Πολιτικη & Οικονομια

Handelsblatt: Το πλήγμα του κορωνοϊού στις ελληνικές τράπεζες

Το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τράπεζα της Ελλάδος
Τράπεζα της Ελλάδος © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η Handelsblatt αναφέρεται στις επιπτώσεις του κορωνοϊού στις ελληνικές τράπεζες και συνολικά την οικονομία της χώρας.

Μακροσκελές άρθρο για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα στις 4 συστημικές τράπεζες φιλοξενεί η γερμανική οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα ο αρθρογράφος της Γκερντ Χέλερ περιγράφει αναλυτικά τα πρώτα θετικά βήματα σταδιακής εξόδου από τη δημοσιονομική κρίση αλλά και τις ακατάβλητες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση του νέου ιού.

«Με 14 νεκρούς ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Aκόμη και στη Γερμανία ο αριθμός είναι έξι φορές υψηλότερος» σημειώνει. Ωστόσο, το πλήγμα για την οικονομία, η οποία εξαρτάται άρρηκτα από τον τουρισμό είναι μεγάλο. Όλα αυτά ασκούν αρνητική επίδραση στις ελληνικές τράπεζες, την Πειραιώς, την Εθνική, την Eurobank και την Alpha,«οι οποίες μόλις είχαν ξεκινήσει να απομακρύνουν από τους ισολογισμούς τους τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια» υπενθυμίζει ο αρθρογράφος.

Το ενδεχόμενο σύστασης μίας «κακής τράπεζας»

Στο άρθρο του ο Χέλερ αναφέρει ότι εμπειρογνώμονες του τραπεζικού κλάδου υπολογίζουν ότι ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω κορωνοϊού θα αυξηθεί κατά 12%. Και επικαλείται τον Γιάκομπ Σουβάλσκι, εμπειρογνώμονα για θέματα Ελλάδας στον γερμανικό οίκο αξιολόγησης Scope Ratings. «Η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών θα εξασθενήσει» φοβάται ο Σουβάλσκι, «κι αυτό παρά την ευελιξία, την οποία παραχώρησαν οι ευρωπαϊκές αρχές στις τράπεζες για τις αποφάσεις τους σχετικά με την κατάταξη των δανείων ως μη εξυπηρετούμενα». Και ο Γκερντ Χέλερ συνεχίζει:

«Για να αφαιρέσει τις πιέσεις από τις τράπεζες, η Κεντρική Τράπεζα Ελλάδος επεξεργάζεται αυτόν τον καιρό σχέδια για τη δημιουργία κακής τράπεζας. Λεπτομέρειες θα δώσει μέχρι τέλος του μηνός στις εμπορικές τράπεζες, στην κυβέρνηση και στον Ευρωπαϊκό Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό SSM. 

»Η Κεντρική Τράπεζα θεωρεί τις προτάσεις της όχι ως υποκατάστατο του σχεδίου Ηρακλής, αλλά ως συμπλήρωμα. Το νέο σχέδιο προβλέπει ότι χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα, που λόγω των αντίξοων συνθηκών στην αγορά, αργούν να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια με τιτλοποιήσεις, θα τα μεταφέρουν σε μια κακή τράπεζα.

»Σε κύκλους της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρεται ότι χρειάζονται γρήγορες λύσεις ώστε να  απαλλάξουν οι τράπεζες τους ισολογισμούς τους από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να είναι σε θέση να αποκτήσουν ρευστότητα για παροχή δανείων. Σκέψεις για τη δημιουργία ευρωπαϊκής κακής τράπεζας κάνει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά η ιδέα προσκρούει σε αντιρρήσεις κανονιστικού περιεχόμενου και στο πολιτικά λεπτό ερώτημα διάσωσης τράπεζας με χρήματα φορολογουμένων.

»Αλλά λύση σε εθνικό επίπεδο, όπως αυτή που προτείνει η Κεντρική Τράπεζας Ελλάδας, είναι εύκολο να υλοποιηθεί. Ακόμη και ο αναλυτής Γιάκομπ Σουβάλσκι θεωρεί ότι σύσταση τέτοιας εθνικής κακής τράπεζας είναι αποτελεσματική» καταλήγει η εφημερίδα.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.