Πολιτικη & Οικονομια

Βουλή: Για «άπλυτα» της κυβέρνησης έκανε λόγο η Φ. Γεννηματά

Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, μέσω κριτικής στην κυβέρνηση για μια σειρά θεμάτων, αναφέρθηκε στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά

Κριτική εφ’ όλης της ύλης στην κυβέρνηση από τη Φώφη Γεννηματά, από την Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας.

Για τα voucher

Σε «άπλυτα» της κυβέρνησης και σε ευθύνες του πρωθυπουργού αναφέρθηκε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή το θέμα της κατάργησης της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων. «Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν τις τελευταίες ημέρες στο σκάνδαλο με τα voucher. Χρησιμοποιήθηκε η ανάγκη οικονομικής στήριξης των επιστημόνων για να μοιραστούν 36 εκατομμύρια στις εταιρείες  με τις “ειδικές πλατφόρμες”, που ουσιαστικά ελέγχονται από 3-4 φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση πρόσωπα. Συνολικά  88 εκ. σε πάσης φύσεως μεσάζοντες για προγράμματα μαϊμού. Αυτό αποκαλύφθηκε και η Κυβέρνηση άρον άρον μάζεψε τα άπλυτα της. Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι μένουν παντελώς ακάλυπτοι. Εμείς θα επιμείνουμε να διερευνηθεί η υπόθεση και να βγει όλη η αλήθεια στο φως. Και πονηριές και ψέματα. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι.  Πρώτοι  καταγγείλαμε από τις 27 Μαρτίου το στήσιμο της  κομπίνας. Η άτακτη υποχώρηση του κ. Μητσοτάκη δεν τον απαλλάσσει. Από αυτόν εκπορεύονται οι εντολές και οι αποφάσεις. Δεν κάνουν μόνο λάθη και παραλείψεις, ιδιαίτερα στο χώρο της εργασίας, είναι η εφαρμογή μιας ατζέντας. Η ευθύνη ανήκει πρώτα στον Πρωθυπουργό». 

Για τη διασπορά του κορωνοϊού

Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι «όπου αρκεί η ατομική ευθύνη των πολιτών που πειθαρχούν στις οδηγίες των επιστημόνων, τα πράγματα πάνε καλά», αλλά «τα προβλήματα υπάρχουν σε περιπτώσεις με υψηλή επικινδυνότητα διάδοσης, όπως κλειστές και άλλες δομές  με ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, εκεί όπου η Κυβέρνηση έπρεπε να ενεργήσει πιο γρήγορα και προληπτικά».

«Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει για την ανάγκη ελέγχων και τεστ σε δομές που βρίσκονται ευάλωτες κοινωνικά και ευπαθείς ομάδες. Σε ιδιωτικές κλινικές, γηροκομεία, καταυλισμούς Ρομά, φυλακές, δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Όπως αποδείχθηκε εκδόθηκαν πρωτόκολλα με οδηγίες και δεν έγινε κανένας ουσιαστικός έλεγχος εφαρμογής τους. Ούτε και κανείς μπήκε στον κόπο να γίνουν έγκαιρα τα απαραίτητα τεστ, εκεί που υπήρχε υψηλή επικινδυνότητα. Τώρα εμφανίζονται τα προβλήματα στη Λάρισα, στη Νέα Μάκρη, στη Ριτσώνα  στο Κρανίδι. Χθες στο Περιστέρι και στα Νότια της Αθήνας όπου αναδεικνύεται και θέμα πλαισίου λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών. Η Κυβέρνηση τρέχει εκ των υστέρων να προλάβει και ελπίζουμε τα προβλήματα να περιοριστούν εδώ. Κάποιοι όμως έχουν την ευθύνη γι’ αυτό». 

Για τα οικονομικά μέτρα

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι «δεν μηδενίσαμε ποτέ τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση, είναι όμως ανεπαρκή». «Η άρνηση της Κυβέρνησης να καλύψει με το ειδικό επίδομα τους  300.000 άνεργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ , τους 110.000 συνταξιούχους που δεν έχει εκδοθεί η σύνταξή τους και πολλές χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους που εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Η προσπάθεια να καθιερωθεί η εκ περιτροπής εργασία σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, με το 50% του μισθού για τους εργαζόμενους με το περιβόητο άρθρο 9 της ΠΝΠ. Η συνειδητή καθυστέρηση να κηρύξει  υποχρεωτική την κλαδική  σύμβαση του επισιτισμού. 

Δεν είναι  ο φόρτος εργασίας του Υπουργού που τον εμποδίζει, αλλά αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόζει με τις εντολές και την έγκριση του Πρωθυπουργού», πρόσθεσε.

Για τους πλειστηριασμούς

«Από 1η Μαΐου οι πλειστηριασμοί της Α’ κατοικίας απελευθερώνονται πλήρως. Είναι δυνατόν να πετούν τα funds, έξω από τα σπίτια τους ιδιοκτήτες μέσα σε αυτές τις συνθήκες; Ανακοινώσατε το άνοιγμα τμημάτων των δικαστηρίων μόνο και μόνο για να μπορούν να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί. Μόνο οι Τράπεζες κερδίζουν από αυτό», είπε η κ. Γεννηματά.

Για τη Σύνοδο Κορυφής

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, η Σύνοδος Κορυφής «πάλι δεν πήρε αποφάσεις. Οι χθεσινές συζητήσεις αφήνουν όλα τα θέματα ανοιχτά και όλα τα ερωτήματα αναπάντητα. 

Χάνουμε πολύτιμο χρόνο και ευκαιρίες. Και αργά και λίγα όπως είπε και η Λαγκάρντ. Με δισταγμούς όμως και διχασμούς δεν πάει η ένωση μπροστά, ας το καταλάβουν. Υπονομεύει το μέλλον της. Με τον κάθε μορφής λαϊκισμό και ευρωσκεπτικιμό να παραμονεύουν. Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες. Η επανεκκίνηση των οικονομιών και μάλιστα των υπερχρεωμένων χωρών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θέλει γενναία και μη συμβατικά μέτρα. Θέλει νέο χρήμα, ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, ένα ειδικό ομόλογο, επιχορηγήσεις κρατών και όχι δάνεια. 

Ο λόγος τώρα ανήκει στις Κυβερνήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να πρωτοστατήσει σε αυτή τη μάχη, χωρίς να κρύβεται πίσω από τις παρεμβάσεις του Κόντε, του Σάντσεθ και του Μακρόν».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ