Πολιτικη & Οικονομια

Κικίλιας για κορωνοϊό: Τι θα συμβεί αν δεν πειθαρχήσουμε

Ο υπουργός Υγείας απαντά σε καίρια ερωτήματα στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βασίλης Κικίλιας για κορωνοϊό - 5ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: «Αν δεν πειθαρχήσουμε και δεν προσέξουμε, μπορεί να πάμε κι ένα και δύο βήματα πίσω».

Νέο μήνυμα του Βασίλη Κικίλια για τον κορωνοϊό από το 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών επεσήμανε ότι δεν είναι η στιγμή να εφησυχάζουμε γιατί «αν δεν πειθαρχήσουμε και δεν προσέξουμε μπορεί να πάμε κι ένα και δύο βήματα πίσω».

Και τόνισε ότι η ορθή διαχείριση της πανδημίας κορωνοϊού αποδεικνύουν τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα διασποράς του ιού στη χώρα μας. Χαρακτηρίζοντας την «πρόληψη ανώτερη της αντιμετώπισης της ασθένειας», ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι πολύ έγκαιρα, ο πρωθυπουργός και το Υπουργείο Υγείας φρόντισαν να «θωρακίσουν τη χώρα, ετοιμάζοντας 13 νοσοκομεία αναφοράς, χτίζοντας ένα "τείχος" επιστημοσύνης γύρω από τον ιό αλλά και μια αερογέφυρα ζωής ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις στα νοσοκομεία».

«Και τέλος, δημιουργώντας έναν άρρηκτο δεσμό μεταξύ πολιτείας, συστήματος υγείας και πολιτών» συμπλήρωσε. 

«Το κατά πόσο αυτό δούλεψε κρίνεται εκ του αποτελέσματος, ειδικά σε αυτήν την πανδημία για την οποία, όπως αποδεικνύεται, η παγκόσμια κοινότητα δεν ήταν έτοιμη. Το γεγονός ότι δεν χρειαστήκαμε όλες τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που ετοιμάσαμε είναι ευχάριστο κι ενδεικτικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

«Σεβαστήκαμε την αξία της ανθρώπινης ζωής μην υπολογίζοντας κανένα άλλο κόστος και χαίρομαι που μετά από πολλά χρόνια, η χώρας μας βρέθηκε στο κέντρο της προσοχής παγκοσμίως για την επιβράβευση των προσπαθειών μας» τόνισε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης θα έχει κατά τη γνώμη του και δυνητικά οικονομικά οφέλη σε τομείς όπως οι Επενδύσεις και ο Τουρισμός.

Αναφερθείς στην επανεκκίνηση του Τουρισμού και στην πιθανότητα να αυξηθούν τα κρούσματα από πολίτες που θα έρθουν από το εξωτερικό, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι «πράγματι αποτελεί μια πρόκληση αλλά θα αντιμετωπιστεί και πάλι λελογισμένα και βήμα-βήμα». «Η αύξηση δεν είναι απίθανη ωστόσο το υπουργείο έχει συγκεκριμένη στρατηγική για να ελέγξει την κατάσταση, την οποία και θα παρουσιάσει την Πέμπτη» συνέχισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια το ενιαίο υγειονομικό σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο για τους τουριστικούς προορισμούς προβλέπει έναν ακτινωτό σχεδιασμό στήριξης, την ενίσχυση των δομών υγείας στα νησιά, την ενίσχυση της δυνατότητας testing, αεροδιακομιδών και πλωτών διακομιδών ώστε να αντιμετωπιστούν δυνητικά κρούσματα.

«Η πολιτεία είναι εδώ αλλά δεν επαρκεί. Θα πρέπει να τηρούνται τα μέσα προσωπικής προστασίας για να συνεχιστεί η καλή παράδοση που έχουμε αυτούς τους μήνες. Θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες και να πειθαρχούν πολίτες κι επιχειρηματίες, σεβόμενοι τον κόπο του διπλανού τους, ώστε να είναι πιο εύκολο και για εμάς να κάνουμε την δουλειά μας. Χρειάζεται προσοχή, ατομική ευθύνη και η Πολιτεία είναι εδώ, το απέδειξε άλλωστε» κατέληξε ο υπουργός.

Βασίλης Κικίλιας στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Βασικά σημεία της ομιλίας του...

  • Από την αρχή της κρίσης, δεχτήκαμε κριτική για την απόφαση να απαγορεύσουμε τα καρναβάλια πριν καν υπάρξει κρούσμα στη χώρα. Η πρόληψη είναι ανώτερη της αντιμετώπισης. Για αυτό, όταν στην Κίνα η COVID ήταν ακόμα εντός της επαρχίας Ουχάν, αρχίσαμε να προετοιμαζόμαστε.
  • Ορίσαμε 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες και είχαμε σε ετοιμότητα όλο το μηχανισμό του Υπουργείου Υγείας για μια διαφαινόμενη κρίση Δημόσιας Υγείας.
  • Χτίσαμε ένα «τείχος επιστημοσύνης» με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και η εκπροσώπηση του Υπουργείου Υγείας από τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, δημιούργησε έναν άρρηκτο δεσμό της κοινωνίας με τους επαγγελματίες υγείας, τους οποίους ευχαριστώ για ακόμα μία φορά.
  • Και άλλοι Υπουργοί Υγείας στην Ευρώπη και στον κόσμο εισηγήθηκαν στους Πρωθυπουργούς τους μέτρα, όπως lockdown, κλείσιμο σχολείων και χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μέτρα που δεν είναι απλά και επιφέρουν περιορισμούς και οικονομική δυσπραγία.
  • Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, νωρίτερα από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη, αποδέχθηκε και ενσωμάτωσε στην πολιτική μας αυτά τα μέτρα.
  • Σεβαστήκαμε την αξία της ανθρώπινης ζωής και παλέψαμε για αυτή, χωρίς να υπολογίσουμε κανένα άλλο κόστος.
  • Αυτή η επιλογή δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος και χαίρομαι που μετά από πολλά χρόνια, η Ελλάδα είναι, παγκοσμίως, στο κέντρο της προσοχής, επιβραβεύεται για τις προσπάθειες μας. Πιστεύω ότι αυτό θα έρθει να επικαθίσει ως credit και σε ενδεχόμενες επενδύσεις στην οικονομία και στον τουρισμό.
  • Η παγκόσμια κοινότητα δεν ήταν έτοιμη για αυτή την πανδημία. Κραταιά συστήματα υγείας κατέρρευσαν. Και τα μέσα ατομικής προστασίας ήταν ένα ζητούμενο για όλες τις χώρες. Μάλιστα, πολύ πιο ισχυρές χώρες από εμάς δεν μπόρεσαν τελικά να τα διασφαλίσουν.  
  • Χτίσαμε εγκαίρως, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την Προεδρία της Κυβέρνησης, μία «αερογέφυρα ζωής». Τα καταφέραμε και τελικά δεν υπήρξαν ελλείψεις στα νοσοκομεία μας. 
  • Μεθαύριο, Πέμπτη, θα παρουσιάσω τη στρατηγική μας για τις αεροδιακομιδές, το testing και το υγειονομικό σύστημα στα νησιά μας.  
  • Πρόκειται για την ενίσχυση των δομών υγείας με επιπλέον  προσωπικό, με μέσα ατομικής προστασίας, με testing, με δυνατότητα αεροδιακομιδών ή πλωτών διακομιδών.
  • Το ενιαίο υγειονομικό σχέδιο για τα νησιά μας, προβλέπει έναν ακτινωτό σχεδιασμό συνεργασίας, στήριξης και διασύνδεσης των μεγάλων Νοσοκομείων αναφοράς της ενδοχώρας με τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών μας. 
  • Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, την Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό την εποπτεία της Προεδρίας της Κυβέρνησης.
  • Πρέπει να εξακολουθούν να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, οι κανόνες υγιεινής, ό,τι χτίσαμε αυτούς τους μήνες. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι εύκολο. Ο κόσμος θέλει να βγει έξω, να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Όπως, όμως, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενδεχομένως να υπάρχει ένας δεύτερος κύκλος του ιού.
  • Αυτό θα θέλαμε να το ελέγξουμε.  Προφανώς, από τη στιγμή που επιτρέπουμε τον τουρισμό, λελογισμένα, με testing και με αξιολόγηση των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι τουρίστες, θα πρέπει να περιμένουμε και την πιθανότητα να υπάρχουν κάποια κρούσματα.  
  • Με την προσπάθεια που κάναμε όλοι μαζί, το R0 έχει φτάσει σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, κάτω του 0,21. Υπάρχουν κάποιες μικροεστίες του ιού, οι οποίες ελέγχονται.
  • Αν μπορούσα να δώσω μία συμβουλή, ως Υπουργός Υγείας, θα έλεγα να μην εφησυχάσουμε. Πρέπει να υπάρχει η αίσθηση ότι «προστατεύω τον εαυτό μου, την οικογένειά μου, τους γύρω μου» και υπάρχουν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους, οι οποίοι είναι επιβεβλημένο να κάνουν αυτούς τους ελέγχους σε Δήμους, Περιφέρειες και νησιά σε όλη τη χώρα, προκειμένου να εφαρμόσουν τους νόμους.
  • Προφανώς είναι μία πρόκληση ο τουρισμός. Νομίζω, όμως, ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτό, όπως κάνει το μεγαλύτερο ποσοστό των συμπολιτών μας και των επαγγελματιών που πειθαρχούν και που θέλουν να δουν να υπάρχει δουλειά και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. Ας προσέξουμε τώρα στην αρχή, για να μπορέσουμε να χαρούμε αυτό το καλοκαίρι όπως όλοι θέλουμε. 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ