- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Tο γραφειοκρατικό αξίωμα της αδράνειας και τα ακίνητα του Δημοσίου
Μια ιστορία παραδοξότητας του ελληνικού κράτους
Ο πρώην δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, περιγράφει πώς σώθηκαν από το Υπερταμείο τα ιστορικά μνημεία της χώρας.
Γράφει ο Τάσος Βάμβουκας*
Με μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε μη νόμιμη στο σύνολό της τη μεταβίβαση 10.000 και πλέον ακινήτων στην ΕΤΑΔ (Υπερταμείο), αναγκάζοντας το Δημόσιο να επαναλάβει από την αρχή την όλη διαδικασία. Η τολμηρή προσφυγή του Δήμου Χανίων τον Νοέμβριο του 2018 και πέντε ακόμη Δήμων, έσωσε τη χαμένη τιμή του ελληνικού Δημοσίου από μια απόπειρα αυτοχειρίας. «Νομικές πλημμέλειες», αυτή ήταν η φράση κλειδί στο σκεπτικό των δικαστών που έλαβαν αυτή την απόφαση. Πλημμέλεια την οποία επέδειξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, χωρία να έχουν καμία απολύτως δικαιολογία.
Εν προκειμένω έχουμε να κάνουμε με μια απίστευτη ιστορία που ξεκινάει πριν από τέσσερα χρόνια. Η συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση εκδόθηκε ως εκτελεστική του ν. 4389/2016. Για την έκδοση της τελικής λίστας των προς παραχώρηση ακινήτων ο νομοθέτης είχε προβλέψει στο άρθρο 19 ειδικές προϋποθέσεις για την εξαίρεση ακινήτων που είχαν ειδικό καθεστώς (μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, υποδομές κ.ά). Γι’ αυτό τον σκοπό συστήθηκαν ανά υπουργείο ειδικές επιτροπές οι οποίες θα έκαναν τη σχετική επεξεργασία. Κι όμως, ουδέποτε την έκαναν μέσα στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης.
Απλώς, την τελευταία στιγμή και λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία, κάθε αρμόδιο υπουργείο έβαλε ως είχε τη λίστα των ακινήτων του στην υπουργική απόφαση. Με ό,τι αυτή περιείχε: στην περίπτωση του Δήμου Χανίων το σύνολο σχεδόν των βενετσιάνικων κτισμάτων του λιμανιού, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, το σπίτι του Ελ. Βενιζέλου, τα θέατρα της πόλης, πλατείες, σχολεία, νηπιαγωγεία, κτήρια της οθωμανικής περιόδου και της Κρητικής Πολιτείας κ.τ.λ. Στην υπόλοιπη Ελλάδα ενδεικτικά και μόνο: την Ηετιώνεια πύλη στον Πειραιά, το Μουσείο του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, τη Ροτόντα, το Επταπύργιο και το αρχαιολογικό μουσείο στη Θεσσαλονίκη, το μουσείο των βασιλικών τάφων στις Αιγές, το κάστρο της Άρτας, το κάστρο και οι ρωμαϊκές αρχαιότητες της Πάτρας, τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου, την Α΄ αρχαιολογική ζώνη της Κνωσού, τη Σπιναλόγκα, το ευρύτερο Δελφικό τοπίο κ.ο.κ.
Ως Δήμος κινητοποιηθήκαμε άμεσα και ο τότε γ.γ. του Δήμου Χανίων Δημήτρης Φραγκάκης – και νυν γ.γ. του ΕΟΤ – ανέδειξε με χαρακτηριστικό τρόπο την υπόθεση. Χωρίς χρονοτριβή ήρθαμε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και, παρά τις διαβεβαιώσεις των τότε υπευθύνων περί «αποκατάστασης» του λάθους, μαζί με πέντε ακόμη δήμους από όλη τη χώρα αποφασίσαμε και – ευτυχώς – προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε και ακύρωσε εν όλω την τραγελαφική αυτή απόφαση και τις όποιες δήθεν θεραπείες της.
Ο όρος «αβάστακτη ελαφρότητα» βρήκε πραγματικά νέο πεδίο αναφοράς σε αυτή την υπόθεση. Μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έσωσε τα μνημεία, η σοβαρότητα όμως του κεντρικού κράτους και των αρμοδίων υπέστη ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα. Η αδράνεια που επέδειξαν επί μήνες οι υπηρεσίες, η – δικαστικά διαπιστωμένη πλέον – πλημμελής άσκηση καθηκόντων και οι άκυρες και εκ των υστέρων «επανορθωτικές» πράξεις των αρμοδίων, κλόνισαν τα περιθώρια εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος.
Αντί για μια απλή αντιπαραβολή στοιχείων και την εκκαθάριση μιας λίστας με έτοιμα κριτήρια για την προστασία των ιστορικών του μνημείων, το ελληνικό κράτος κατάφερε να εκδώσει μια Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία αποτελεί η ίδια μνημείο προχειρότητας και ανευθυνότητας. Το αποτέλεσμα ήταν η συγκεκριμένη δικαστική κρίση, η οποία θα έχει και επιπλέον συνέπειες στην έως τώρα διαχείριση ακινήτων από την ΕΤΑΔ. Κι όλα αυτά εξαιτίας της πλημμέλειας των υπευθύνων. Η σημασία της έγκαιρης και εμπεριστατωμένης αντιμετώπισης ενός κρίσιμου θέματος εκμηδενίστηκε, ως συνήθως, μπροστά στο ύπατο γραφειοκρατικό αξίωμα της αδράνειας. Πρόκειται για μια ακόμη ανυπολόγιστη συνεισφορά στις ιστορίες παραδοξότητας του ελληνικού κράτους, λίγο πριν από διακοσιοστά του γενέθλια.
* Ο Τάσος Βάμβουκας είναι πρώην Δήμαρχος Χανίων
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει κηρυχθεί μνημείο
«Αυτή είναι η επιτυχία της φορολογικής μας πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά
Όποιο και αν είναι το στιλ σας, το να προσθέσετε την ενσυναίσθηση στις τεχνικές σας, θα σας φέρει μόνο αύξηση πωλήσεων
«Εμείς ψυχραιμία»: Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις για το κόμμα που γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ»
Με αφορμή την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση
Από την μικρασιατική καταστροφή και μετά, η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική με μάλλον φοβικό τρόπο
Τι περιλαμβάνουν οι επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ
Πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια Αξιωματική Αντιπολίτευση
Τι παραμένει αμετάβλητο
«Με το ζόρι παντρειά δε γίνεται» δηλώνει ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος
Η πρώτη αντίδραση μετά την παραίτηση Τζάκρη - Πούλου
Το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»
«Είναι μία οδυνηρή απόφαση για εμένα», είπε η βουλεύτρια
Το Σάββατο ανακοινώνεται η ιδρυτική διακήρυξη
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.