Πολιτικη & Οικονομια

Ο κανόνας και η εξαίρεση

Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το ψυχόδραμα στη Βουλή με τα κατεπείγοντα, τις προτάσεις μομφής, τις πολιτικές σκοπιμότητες ενόψει εκλογών, την περαιτέρω φθορά των περισσότερων κομμάτων έδωσε ξανά την εικόνα μιας γενικευμένης πολιτικής σύγκρουσης όλων εναντίον όλων. Θλιβερή εικόνα για ένα ταλαιπωρημένο πολιτικό σύστημα, που πλέον δεν δείχνει ικανό να αυτοπροστατευτεί και να δώσει στους πολίτες δείγματα γραφής μιας άλλης πορείας.

Τη Δευτέρα, ωστόσο, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω δύο εκδηλώσεις σε διαφορετικό μήκος κύματος. Η πρώτη έγινε με μια κοινή εμφάνιση τριών ευρωβουλευτών, της Μαριλένας Κοππά από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, του Θόδωρου Σκυλακάκη από τους Φιλελεύθερους και του Νίκου Χρυσόγελου από τους Οικολόγους. Από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, με διαφορετικές προσεγγίσεις, μίλησαν γι’ αυτό που πραγματικά συμβαίνει στην Ευρώπη, για την κρίση στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, για την ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου για τη χώρα μας που να υπερβαίνει τις ξεθωριασμένες και διχαστικές «μνημονιακές-αντιμνημονιακές» γραμμές, για την ανάγκη οι ευρωεκλογές να στείλουν μήνυμα για περισσότερη Ευρώπη.

«Μάθαμε όλα αυτά τα χρόνια να συνεννοούμαστε παρά τις διαφορές μας, με κοινό γνώμονα τη στήριξη της χώρας μας» είπε η Μ. Κοππά.

«Ο συμβιβασμός στην Ευρώπη είναι μια καλή έννοια και στη χώρα μας μια βρόμικη λέξη. Όταν και εμείς μάθουμε να συνδιαλεγόμαστε και να συμβιβαζόμαστε, τότε θα έχουν αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο» είπε ο Θ. Σκυλακάκης.

«Παρά το ότι προερχόμαστε από 3 διαφορετικές ομάδες, έχουμε εμπεδώσει την κουλτούρα του πολιτικού διαλόγου και των συγκλίσεων» είπε ο Ν. Χρυσόγελος. Κοινός παρονομαστής των παρεμβάσεών τους ήταν πως η πολιτική ανάταξη στη χώρα δεν μπορεί να έρθει παρά μόνο μέσα από το δρόμο μιας μίνιμουμ συναίνεσης για ένα εθνικό σχέδιο σωτηρίας του τόπου. Αυτά ειπώθηκαν βεβαίως λίγες ώρες πριν στη Βουλή αρχίσει μια ακόμα «κοκορομαχία» με αφορμή την πρόταση μομφής κατά του Προεδρείου.

Την ίδια μέρα το βράδυ, ο Ευτύχης Βαρδουλάκης παρουσίασε το βιβλίο του «Νέοι Κανόνες Πολέμου», μια ενδιαφέρουσα πρόταση για όλους όσοι επιχειρούν να δώσουν μια εκλογική μάχη, να πολιτευτούν. Το βιβλίο παρουσίασαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, η υποψήφια περιφερειάρχης από τον ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Δούρου και ο καθηγητής Γ. Παγουλάτος, ένας εκ των «58». Εξαιρετική συζήτηση, με τοποθετήσεις ουσίας. Ούτε χαρακτηρισμοί ούτε μεμψιμοιρίες. Στο τέλος, ο συντονιστής δημοσιογράφος Αντ. Καρπετόπουλος δεν άντεξε να παρατηρήσει πως ίσως είναι η πρώτη συζήτηση μετά από χρόνια, που δεν ξέσπασε κόντρα για το «μνημόνιο» και δεν αναφέρθηκε καν η λέξη. Αυτό δεν εμπόδισε βεβαίως να ακουστούν διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφωνίες.

Να είναι όλα αυτά η εξαίρεση του κανόνα ή μήπως ενδείξεις ότι κάτι πάει να αλλάξει στην κουλτούρα του διαλόγου στη χώρα, ότι υπάρχουν δείγματα γραφής για μια άλλη, πιο ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση; Μένει να αποδειχτεί.