Πολιτικη & Οικονομια

Ο Επιτάφιος της ελπίδας - Αμμόχωστος

Βασίλης Καραγιάννης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είναι δυνατό, μία θρησκευτικού περιεχομένου τελετή, ενδεχομένως να δημιουργεί το ελπιδοφόρο υπόβαθρο για θετικές εξελίξεις, πολιτικού ή ακόμα και γεωπολιτικού χαρακτήρα. Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι αυτό είναι εφικτό.

Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι μετά από συστηματικές, μακρόχρονες προσπάθειες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πολιτών, φέτος τη Μεγάλη Παρασκευή θα διεξαχθεί για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, η λειτουργία του Επιταφίου, στον Άγιο Γεώργιο τον Εξορινό της Αμμοχώστου.

Πρόκειται για μία ιστορική εκκλησία, η οποία βρίσκεται στην τουρκοκυπριακή πλευρά κι εντός των τειχών της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου. Οι διοργανωτές της λειτουργίας του Επιταφίου είναι η Ελληνοκυπριακή πρωτοβουλία πολιτών «Αμμόχωστος η Πόλη μας» και η Τουρκοκυπριακή κίνηση πολιτών «Famagusta Initiative”.

Και οι δύο πρωτοβουλίες δραστηριοποιούνται με στόχο την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και το άνοιγμα της Αμμοχώστου, της μοναδικής πόλης-φάντασμα σε Ευρωπαϊκό έδαφος, κατάλοιπο της κυπριακής τραγωδίας του 1974. Φυσικά, αναφέρομαι στο τμήμα της τότε πόλης της Αμμοχώστου, το οποίο στο πλαίσιο του εδαφικού διαχωρισμού του νησιού, επιλέχτηκε να παραμείνει υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ (πράσινη ζώνη) χωρίς κατοίκους και δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η έγκριση της διεξαγωγής της θρησκευτικής τελετής από τις τουρκοκυπριακές αρχές και κυρίως το αγκάλιασμα της από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών των δύο κοινοτήτων στέλνει μία σειρά από θετικά, ελπιδοφόρα μηνύματα προς τις κυβερνήσεις των δύο κοινοτήτων αλλά και προς τη διεθνή κοινότητα.

Πιο συγκεκριμένα:

• είναι σημαντικό το γεγονός ότι αν και οι διοργανωτές ορθά κρατούν χαμηλό προφίλ για την τελετή, το γεγονός θα έχει σημαντική κάλυψη από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κι ότι σε αυτή θα συμμετέχουν πολλοί ξένοι διπλωμάτες.

• μπορεί να είναι μία θρησκευτικού περιεχομένου κίνηση στο πλαίσιο των γιορτών του Πάσχα. Παρόλα αυτά δεν ήταν καθόλου εύκολο για να πραγματοποιηθεί γιατί βρήκε αντιστάσεις και στις δύο κοινότητες (κυβερνήσεις, γραφειοκρατία, πολίτες αλλά και ακραίες κινήσεις όπως το ΕΛΑΜ & οι Γκρίζοι Λύκοι).

• πρόκειται για μία πρωτοβουλία που οργανώνεται από την κοινωνία των πολιτών, η οποία μπαίνει μπροστά στο θέμα της επανένωσης του νησιού. Είναι επίσης σημαντικό ότι οι διοργανωτές κρατούν αποστάσεις από τις κυβερνήσεις των δύο κοινοτήτων.

• δεν είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται μία εκδήλωση προσέγγισης & συμφιλίωσης των δύο κοινοτήτων στην Αμμόχωστο. Οι συγκεκριμένες κινήσεις πολιτών οργανώνουν τακτικά συναντήσεις και πέρσι το καλοκαίρι οργάνωσαν συναυλία στο τουρκοκυπριακό τμήμα.

• είναι επίσης πολύ θετικό το γεγονός ότι η δραστηριότητα των κινήσεων πολιτών έχουν φέρει κοντά τους δύο Δήμους, της ελληνοκυπριακής Αμμοχώστου και της τουρκοκυπριακής Gazimağusa, οι οποίοι συνεργάζονται και στηρίζουν τις δραστηριότητες.

• και οι δύο κινήσεις πολιτών επιδιώκουν την επανένωση του νησιού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την πραγματοποίηση της θρησκευτικής τελετής, στέλνουν ηχηρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα για την επιτάχυνση των πολιτικών πρωτοβουλιών και την περαιτέρω στήριξη των αυτών των προσπαθειών επανένωσης.

• το άνοιγμα της πόλης φάντασμα και η επιστροφή των νομίμων κατοίκων της , δεν θα αποτελεί απλά ένα ακόμα Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για την επανένωση του νησιού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επαναλειτουργία της Αμμοχώστου θα έχει σοβαρά οφέλη στην κατεύθυνση της εμπέδωσης της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

• και φυσικά το άνοιγμα της νεκρής πόλης θα έχει σοβαρά οικονομικά οφέλη και για τις δύο κοινότητες του νησιού. Κι αυτό γιατί η Αμμόχωστος είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία της Ανατολικής Μεσογείου και κάποτε ήταν τουριστικός προορισμός διεθνούς εμβέλειας.

Είναι αυτό που συχνά αναφέρω στην αρθρογραφία μου ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η οικονομία και αλληλεξάρτηση λειτουργεί υπέρ της εμπέδωσης της ειρήνης και σταθερότητας.

Δεν θα ήταν πλεονασμός να έλεγα ότι ολόκληρη η Κύπρος «ζει» αυτές τις ημέρες, με το θέμα του Επιταφίου στον Άγιο Γεώργιο τον Εξορινό. Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στους οργανωτές.

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα