Πολιτικη & Οικονομια

Μαγνητοσκοπημένος υπόκοσμος

Νίκος Γεωργιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η είσοδος της πολιτικής ζωής της χώρας στην περίοδο του διαδικτυακού υποκόσμου με το video Μπαλτάκου, όπου την πολιτική ατζέντα καθορίζουν οι παρακρατικοί θύλακοι της παρέας Κασιδιάρη, καταδεικνύει το πόσο κοντά βρίσκεται η Αθήνα στο Ικόνιο και την Καισάρια της Ανατολίας αλλά και το πόσο ανταγωνίζεται ο ελληνικός πολιτικός υπόκοσμος το πολιτικό τουρκομπαρόκ της χώρας του Ερντογάν.

Ως προς το πραγματικό ρεπορτάζ τώρα, η υπόθεση Μπαλτάκου μετά και την εφ’ όλης της ύλης «εξομολόγησή» του στα ερτζιανά και τον Νίκο Χατζηνικολάου, παραπέμπει στην κλινική ψυχιατρική, όπως άλλωστε παραπέμπει σε αυτήν και η αντίδραση στη Βουλή του υιού Μπαλτάκου, οργανωμένου χούλιγκαν και εκπαιδευμένου αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος που λειτούργησε ως παρακρατικό κουτσαβάκι.

Στη Συγγρού την Πέμπτη το πρωί τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας παραδέχονταν πως το στοιχείο που τους αιφνιδίασε ήταν η «βλακεία» την οποία επέδειξε ο Τάκης Μπαλτάκος αυτοπαγιδευόμενος στην υποκοσμική λογική του Κασιδιάρη, παρά η χυδαιότητα των εκφράσεών του κατά του πρωθυπουργού. Δεν υφίσταται ούτε ένας ηγετικός παράγων στην Συγγρού πού να μη γνώριζε με λεπτομέρειες το περιεχόμενο της προσωπικής πολιτικής ατζέντας του Τάκη Μπαλτάκου. Δεν έπεσαν λοιπόν από τα σύννεφα. Κάθε άλλο. Στη Συγγρού ο καθείς γνωρίζει πως ο Τάκης Μπαλτάκος, ο Δημήτρης Σταμάτης και ο Φαήλος Κρανιδιώτης εφαρμόζουν κατά γράμμα την πολιτική ατζέντα του Αντώνη Σαμαρά από τη σύσταση της Πολιτικής Άνοιξης και μετά. Οι «συνομιλητές» στη Συγγρού διαχωρίζουν τον Χρύσανθο Λαζαρίδη από την υπόλοιπη «παιδική χαρά» του Μαξίμου και επισημαίνουν με έμφαση πως «ο Χρύσανθος δεν είναι κανένα παιδάκι, αν και κολεγιόπαιδο, και όποιος τα βάλει μαζί του ξέρει ότι δαγκώνει άσκημα. Ο Χρύσανθος λειτουργεί αυτόνομα και απρόβλεπτα» τονίζουν οι «συνομιλητές» και δεν διαψεύδουν, δεν τολμούν να διαψεύσουν, την αίσθηση που επικρατεί ότι οι δύο επόμενοι στόχοι είναι ο Φαήλος Κρανιδιώτης (ως πλέον ευάλωτος) και ο Δημήτρης Σταμάτης, όστις προ ημερών με την αποδοχή της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης επέδειξε ταλέντο κοινοβουλευτικής απειρίας, πολιτικής αμορφωσιάς αλλά και ανοησίας, όπως χαρακτηριστικά έσπευσε να επισημάνει η γηραιά «γάτα» της Βουλής Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος πήρε ασθμαίνων τηλέφωνο στη Βουλή εκείνη την ημέρα για να επαναφέρει στην τάξη τον κ. Σταμάτη, όπερ και εγένετο.

Γιατί άραγε ο Κασιδιάρης επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να δημοσιοποιήσει τα υποκοσμικής καταγωγής διαδικτυακά του πειστήρια, καρατομώντας τον Μπαλτάκο αλλά και εισάγοντας τη δική του πολιτική ατζέντα στην πολιτική ζωή του τόπου; Δεν ευσταθεί η πληροφορία ότι ο Κασιδιάρης ήθελε διά του τρόπου αυτού να αποσοβήσει την προφυλάκισή του μετά και την άρση της ασυλίας του, το πρωί της Τρίτης που μας πέρασε. Αντιθέτως, ο κ. Κασιδιάρης αντέδρασε και αυτός στις… δημοσκοπήσεις οι οποίες όλες ανεξαιρέτως τον περιορίζουν σε χαμηλά, ακόμη και μονοψήφια, ποσοστά ως υποψηφίου για τον Δήμο Αθηναίων. Πρόκειται για καθαρά προσωπική στρατηγική η οποία παράλληλα ευνοεί και την παράταξή του.

Άλλωστε ο Κασιδιάρης με το δίκτυο ρουφιάνων που διαθέτει γνωρίζει πολύ καλά πως οι αρμόδιες για την υπόθεσή του ανακρίτριες δήλωσαν αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του video Μπαλτάκου πως «συνεχίζουν κανονικότατα» την εργασία τους επί της δικογραφίας. Με λίγα λόγια, αργά ή αργότερα, ο Κασιδιάρης θα βρεθεί πίσω από το κάγκελο, όπως επισημαίνουν πηγές που γνωρίζουν καλύτερα το περιεχόμενο της δικογραφίας.

Δυτικές διπλωματικές πηγές που ασχολούνται με την αποκρυπτογράφηση των τεκταινομένων στην Αθήνα επισήμαιναν την Τετάρτη το πρωί πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να πέσει λόγω της επίδειξης βλακείας ενός Μπαλτάκου, της πολιτικής αμηχανίας ενός ΣΥΡΙΖΑ, της αμετροέπειας ενός Καμμένου, της πολιτικής υστερίας μίας Ραχήλ ή ενός Πολύδωρα, ή, τέλος, λόγω των φιλοδοξιών ενός παρία όπως του Κασιδιάρη. «Ο Γιώργος Παπανδρέου έπεσε διότι η Μέρκελ και ο Σαρκοζί του τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια στις Κάννες, εκείνο το δραματικό απόβραδο. Ούτε η Διαμαντοπούλου, ούτε η Τόνια Αντωνίου και οι υπόλοιποι, ούτε οι τραπεζίτες, ήταν αρκετά ισχυροί για να ρίξουν μία κυβέρνηση που στηριζόταν συντεταγμένα από την Ευρώπη και τους δανειστές. Ο κ. Παπανδρέου αποπέμφθηκε όταν οι ευρωπαίοι το αποφάσισαν. Ο Σαμαράς θα παραμείνει λοιπόν κυβερνήτης όσο ο ευρωπαϊκό Κονκλάβιο τον στηρίζει και για του λόγου το αληθές ας περιμένουν οι παροικούντες το αθηναϊκό City την επικείμενη επίσκεψη της Μέρκελ στην ελληνική πρωτεύουσα» καταλήγουν οι δυτικές διπλωματικές πηγές. «Η κυβέρνηση της Αθήνας δεν πρόκειται να πέσει λόγω της αποσταθεροποιητικής δραστηριότητας μιας ναζιστικής οργάνωσης, της Χρυσής Αυγής. Είναι εκτός κάθε λογικής». Αυτή ήταν και η τελευταία τους κουβέντα.

Όλα τα παραπάνω τα γνωρίζουν στην Κουμουνδούρου και για το λόγο αυτό κυριαρχεί η αμηχανία και κυρίως η επικίνδυνη ακροβασία. Τρέχει και δεν προλαβαίνει ο κ. Παπαδημούλης για να μαζέψει ό,τι υπονόησε στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη, τρέχει και δεν προλαβαίνει ο Σκουρλέτης για να μαζέψει την επιθετικότητα του Λαφαζάνη που μαξιμαλίζει ζητώντας εκλογές και παραιτήσεις, τρέχει και ο Αλέξης Τσίπρας να καθορίσει μία πολιτική γραμμή που θα φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, που δεν θα θίγει τη Δικαιοσύνη αλλά και που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να θεωρεί ότι η Κουμουνδούρου υπερασπίζεται την «αθωότητα» των Κασιδιάρηδων. Δύσκολη γυμναστική, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επανειλημμένως ψήφισε στη Βουλή την άρση ασυλίας ενός εκάστου των βουλευτών της Χρυσής Αυγής (τόσο παραπλανήθηκε πια) και όταν υπάρχει και το άρθρο 30 της ποινικής δικονομίας που κατοχυρώνει το ρόλο του υπουργού Δικαιοσύνης, όπως εύστοχα επισημαίνει και ο Συνταγματολόγος Νίκος Αλεβιζάτος, και άρα νομιμοποιεί την όποια τηλεφωνική επικοινωνία του Αναστασίου με δικαστικούς λειτουργούς για… ενημέρωση επί της υπόθεσης «Χρυσή Αυγή». Εκτός εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Καμμένος που αιτείται προτάσεως μομφής, ομού μετά του κ. Πολύδωρα και των Χρυσαυγιτών, θεωρούν πως ό,τι λέγεται στο video Κασιδιάρη ισχύει και ότι αποτελείν θέσφατο. Επικίνδυνη έως σουρεαλιστική γυμναστική όντως.

Μένει να εξηγηθεί η στάση του Γιώργου Παπανδρέου και του άμεσου περιβάλλοντός του που επιχειρεί να νομιμοποιήσει το πολιτικό Come Back της παρέας του Καστρίου με μία ανακοίνωση το βράδυ της Τετάρτης, με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρεί να ιδιοποιηθεί το ρόλο του καθοδηγητή της δημοκρατικής παράταξης κλείνοντας το μάτι στην Κουμουνδούρου, υπονομεύοντας τη Χαριλάου Τρικούπη, ενσωματώνοντας τη ΔΗΜΑΡ, κολυμπώντας στο «Ποτάμι» με το βλέμμα όμως στραμμένο στην «Ελιά» διότι το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον. Μια φιλική συμβουλή για κάθε παροικούντα την Αχαΐα ή την Αργολίδα. Υπάρχουν και αποτελεσματικά παυσίπονα.