Πολιτικη & Οικονομια

Σόιμπλε: «Ποτέ ξανά κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θέλει καν να ακούει τη λέξη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν θέλει να ακούει τη λέξη «κούρεμα» δήλωσε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» σε ερώτηση που αφορούσε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε θετικός για το ενδεχόμενο νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, με λιγότερο επιβαρυντικούς όρους, χωρίς να θέλει να αναφερθεί στο ύψος του ενδεχόμενου πακέτου. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό ο στόχος του 124% του ΑΕΠ το 2020 είναι ρεαλιστικός. «Απεχθάνομαι τον όρο ‘κούρεμα’», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε: «’Ήταν μια μοναδική περίπτωση. Αυτό το αποφάσισαν και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Εξηγήσαμε όμως, επίσης, ότι σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, θα βοηθήσουμε. Όλοι έχουμε συμφέρον να τα καταφέρει η Ελλάδα, σ’ αυτήν την πορεία. Η Ευρώπη είναι δυνατή μόνο όταν είναι όλοι δυνατοί».

Στην ερώτηση της «Καθημερινής» για το τι θα συμβεί, λοιπόν, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα ίδια ερωτήματα με τα οποία βρέθηκε και ο κ. Παπανδρέου. Αν επιθυμεί κανείς παραμονή στην Ευρωζώνη, θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες. Δεν θα ήθελα, όμως, να εμπλακώ σε εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις στην Ελλάδα».

Τέλος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεχώρισε την ανεργία ως το σημαντικότερο πρόβλημα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά συνολικά στην Ευρώπη. Υποστήριξε ότι πρέπει να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η λύση που πρότεινε ο κ. Σόιμπλε είναι περισσότερη καινοτομία, λιγότερη γραφειοκρατία. «Στην Ελλάδα θα μπορούσε, για παράδειγμα, να παραχθεί ηλιακή ενέργεια με πολύ ανταγωνιστικότερο τρόπο απ’ ό,τι στη Γερμανία, υπό τον όρο ότι θα κατασκευάζονταν τα αντίστοιχα δίκτυα. Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένας ισχυρός επικοινωνιακός κόμβος. Δεν είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μόνο στην Κωνσταντινούπολη, θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει και στην Αθήνα. Η ναυτιλία ήταν ανέκαθεν ένας τομέας στον οποίο οι Έλληνες διέπρεπαν. Ο τουρισμός αναπτύσσεται πάλι, αλλά κι εδώ τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ καλύτερα. Πολλοί Γερμανοί ήρθαν πέρυσι πάλι στην Ελλάδα. Το 2012 τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Εύχομαι το 2014 να έρθουν ακόμη περισσότεροι», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.