- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Στ. Πέτσας: Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε
Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τον κορωνοϊο, το 10ετές ομόλογο, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία
«Ετοιμαζόμαστε τώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα που είναι το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων και των πυλών της χώρας στους επισκέπτες της» είπε ο Στέλιος Πέτσας
Έχουμε αρκετά βήματα ακόμη να διανύσουμε στη γέφυρα προς τη νέα κανονικότητα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μιλώντας για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊο στη χώρα μας.
«Ας μη χαλαρώσουμε. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», τόνισε. «Έναν μήνα μετά την άρση του lockdown η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει καλή. Δε μας εφησυχάζει όμως. Δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό. Στρέφουμε την προσοχή μας με την ίδια ένταση τόσο προς τα μέσα όσο και προς τα έξω. Στο εσωτερικό εκμεταλλευτήκαμε αυτό το χρονικό διάστημα για να πολλαπλασιάσουμε τα τεστ για τον κορωνοϊό. Ήδη τα τεστ έχουν ξεπεράσει τις 226.000 μέχρι σήμερα. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο όπως στην περιοχή της Ξάνθης όπου τις τελευταίες μέρες έγιναν 3.013 τεστ και από αυτά τα τεστ ανιχνεύθηκαν 29 κρούσματα από τα οποία τα περισσότερα ήταν χωρίς συμπτώματα.
Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό μέχρι τις 15 Ιουνίου, εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε καθολικά τεστ για όλες τις πτήσεις. Από τους εκτεταμένους αυτούς ελέγχους εντοπίστηκαν 30 κρούσματα σε 1.300 τεστ διαφόρων πτήσεων από το εξωτερικό. Αντιλαμβανόμαστε από αυτά τα μεγέθη ότι η εξέλιξη της πανδημίας κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα. Παραμένουμε όμως σε εγρήγορση. Ετοιμαζόμαστε τώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα που είναι το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων και των πυλών της χώρας στους επισκέπτες της».
Δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από τις 15 Ιουνίου θα υποδεχόμαστε τουρίστες από αεροδρόμια που βρίσκονται στη λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Από την ίδια μέρα πέρα από το αεροδρόμιο της Αθήνας, επαναρχίζουν οι πτήσεις και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ενώ από την 1η Ιουλίου ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
«Συνεχίζουμε στο δρόμο για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας ακολουθώντας τον ίδιο γνώμονα που μας έφερε ως εδώ: άμυνα στην πανδημία και επίθεση στην οικονομία. Η υγεία και η ασφάλεια για όλους, για τους εργαζόμενους στον χώρο του τουρισμού, για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών και βεβαίως για τους επισκέπτες μας αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα. Δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει όπου και όποτε χρειαστεί» συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας
Για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία
Στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την έναρξη της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. «Στην ατζέντα των συνομιλιών τους βρίσκονται θέματα διεθνούς και διμερούς ενδιαφέροντος», επεσήμανε και τόνισε ότι «αναμένεται σε λίγη ώρα να υπογραφεί η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών» προσθέτοντας ότι αναλυτικές δηλώσεις θα γίνουν στη συνέχεια από τους δύο υπουργούς.
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία. Μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την πατρίδα μας», υπογράμμισε.
Για έκδοση 10ετους ομολόγου
Περνώντας στον τομέα της οικονομίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε για την «αποφασιστική παρέμβαση της ΕΚΤ» για την αντιμετώπιση της κρίσης που πυροδότησε η πανδημία του κορονοϊού. Όπως είπε: «Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μέσω της αγοράς κρατικών και εταιρικών τίτλων, αυξάνεται από τα 750 δισ. ευρώ στο 1 τρισεκατομμύριο 350 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνεται τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2021.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου. Και αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στο δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες με τη σειρά τους θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ρευστότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με ευνοϊκότερους όρους. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα μετέχει για πρώτη φορά στο πρόγραμμα, κατόπιν προσωπικής παρέμβασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τον περασμένο Μάρτιο. Σήμερα, η Ελληνική Δημοκρατία προχωράει στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου. Προσδοκούμε σημαντική υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού και χαμηλό επιτόκιο».
Υπογράμμισε επίσης ότι «είναι η τρίτη κατά σειρά έξοδος στις αγορές που γίνεται από τις αρχές του χρόνου.
Είχαν προηγηθεί:
- Η έκδοση του 15ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο 1,9%, τον Ιανουάριο. Μια έκδοση που καλύπτει το χρονικό διάστημα μέχρι το 2035, πέραν δηλαδή της περιόδου που η βιωσιμότητα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους καλύπτεται από τις αποφάσεις του Eurogroup.
- Η έκδοση του 7ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο 2%, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής καταιγίδας τον Απρίλιο».
Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα και την Κυβέρνηση επιβεβαιώνεται στην πράξη και αυτό είναι προς όφελος όλων των Ελλήνων».
Και πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά τις δράσεις για την τόνωση της απασχόλησης - που αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα - υπενθυμίζεται ότι μπαίνει σήμερα, 9 Ιουνίου, σε εφαρμογή ένα ακόμη πρόγραμμα για 5.200 θέσεις εργασίας. Προβλέπει επιδότηση, για 15 μήνες, του 60% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για προσλήψεις άνεργων πτυχιούχων έως 39 ετών, από επιχειρήσεις έξυπνης εξειδίκευσης όπως η ενέργεια, οι βιοεπιστήμες και η υγεία, το περιβάλλον και η βιώσιμη ανάπτυξη, ο πολιτισμός, ο τουρισμός».
Η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμιστικές τομές
Στη συνέχεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμιστικές τομές για τη δημιουργία γόνιμου επενδυτικού εδάφους, που θα φέρει πιο γρήγορα, δυναμική αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη.
Βασική παράμετρο στη νέα εθνική στρατηγική αποτελεί η προστασία και αναβάθμιση του Περιβάλλοντος. Η στροφή προς την πράσινη οικονομία, η στήριξη της απασχόλησης και βέβαια η εφαρμογή συγκροτημένου εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προχωρά ήδη στην εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδίων για:
-Την απολιγνιτοποίηση.
-Την απλούστευση των αδειοδοτήσεων για επενδύσεις στις ΑΠΕ.
-Την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης.
-Τη στήριξη της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».
-Τις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις των νησιών.
-Το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων.
-Την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.
-Τις αστικές αναπλάσεις στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
Και βέβαια:
-Το Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης στην Ηλεκτροκίνηση. «Η Ελλάδα», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του σχεδίου αυτού, «ετοιμάζεται να μπει …στην πρίζα του μέλλοντος».
Όπως ανέλυσε: «Το σχέδιο αυτό, θέτει δύο παράλληλους στόχους:
Πρώτον: Να ξεπεράσουν, μέχρι το 2025, οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων τις 24 χιλιάδες και μέχρι το 2030 να είναι μια στις τρεις. Και
Δεύτερον: Να δημιουργηθεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας, ενόψει της δρομολογημένης απόσυρσης του λιγνίτη από το μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής.
Σε ό,τι αφορά τον πρώτο στόχο - την αύξηση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων - κατατίθεται σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο, που προβλέπει οικολογικό bonus για την αντικατάσταση παλαιών οχημάτων με ηλεκτρικά οχήματα. Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο στόχο - τη θεμελίωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας - προετοιμάζουμε ελκυστικά κίνητρα: Φορολογικές ελαφρύνσεις και μείωση εργοδοτικών εισφορών για κάθε νέα θέση εργασίας.
Το «master plan» για την απόσυρση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων -όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός- θα είναι σύντομα έτοιμο και φιλοδοξούμε να κινητοποιήσει επενδύσεις που θα ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια. Επενδύσεις που θα τονώσουν την απασχόληση και θα αναμορφώσουν τη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη».
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ