Πολιτικη & Οικονομια

Reuters: Η Ελλάδα πλησιάζει σε επάνοδο ρεκόρ

Αν βγει στις αγορές μέσα στο επόμενο τρίμηνο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ενάντια στην καταστροφολογία για την τύχη της Ελλάδας, το πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι πλέον κοντά στο να πραγματοποιήσει την ταχύτερη επάνοδο χώρας που κινδύνεψε με χρεοκοπία.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρεται στην πρόθεση της Ελλάδας να βγει στις αγορές το επόμενο τρίμηνο με έκδοση πενταετών ομολόγων και τονίζει ότι με κριτήριο το κόστος δανεισμού η κίνηση αυτή είναι παράλογη, η συμβολική, όμως, σημασία της είναι μεγάλη: αν η Ελλάδα καταφέρει να πείσει τους επενδυτές 24 μήνες μετά την αναδιάρθρωση του χρέους να αγοράσουν ομόλογα αυτό μπορεί να είναι μία καθοριστική εξέλιξη.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι εκτιμήσεις για το πιθανό κόστος δανεισμού της Ελλάδας -με την έκδοση των πενταετών ομολόγων- κυμαίνονται από 3,25% έως 6,5% -δείχνοντας ότι και στο πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι υπερδιπλάσιο από το 1,5% που είναι το κόστος δανεισμού από την ΕΕ. Αλλά, εάν η Αθήνα μπορέσει να πείσει τους ιδιώτες επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα αξίας 1,5 έως 2 δισ. ευρώ, τόσο σύντομα μετά τις ζημιές που υπέστησαν, αυτό μπορεί να είναι μία καθοριστική εξέλιξη που θα ενισχύσει τη δυνατότητα να αποπληρώνει το χρέος της με προσιτά επιτόκια. Δεν θα αύξανε μόνο την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτείται με δικές της δυνάμεις και θα βοηθούσε στην ανάκαμψη της οικονομίας της, αλλά προσφέρει επίσης στην Ευρώπη τη δυνατότητα να υποστηρίξει ότι η έντονα επικριθείσα θεραπεία των σκληρών περικοπών και της λιτότητας ήταν αναγκαία και τελικά επιτυχής.

Επίσης τονίζει ότι εάν ληφθούν υπόψη μόνο οι χώρες που έχουν επανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές, ο μέσος χρόνος επιστροφής ήταν 3,3 έτη. Ένας αριθμός 34 χωρών αναδιάρθρωσαν τα ομόλογά τους στα 17 χρόνια που πέρασαν από το 1997, ενώ προηγουμένως οι χώρες επαναδιαπραγματεύονταν μόνο δάνεια.