Πολιτικη & Οικονομια

5ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Φάκελλος «Επενδύσεις στην Ελλάδα»

Πράσινη ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις και τεχνολογικές προκλήσεις - Η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Τι γίνεται με τις επενδύσεις στην Ελλάδα
5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Τι γίνεται με τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο Χρήστος Σταϊκούρας συζήτησε στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας - Τι γίνεται με τις επενδύσεις.

Για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας συζήτησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Στη συζήτηση για την ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις στην Ελλάδα συμμετείχαν ο Νομπελίστας, Επίτιμος Καθηγητής Οικονομικών του London School of Economics, Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Andrew McDowell, και ο Καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου βιώσιμης ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Columbia, Jeffrey D. Sachs.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, Νεκταρία Σταμούλη. Υπενθυμίζεται ότι το 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών διεξάγεται φέτος διαδικτυακά από τις 9 έως τις 12 Ιουνίου 2020.

Ξεκινώντας ο Υπουργός Οικονομικών, είπε ότι το Eurogroup συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την απόκριση στον κορωνοϊό και παρουσίασε τα μέτρα που ελήφθησαν τονίζοντας ότι «κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Το κόστος των μέτρων εκτιμάται στα 24 δισ. ευρώ». Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση έχει πλάνο, μέθοδο και σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα για να βελτιώσει τις προοπτικές της ανάπτυξης.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη φιλόδοξη πρόταση της Κομισιόν για την ανάταξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στήριξε τις επιχειρήσεις, εξέλιξε τεχνολογικά το δημόσιο τομέα και έχει φιλόδοξους στόχους επενδύσεων.

Τη σημασία της τεχνολογικής εξέλιξης για την ανόρθωση της οικονομίας τόνισε ο επίτιμος καθηγητής Οικονομικών του London School of Economics, Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος συμβουλεύει τον πρωθυπουργό για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων. Όπως είπε ο Νομπελίστας καθηγητής, οι Βόρειες χώρες της Ευρώπης έχουν εξελιχθεί περισσότερο από τις Νότιες στον τεχνολογικό τομέα και τώρα κινούνται προς την Τεχνητή Νοημοσύνη, ωστόσο, όπως εξήγησε, «οι χώρες που είναι πιο εξελιγμένες τεχνολογικά έχουν και τα μεγαλύτερα ποσοστά απασχόλησης», σε αντίθεση με το γενικό φόβο που υπάρχει για τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στην εργασία. «Όταν έχουμε νέες τεχνολογίες δεν έχουμε νέες μηχανές, αλλά ένα νέο πλέγμα καινοτομιών για τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες, την τεχνολογία, τις υποδομές κ.ά.», είπε χαρακτηριστικά, όμως πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι στα πιο χαμηλά επίπεδα στον τομέα της τεχνολογίας, και προέτρεψε: «Δε χρειάζεται να ανακαλύψουμε κάτι, απλά να μιμηθούμε τις άλλες χώρες στον τομέα της τεχνολογίας και την πρόοδο που έχουν κάνει».

Τα εύσημα έδωσε στη χώρα μας ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Andrew McDowell, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, χαρακτηρίζοντας την «Ελλάδα παράδειγμα στο τρόπο διαχείρισης της κρίσης». Ο κ. McDowell εξήγησε ότι η ανάκαμψη στη χώρα μας είναι ψηλά στις προτεραιότητες των ευρωπαϊκών θεσμών, επειδή όταν ήρθε η κρίση, η Ελλάδα βρισκόταν ήδη σε δύσκολη θέση όσον αφορά στο χρέος.
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων τόνισε τη σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λέγοντας ότι χρειάζονται βοήθεια και πως  «εργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση για να αυξήσουμε τους πόρους που διαθέτουμε, κυρίως γι’ αυτές τις επιχειρήσεις». Εξήγγειλε ότι η τράπεζα θα δώσει μεγάλο ποσοστό εγγυήσεων και τόνισε ότι «θα δανείσουμε με όρους να δοθούν χαμηλότοκα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο Καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου βιώσιμης ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Columbia, Jeffrey D. Sachs, ξεκίνησε την παρέμβαση του συγχαίροντας την Ελλάδα για τον περιορισμό της πανδημίας και λέγοντας ότι η χώρα μας είχε από τα καλύτερα αποτελέσματα στον κόσμο και σίγουρα στην Ευρώπη. «Εγώ βρίσκομαι σε μία χώρα που δεν έχουμε καθόλου πολιτική ηγεσία», είπε ο κ. Sachs συγχαίροντας τις ελληνικές αρχές για τη δουλειά που έγινε. Ανέφερε τέλος, ότι η Αθήνα θα πρέπει να διατηρήσει το ασφαλές περιβάλλον που δημιούργησε για τον τουρισμό, καθώς είναι ένας τομέας κρίσιμος για την οικονομική ανάκαμψη.

Όσον αφορά στις ΑΠΕ, τόνισε ότι η «Ελλάδα έχει τεράστιο δυναμικό για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», αναφέροντας ως παράδειγμα τις μέρες ηλιοφάνειας που έχουμε στη χώρα.
Σχετικά με το διεθνές εμπόριο, άσκησε ξανά κριτική στην αμερικανική κυβέρνηση λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, είναι άλλη μία ανοησία του Τραμπ. Μην ακούτε τη ρητορική ψυχρού πολέμου των ΗΠΑ. Είναι εποχή για συνεργασίες».

Ο κ. Πισσαρίδης σε δεύτερη παρέμβασή του, τόνισε την εξαιρετική δουλειά που έκανε η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας. Και προχώρησε σε μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση για τις μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ότι δεν υπήρξε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα καμία στιγμή που να υιοθετηθούν οι μεταρρυθμίσεις από τους Έλληνες πολιτικούς. «Είναι η πρώτη φορά που ακούω υπουργούς να λένε πως πρέπει να γίνουν, όχι γιατί μας επιβάλλονται, αλλά επειδή είναι απαραίτητες για το μέλλον της οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι μόλις γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, θα είναι και πολύ εύκολο να διεκδικήσει η Ελλάδα πολλά χρήματα από την Ευρώπη.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.