Πολιτικη & Οικονομια

Γιατί είναι περιζήτητος ο Σταύρος στις Βρυξέλλες;

Ευτύχης Παλλήκαρης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μετά τον «Αλεξη», ο «Σταύρος»… Οι ερωτήσεις που δεχτήκαμε αυτή τη φορά στην έδρα του ευρωκοινοβουλίου ήταν η εξής μία: «Ποιος είναι ο Σταύρος;». Το Ποτάμι εισέβαλε ορμητικά στη χωρίς προηγούμενο προεκλογική ατμόσφαιρα ενόψει των ευρωεκλογών και οι επικεφαλής των Ευρωομάδων ως μάγοι με τα δώρα υποδέχτηκαν μετά βαΐων και κλάδων τον Σταύρο. Γιατί όμως;

Είναι κοινό μυστικό ότι στις ευρωεκλογές πάμε με εμφανή την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, άνοδο των ακραίων κομμάτων και αυτό μάλιστα σε συνδυασμό με το φόβο της αυξημένης αποχής.

Υπάρχουν όμως και άλλα δεδομένα. Είναι η πρώτη φορά που οι εκλογές θα γίνουν με την ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας. Κυρίως γιατί για πρώτη φορά το ευρωκοινοβούλιο θα εκλέξει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τουλάχιστον 376 βουλευτές θα πρέπει να στηρίξουν τον υποψήφιο πρόεδρο. Δεν είναι απλώς θέμα πλειοψηφίας, αλλά το έναυσμα μιας έντονης πολιτικής διεργασίας, καθώς καμία ευρωομάδα δεν πλησιάζει τον αριθμό αυτό, οι Σοσιαλιστές και οι Συντηρητικοί με βάση τις μετρήσεις φτάνουν μέχρι τις 208-212 έδρες ο καθένας. Οι υποψήφιοι για την εκλογή προέδρου είναι γνωστοί πριν από τις ευρωεκλογές. Είναι Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για τους Συντηρητικούς, ο Μ. Σούλτς για τους Σοσιαλιστές, ο Γκι Φερχόφστατ για τους Φιλελεύθερους, ο Αλ. Τσίπρας για την Αριστερά, δύο υποψήφιοι για τους Πράσινους, ο Ζ. Μποβέ και η Σκ. Κέλερ, νυν ευρωβουλευτές.

Οι δημοσκοπήσεις στην ΕΕ δείχνουν ότι είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη μονομαχία ανάμεσα στο ΕΛΚ και τους Σοσιαλιστές για την πρωτιά. Εμφανίζεται μια ισοψηφία εδρών, που πάντως οφείλεται κυρίως στην κάμψη του ΕΛΚ, παρά στην άνοδο των Σοσιαλιστών. Σήμερα,λόγου χάρη, η πρόβλεψη που μας παρουσιάστηκε από το ευρωκοινοβούλιο δίνει 212 έδρες για το ΕΛΚ και 208 έδρες για τους Σοσιαλιστές, εικόνα που δεν ήταν η ίδια μια μόλις εβδομάδα πριν. Οι φιλελεύθεροι συγκεντρώνουν 54 έδρες, παραμένοντας οριακά Τρίτη δύναμη πριν από την Αριστερά, που συγεντρώνει 53 έδρες. Ενδιαφέρον έχουμε και στην κατηγορία «άλλοι» που εμφανίζονται με πάνω από 50 έδρες και είναι άγνωστο αν θα μείνουν εκτός των γνωστών ευρωομάδων ή θα ενταχθούν σε κάποια από αυτές.

Τι θα γίνει μετά; Ο μήνας Ιούνιος θα είναι μήνας έντονων διαβουλεύσεων. Ήδη όμως συζητείται η άτυπη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων για το πώς θα κινηθούν μετεκλογικά και κατανομής των αξιωμάτων με βάση τη δύναμή τους. Και οι 3 ευρωομάδες τάσσονται υπέρ μιας διαδικασίας όπου η εκλογή προέδρου θα πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ευρωεκλογές και με τον κατάλογο επίσημων υποψηφίων για τη θέση αυτή. Όποιος υποψήφιος ευρωομάδας έχει πλειοψηφία έστω και μιας έδρας, θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την διασφάλιση της πλειοψηφίας και θα εκλέξει πιθανότατα τον εκλεκτό της. Αν δεν τα καταφέρει, η σκυτάλη περνά στον επόμενο υποψήφιο. Σε αυτές τις δύο παραμέτρους κρύβεται το ενδιαφέρον των ευρωομάδων για τις πιθανές έδρες του «Σταύρου»...

Άλλωστε οι ευρωομάδες θα πρέπει μετεκλογικά να ανασυσταθούν. ΕΛΚ, σοσιαλιστές, πράσινοι, φιλελεύθεροι, βρετανοί συντηρητικοί, πρέπει να δουν το πραγματικό μέγεθος κάθε ομάδας, που άλλωστε θα μετρήσει για τη συγκρότηση της «κυβέρνησης των Βρυξελλών», με τους επιτρόπους. Να ένα ακόμη «κίνητρο» για το ενδιαφέρον των ευρωομάδων για τον «Σταύρο».

Τελικά ο Σταύρος Θεοδωράκης συναντήθηκε με τους επικεφαλής των Σοσιαλιστών, των Φιλελεύθερων και των Οικολόγων, μέσα σε πολύ θετικό κλίμα, όπως μας είπε ο ίδιος. Όμως η τελική απόφαση για το ποια ομάδα τελικά θα επιλέξει Το Ποτάμι θα ανακοινωθεί το βράδυ των ευρωεκλογών, μετά το κλείσιμο της κάλπης. Οπότε μέχρι τότε υπομονή.