Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας: Στις 12 ξεκινάει η τελετή για τη Μαρφίν

Στις 10:30 είναι η ώρα που επέλεξε το ΚΚΕ να καταθέσει στεφάνι, στις 9:30 θα εμφανιστεί στο σημείο ο ΣΥΡΙΖΑ

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10 χρόνια από τη δολοφονία τριών ανθρώπων στη Μαρφίν
ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Τα νούμερα της εβδομάδας: O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα και μεταφράζει τους αριθμούς στη νέα στήλη της ATHENS VOICE.

8° Κελσίου είναι η ιδανική θερμοκρασία διάδοσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 σύμφωνα με έρευνα καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι συνόψισαν τα διαθέσιμα δεδομένα. 

60-90% ήταν η σχετική υγρασία στις πόλεις με μεγάλο αριθμό μεταδόσεων. Παρ’ όλ’ αυτά οι καθηγητές αναφέρουν ότι ο ιός αποδυναμώνεται όταν εκτίθεται στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία.

1°C μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση στα ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19.


diakopes-paralia-kalokairi.jpg
©EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

30 εκατ. ευρώ θα είναι φέτος το κονδύλι για τον κοινωνικό τουρισμό, έναντι 12 που ήταν προγραμματισμένο. Ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση είναι η στήριξη του εσωτερικού τουρισμού καθώς με τον περιορισμό των πτήσεων, πριν τον Αύγουστο δύσκολα θα δούμε έστω και λιγοστούς τουρίστες. 

1η Ιουλίου είναι η ημερομηνία-στόχος που έθεσε ο πρωθυπουργός για την έναρξη της τουριστικής περιόδου, σε συνέντευξή του στο CNN. Πρόσθεσε όμως ότι αυτό θα συμβεί με το καλύτερο δυνατό σενάριο. 

31 Ιουλίου είναι η ημερομηνία που θα ξεκινήσει τις πτήσεις της η Aeroflot. Μέχρι τότε η Χαλκιδική (και εν γένει η Βόρεια Ελλάδα) θα έχει σημαντικό πρόβλημα πληρότητας.

24 Ιουλίου είναι η ημερομηνία που θα ξεκινήσουν οι πτήσεις από την Γαλλία μετά από απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης. Αν σ’ αυτά προσθέσει κανείς και τη σύσταση της Μέρκελ προς τους Γερμανούς για να κάνουν διακοπές στη χώρα τους, οι βασικές μας δεξαμενές πελατών μοιάζουν καταδικασμένες. Για τους Ιταλούς δεν το συζητώ κάν…


8 χρόνια και 5 μήνες παρέμεινε φυλακισμένος ο Νίκος Σειραγάκης, ο οποίος είχε συλληφθεί επ’ αυτόφωρο για ασέλγεια σε βάρος τριών ανηλίκων στο Ρέθυμνο και καταδικάστηκε για κατάχρηση σε ασέλγεια και απόπειρα κατάχρησης, εις βάρος 36 παιδιών!

401 χρόνια φυλάκισης ήταν η αρχική ποινή που του επεβλήθη, όμως η ανώτατη εκτιτέα ποινή στην Ελλάδα είναι είναι μόλις 25 χρόνια. Ο Σειραγάκης εξέτισε τα δύο πέμπτα και αποφυλακίστηκε. Τώρα ο Άρειος Πάγος εξετάζει αν υπάρχουν ένδικα μέσα τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει προκειμένου να ανατρέψει αυτή την εξέλιξη.


sakellaropoulou.jpg

12:00 μ.μ. είναι η ώρα έναρξης της τελετής για τον εντοιχισμό πλακέτας στο κτίριο όπου δολοφονήθηκαν οι 3 εργαζόμενοι (εκ των οποίων η μία έγκυος) στην τράπεζα Marfin. Στην τελετή θα παραβρεθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Αικατερίνη Σακελαροπούλου, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης, αλλά κι η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ κυρία Φώφη Γεννηματά. 

10:30 είναι η ώρα που επέλεξε το ΚΚΕ για να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των αδικοχαμένων της MARFIN. Στην ίδια ανακοίνωση καταδικάζει τις διακομματικές φιέστες αλλά επισημαίνει ότι μισή ώρα νωρίτερα «θα τιμήσει την 75η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, όπως έχει ανακοινωθεί ήδη, καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα». 

9:30 θα εμφανιστεί στο σημείο ο ΣΥΡΙΖΑ, που ζήλεψε το ΚΚΕ και προτιμά να μη συμμετέχει σε «επικοινωνιακές σκοπιμότητες» οι οποίες «γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και συκοφάντησης των κοινωνικών αγώνων». Ακριβώς δηλαδή όπως έκανε με το μνημείο των «νεκρών της ΕΡΤ». Το μείζον ερώτημα είναι πού θα καταθέσουν το στεφάνι καθώς δεν θα έχουν γίνει τα αποκαλυπτήρια του μνημείου-πλακέτα. Αν δεν τους αφορά η πλακέτα τότε γιατί πηγαίνουν σαββατιάτικα;


Μέγκαν Μαρκλ και πρίγκιπας Χάρι / © EPA/VICKIE FLORES

18 εκατ. ευρώ είναι η αξία της έπαυλης στην οποία διαμένουν ο Δούκας του Σάσσεξ Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν Μάρκλ. Το σπίτι ανήκει στον μεγιστάνα ηθοποιό Τάιλερ Περί και διαθέτει 8 δωμάτια και 12 μπάνια. Βρίσκεται στην περιφρουρούμενη κοινότητα Beverly Ridge Estates και δεν είναι γνωστό αν πληρώνουν νοίκι ή ο Περί, ο οποίος γνωρίστηκε με το ζευγάρι μέσω της Oprah Winfrey, απλώς τους το παραχωρεί. 

50.000 λίρες Αγγλίας πήρε ο πρώην πρίγκιπας καθώς πούλησε τα κυνηγετικά του ντουφέκια. Όπως είπε, δεν το έκανε για τα λεφτά αλλά για να ικανοποιήσει τη Μέγκαν, της οποίας δεν αρέσει το κυνήγι. Ευτυχώς που δεν έχει κανονικό μουστάκι, οπότε δεν κινδυνεύει να τον βάλει να το ξυρίσει…


9,7% θα είναι η ύφεση στην Ελλάδα φέτος έναντι 7,7% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη σύμφωνα με τις εαρινές της εκτιμήσεις της Κομισιόν που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η επιτροπή χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως το πιο ευάλωτο κράτος της Ε.Ε. 

7,9% αντίθετα εκτιμά η Κομισιόν ότι θα είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021. Όπως και η ύφεση, η ισχυρή ανάκαμψη οφείλεται στην εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό.

30% θα είναι η μείωση των επενδύσεων στη χώρα μας φέτος αλλά προβλέπεται ανάκαμψή τους κατά 33% το 2021.


Απολύμανση σχολικής τάξης
Απολύμανση σχολικής τάξης © Eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

276 επί συνόλου 73.668 ήταν οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στη στάση εργασίας που είχε προκηρύξει η ΟΛΜΕ για την προηγούμενη Τετάρτη.

0,37% ήταν δηλαδή το ποσοστό συμμετοχής των καθηγητών στην στάση της ΟΛΜΕ. Φαίνεται ότι εν μέσω κορωνοϊού οι καθηγητές γυρίζουν την πλάτη στα συντεχνιακά τερτίπια και ο κλάδος των συνδικαλιστών εκπαιδευτικών «παλαιάς κοπής» μαραζώνει. Δεν σώζεται ούτε με επίδομα…


7,25 λίρες Τουρκίας αγόραζε κανείς με ένα και μόνο δολάριο στα μέσα της εβδομάδας. Πρόκειται για ιστορικό ναδίρ στη σχετική ισοτιμία καθώς η οικονομία της γειτονικής χώρας παραπαίει. Από τις αρχές του 2020, το νόμισμα έχει χάσει πάνω από 20% της αξίας του. 


81% δημοφιλία απολαμβάνει ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης μεταξύ των (λίγων) ψηφοφόρων του κόμματος, όπως αναφέρει δημοσκόπηση της Prorata. Υψηλό είναι το ποσοστό και στο σύνολο των ερωτηθέντων. Ο κυριος Ανδρουλάκης «σκοράρει» 41%.

69% είναι οι θετικές γνώμες για τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος έρχεται δεύτερος. 

65% των ψηφοφόρων εκφράζει τη συμπάθειά του προς τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου


72% των ασθενών με κορωνοϊό που έλαβαν θεραπεία με το φάρμακο Anakinra παρουσίασαν σημαντική βελτίωση, σύμφωνα με μελέτη γιατρών σε πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Πρόκειται για ένα αντιαρθριτικό φάρμακο και βελτίωσε την αναπνευστική λειτουργία σε 21 από τους 29 ασθενείς που δοκιμάστηκε. 


Δημήτρης Κούβελας

«Ο κ.Τσιόδρας, όπως κάθε επιστήμονας, θα έπρεπε να ακολουθήσει την κανονική επιστημονική μέθοδο και να μην ακολουθεί μία επινόηση. Δε θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό. Γιατί υπήρξαν πολλοί άνθρωποι, που πέθαναν και χαρακτηρίστηκαν από COVID. Oυσιαστικά μας δίνει μία ψευδή εικόνα της θνητότητας, κάτι, που πολλοί προσπάθησαν να το κάνουν από την αρχή για να δικαιολογήσουν τα σκληρά μέτρα». Αυτή ήταν η τοποθέτηση του Διευθυντή του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Κούβελα ο οποίος όμως παραλείπει να μας εξηγήσει γιατί άραγε ο κος Τσιόδρας ήθελε να δικαιολογήσει τη λήψη σκληρών, αλλά αχρείαστης διάρκειας όπως είπε, μέτρων. Συνομωσιολογία ή «συντεχνιασμός»;

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.