Πολιτικη & Οικονομια

Κομισιόν: Να επιστρέψει η ΛΑΡΚΟ 136 εκ. ευρώ

«Αθέμιτο πλεονέκτημα» η ενίσχυσή της από το Δημόσιο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε επιστροφή 136 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο υποχρεώνεται η εξορρυκτική – μεταποιητική εταιρία ΛΑΡΚΟ,  λόγω παράβασης των κανόνων ανταγωνισμού περί κρατικών ενισχύσεων. Αυτό αποφάσισε χτες η Κομισιόν, γεγονός που δημιούργησε «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση.

Λεπτομερέστερα, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα στήριξης του ελληνικού Δημοσίου προς τη ΛΑΡΚΟ «προσέδωσαν στην επιχείρηση αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι εγγυήσεις του Δημοσίου ανέρχονταν συνολικά σε 136 εκατ. ευρώ. Η ΛΑΡΚΟ πρέπει τώρα να επιστρέψει το ποσό εντόκως, ώστε να αμβλυνθούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που προκλήθηκαν από την ασύμβατη ενίσχυση».

Η κυβερνητική άποψη, όπως αφήνεται να διαρρεύσει, είναι ότι η ΛΑΡΚΟ είναι η μόνη στην ΕΕ που παράγει νικέλιο και ουδείς άλλος την ανταγωνίζεται, επομένως δεν υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Επιπλέον, ότι η στιγμή της απόφασης (ενώ συζητιέται το πολυνομοσχέδιο, με πολλές ενδοκυβερνητικές δυσκολίες), αποτελεί άκαιρη και άγαρμπη κίνησητων δανειστών της χώρας.  

Υπενθυμίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο, ανήκει κατά 55,2% στο ΤΑΪΠΕΔ, κατά 33,4% στην ΕΤΕ και κατά 11,4% στη ΔΕΗ.

Μ.Φ.

Δημόσιο: απολύσεις και διαθεσιμότητα