Πολιτικη & Οικονομια

Το post της ημέρας: George Sakellion

Η ATHENS VOICE διαλέγει κάθε μέρα τις αναρτήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο στα social media

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Post της Ημέρας: Οι αναρτήσεις που προκάλεσαν συζητήσεις στα social media καθημερινά στο athensvoice.gr.

«Η γιόγκα δεν έχει θέση στη ζωή των χριστιανών» δηλώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Όπως επίσης καλεί τον κλήρο να απέχει από εκδηλώσεις των οργανώσεων Rotary και Lions.
Τέλος, ουσιαστικά επικρίνει τη Ρουμανική Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την επιλογή τους να τελούν το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας με τρόπο συμβατό με τις υγειονομικές προβλέψεις.

Είναι, προφανώς, δικαίωμα του καθενός να επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον κόσμο και την παρουσία του σε αυτόν. Όμως, κάτι συμβαίνει στην ελλαδική εκκλησία. Τα τελευταία χρόνια, η ηγεσία της επιδιώκει συνεχώς να «σκληραίνει» την τοποθέτηση της σε θέματα που αφορούν την προσαρμογή της στις παγκόσμιες κι ελληνικές εξελίξεις. Η «άμυνα» της σε έναν κόσμο που βαδίζει προς ολοένα και περισσότερη χειραφέτηση από τη θρησκεία, αντί να είναι η προσαρμογή στην τεχνολογική, κοινωνική και γενικότερη εξέλιξη, είναι η επιστροφή στις συντηρητικότερες δογματικές τοποθετήσεις που θα μπορούσε να έχει, κλείνοντας τα μάτια στην πραγματικότητα.
Η ορθοδοξία, στην Ελλάδα, είναι συνυφασμένη με τις παραδόσεις και την καθημερινότητα μας. Ακόμα και όταν δεν είμαστε στενά συνδεδεμένοι στην λειτουργική της καθημερινότητα, παραμένουμε πιστοί στην τήρηση των εθιμικών συμπεριφορών που προέρχονται από την εκκλησία: βαφτίζουμε τα παιδιά μας, παντρευόμαστε σε εκκλησίες, κηδεύουμε τους ανθρώπους μας χριστιανικά, πηγαίνουμε στην ανάσταση, στον επιτάφιο.
Σε έναν κόσμο που κινείται όλο και περισσότερο προς την κοσμικότητα, η εκκλησία θα έπρεπε να αγκαλιάζει έστω και αυτήν την από συνήθεια και εθνικό αταβισμό σύνδεση των Ελλήνων με τη θρησκεία, διεκδικώντας αυτή η σύνδεση να είναι η αφορμή της ενίσχυσης της θρησκευτικότητας.
Αντ’ αυτού επιλέγει να κόψει ακόμα κι αυτήν τη χαλαρή σύνδεση που διατηρεί μια μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων.
Κρίμα!»