά και για τις προσπάθειες της κοινότητάς του και των φίλων του να τον στηρίξουν. Όπως επεσήμανε στην επιστολή του: «μπορεί να μην έχω την παιδεία που έχουν οι βουλευτές, διαθέτω όμως κοινωνική παιδεία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μεγάλη Βρετανία εν έτει 2020,  «4,2 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε καθεστώς φτώχειας, 600.000 περισσότερα από ότι το 2011»[1]. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ανεξάρτητου Ινστιτούτου Δημοσιονομικής Πολιτικής ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 5,2 εκατομμύρια μέχρι το 2022[2] και αυτό χωρίς να υπολογίζονται οι δραματικές συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία της χώρας.

Με τρία εκατομμύρια ακολούθους στο Twitter και 8.5 εκατομμύρια στο Instagram, ήταν εμφανές από την αρχή της καμπάνιας του Rashford ότι η κυβέρνηση Johnson θα αναγκαζόταν να κάνει μια ακόμα (καλοδεχούμενη) κολοτούμπα. Πώς μπορούσε να συνεχίζει να αρνείται να βάλει στην άκρη 120 εκατομμύρια λίρες -15 λίρες την εβδομάδα για κάθε παιδί- για να θρέψει 1.3 εκατομμύρια παιδιά, ενώ ήδη η κυβέρνηση της Ουαλίας είχε πει ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα για το καλοκαίρι, όπως και η Σκωτσέζικη κυβέρνηση;

Χρειάστηκε ένα 24ωρο, μια συνέντευξη του Rashford στην ιδιαίτερα δημοφιλή πρωινή εκπομπή του BBC και μια μικρή  εξέγερση από ένα σημαντικό αριθμό Τόρηδων βουλευτών για να αλλάξει στάση ο κ. Johnson. Έτσι ο 22χρονος ποδοσφαιριστής κατάφερε να επιφέρει μια πραγματική πολιτική αλλαγή –πράγμα που λίγοι καταφέρνουν- και να συμβάλλει ουσιαστικά στη στήριξη εκατομμυρίων οικογενειών στην Αγγλία.

Στην αντίπερα όχθη –τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό – είναι ο Novak Djokovic, το νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη του τένις. Μπορεί ο 33χρονος τενίστας να είναι αδιαφιλονίκητα κορυφαίος στο είδος του, μπορεί να ξεκίνησε να διοργανώσει το τουρνουά Adria για φιλανθρωπικούς λόγους, αλλά o δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.

Μετά από δύο εβδομάδες αγώνων στην Κροατία και στη Σερβία με αγκαλιές και χειραψίες μεταξύ παικτών και κοινού, με αγώνες μπάσκετ και μισόγυμνες εμφανίσεις σε νυχτερινά club, όπου δεν υπήρχε μάσκα ούτε για δείγμα, τέσσερις παίκτες έχουν ήδη διαγνωστεί με κορονοϊό, καθώς και αρκετές από τις συζύγους και τους προπονητές τους. Μέχρι και σήμερα, δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των θεατών του τουρνουά που έχουν διαγνωσθεί με κορονοϊό, αν και σύμφωνα με τις αρχές της Κροατίας 47 άτομα έχουν μπει σε απομόνωση από τις 22 Ιουνίου.

Οι υπέρμαχοι του ταλαντούχου τενίστα κατηγορούν την κυβέρνηση της Σερβίας, για την έλλειψη μέτρων. Αυτό που φαίνεται να αγνοούν είναι ότι παρά τη χαλάρωση των μέτρων στη Σερβία, οι κυβερνητικές οδηγίες επεσήμαναν ότι καλό είναι να αποφεύγονται οι αγκαλιές, οι χειραψίες κτλ, ενώ υπογράμμιζαν ότι πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις του ενός μέτρου.

Δεν είναι η πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας που ο αναμφισβήτητα ταλαντούχος Djokovic, έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Η παραδοχή του ότι δε θέλει να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊου για να συμμετέχει σε μελλοντικά τουρνουά σόκαρε αρκετούς. Όσοι όμως έχουν παρακολουθήσει την καριέρα του από κοντά δεν εντυπωσιάστηκαν διόλου καθώς και στο παρελθόν είχε μιλήσει ανοιχτά για την πίστη του στις επουλωτικές δυνάμεις της φύσης και τις επιφυλάξεις που έχει ως προς την παραδοσιακή ιατρική. Για τον νούμερο 1 τενίστα στον κόσμο, η επιστήμη –απ' ότι φαίνεται- είναι άποψη και όχι πραγματικότητα.

Οι απόψεις του Djokovic και της συζύγου του, η οποία διασπείρει θεωρίες συνωμοσίας περί 5G και κορονοϊου στο Instagram, θα ήταν απλώς γραφικές, αν είχαν παραμείνει στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους. Η συγγνώμη του «για το κακό που προκάλεσε το τουρνουά» είναι καλοδεχούμενη αλλά λίγη. Η ευθύνη που φέρουν (πρωτ)αθλητές σαν το Djokovic είναι μεγάλη, όχι μόνο γιατί επηρεάζουν με τη συμπεριφορά τους τις εξελίξεις στο ίδιο τους το άθλημα, αλλά κυρίως γιατί χιλιάδες έφηβοι –και όχι μόνο- ακολουθούν πιστά το ίνδαλμά τους, προσπαθώντας να πλησιάσουν το συχνά άπιαστο όνειρο μιας αντίστοιχης καταξίωσης. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.