Πολιτικη & Οικονομια

Γιαννάκου εκτός, Ζαγοράκης εντός

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
65764-132560.jpg

Καθώς οι ευρωλίστες των κομμάτων ολοκληρώνονται με τη συμμετοχή των εγχώριων «Μαραντόνα», των εθνικών τηλε-διασκεδαστών και των αοιδών της κατηγορίας «να χαρώ το μωρό» (ξενυχτάδικα), μου ήρθε στο νου η συνάντηση που είχαμε στις Βρυξέλλες με την μέχρι τώρα επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ Μαριέτα Γιαννάκου, πριν από μια εβδομάδα. Ανέτρεξα στις σημειώσεις όσων μας είπε, στο πλαίσιο μιας συνάντησης Ελλήνων δημοσιογράφων με ευρωβουλευτές για το αύριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι ίσως χρήσιμο να μεταφέρω μερικά από όσα ακούστηκαν στη συνάντηση αυτή από την κ Γιαννάκου- και όσα υποστήριξε δημόσια λίγο μετά. Ως γνωστόν, η κ. Γιαννάκου πλέον δεν βρίσκεται στην ευρωλίστα της ΝΔ. Χρήσιμο, για να γίνουν οι συγκρίσεις με αυτά που βιώνουμε τα τελευταία 24ωρα.

• Δεν θα είμαι υποψήφια στην ευρωλίστα της ΝΔ, γιατί οι συνθήκες που επικρατούν είναι δεν είναι αντίστοιχες με τις προτεραιότητες αυτών των ευρωεκλογών. Στην Ελλάδα δεν ακούγεται τίποτα για την Ευρώπη, το επίπεδο διαλόγου είναι χαμηλό. Κι όλα αυτά με το πρόσχημα της περισσότερης δημοκρατίας.

• Το σύστημα σταυροδοσίας δεν είναι κατάλληλο, όπως μάλιστα εφαρμόζεται στη χώρα μας, με μια περιφέρεια και με 42 υποψηφίους. Κι αυτό στο παρά πέντε των εκλογών. Σε καμιά άλλη χώρα της Ε.Ε., δεν εφαρμόζεται αυτό. Ακόμα και το Βέλγιο, που μπορείς να το γυρίσεις μέσα σε μια μέρα τρεις φορές με αυτοκίνητο, έχει καθιερώσει τρεις περιφέρειες.

• Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, το κόμμα δίνει μια πρόταση με μια λίστα στη σειρά, κάνοντας αξιολόγηση των υποψηφίων. Σε επτά από αυτές, ο πολίτης έχει δικαίωμα να αλλάξει τη θέση στην προτεινόμενη σειρά.

• Οι πολλοί υποψήφιοι ευνοούν τη διάχυση σταυρών και επομένως έχουν προτεραιότητα αυτοί που στηρίζονται από τον κομματικό μηχανισμό. Θα έπρεπε να ισχύσει η μονοσταυρία αντί για τέσσερις σταυρούς και ο χωρισμός της χώρας σε περιφέρειες, μετά από μελέτη βεβαίως, για να έρθει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής πιο κοντά στους πολίτες.

• Έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα οι πρωθυπουργοί να κάνουν σωστές επιλογές για την ευρωλίστα; Αν όχι, τότε πώς επιλέγουν τους πιο άξιους για το υπουργικό συμβούλιο;

• Το πρόβλημα είναι η αξιολόγηση του έργου των ευρωβουλευτών τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν έγινε ποτέ στη ΝΔ.

• Μπαίνουμε σε μια κρίσιμη φάση για το μέλλον της Ευρώπης αλλά και τις τύχες της χώρας μας. Πολλά θέματα θα ανοίξουν, πολλές αποφάσεις θα κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας. Το Ευρωκοινοβούλιο σε όλα αυτά θα παίξει αυξημένο ρόλο. Από την άποψη αυτή, είναι εξαιρετικά σημαντικό η ελληνική αντιπροσωπεία να απαρτίζεται από ικανά και έμπειρα στελέχη, που να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις διαβουλεύσεις, τις διαπραγματεύσεις, τους αναγκαίους συμβιβασμούς. Αυτό δεν εξυπηρετείται από μια «πασαρέλα» όπου ο καθένας δηλώνει «είμαι υποψήφιος»...

Και τώρα μπορείτε να διαφωνήσετε όσο θέλετε. Πριν όμως, ρίξτε μια ματιά στις ευρωλίστες των κομμάτων...

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.