Πολιτικη & Οικονομια

Κορωνοϊός: Δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία;

Τα σχολεία συμβάλλουν πολύ στην διασπορά της επιδημίας του νέου κορωνοϊού

Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Βασίλης Βενιζέλος γράφει για το θέμα των σχολείων και εξηγεί γιατί εξαιτίας του κορωνοϊού δεν πρέπει να ανοίξουν σε μια σχολική χρονιά που βρίσκεται στο τέλος της.

Πολύ σοβαρές είναι οι αντιδράσεις σειράς σημαντικών μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σχετικά με το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία της χώρας μας στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Με το κανονικό σχολικό έτος να ολοκληρώνεται τυπικά και ουσιαστικά σε πολύ λίγες ημέρες, ουκ ολίγα μέλη της Επιτροπής ορθώνουν τις εύλογες αντιρρήσεις τους, καθώς τίποτε δεν δικαιολογεί την ανάληψη ενός τέτοιου ρίσκου μόνον και μόνο για να λειτουργήσουν για λιγότερο από έναν μήνα τα σχολεία. Η πιθανή ζημιά, όμως, θα έχει γίνει.

Γιατί κλείσαμε άρον – άρον τα σχολεία της χώρας μας, εάν, όπως μας λένε τώρα, αυτά συμβάλλουν μόλις κατά 20% στον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας; Γιατί, άραγε;

Επίσης, δεν είναι γνωστό ότι η Επιτροπή «είδε», κατά τη διάρκεια της επιδημίας στην Ουχάν της επαρχίας Ουμπέι της Κίνας, ότι τα σχολεία και οι μαθητές υπήρξαν πολλαπλασιαστής για την περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας εκεί; Οι Κινέζοι ξέρουν γιατί έκλεισαν τα σχολεία, εμείς δεν γνωρίζουμε γιατί κλείσαμε τα δικά μας;

Το γεγονός ότι ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας, δήλωσε σήμερα ότι η Επιτροπή θα συζητήσει για τις επόμενες δύο ημέρες το θέμα των σχολείων αποδεικνύει περίτρανα ότι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Επιτροπής είναι και ουσιαστικές και βάσιμες και δεν μπορεί κανείς να τις προσπεράσει κάνοντας τον αδιάφορο.

Τα σχολεία συμβάλλουν πολύ στην διασπορά της επιδημίας του νέου κοροναϊού SARS – COV 2. Έτσι μας είχε διαβεβαιώσει ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας, όταν ελήφθη η ορθή απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας μας.

Οι ερευνητές του Imperial College London, μάλιστα, διεπίστωσαν ερευνητικά ότι αυτή η σπουδαία απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, σε συνδυασμό με το lockdown, το οποίο στηρίχθηκε στις κλειστές εκπαιδευτικές μονάδες, αποτέλεσαν τα «πιο αποτελεσματικά μέτρα για το δραστικό περιορισμό της επιδημίας στην Ελλάδα», όπως επίσης σε άλλες 13 χώρες της Ευρώπης.

Θα τα γκρεμίσουμε όλα;