- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
ΔΝΤ για Ελλάδα: Το χρέος θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ
Οι τρεις λόγοι θα πληγεί η ελληνική οικονομία
Μαύρη πρόβλεψη από ΔΝΤ για την Ελλάδα. Το χρέος θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ. Τι λέει ο Πολ Τόμσεν.
Τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που θα έχει η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού στον ανεπτυγμένο και αναδυόμενο κόσμο καταγράφει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Fiscal Monitor που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο πλαίσιο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου, οι οποίες πραγματοποιούνται για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης.
Το Ταμείο εκτιμά ότι η ραγδαία, αλλά απαραίτητη αύξηση των δαπανών σε συνδυασμό με τις ισχυρές πιέσεις που θα δεχθούν τα κρατικά έσοδα θα επηρεάσει το χρέος και το έλλειμμα όλων των χωρών της Ευρωζώνης, το οποίο εκτιμά ότι θα αγγίξει φέτος το 7,5% και το 3,6% το 2021.
Η έκθεση παρουσιάστηκε από τον Διευθυντή του Τμήματος Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΔΝΤ, Βίτορ Γκασπάρ, ο οποίος τόνισε ότι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των κρατικών χρεών πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα μόλις οι οικονομίες ανακάμψουν από τη κρίση της πανδημίας.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ υπολογίζουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα βρεθεί στο 9% του ΑΕΠ. Παρόλα αυτά όμως, εκτιμούν ότι θα υποχωρήσει το 2021, καθώς το τοποθετούν στο 7,9% του ΑΕΠ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι προβλέψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με το Ταμείο να βλέπει έλλειμμα 5,1% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος και 4,4% για το 2021.
Σχετικά με τι ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης, το Ταμείο αναμένει ότι το 2020 θα ανέλθει το 200,9% του ΑΕΠ , ενώ για το 2021 εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στο 194,8%.
Τέλος, το Ταμείο διαπιστώνει ότι η διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού θα έχει μακροοικονομικές επιπτώσεις που θα επηρεάσουν τη πορεία των κρατικών εσόδων και δαπανών, καθώς τα έσοδα θα περιοριστούν στο 45,8% του ΑΕΠ το 2020 και στο 45,3% το 2021. Αντιθέτως, οι δαπάνες για το τρέχον έτος θα αγγίξουν το 54,8% του ΑΕΠ, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 6,9% σε σχέση με πέρυσι, και στο 53,2% του ΑΕΠ το 2021.
Τόμσεν: Οι τρεις λόγοι θα πληγεί η ελληνική οικονομία
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μέσω βιντεοδιάσκεψης, είπε ότι το πακέτο μέτρων, ύψους 500 δισ. ευρώ, που συμφώνησε το Eurogroup για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού είναι πολύ ισχυρό,προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει να κάνουν περισσότερα. Σχετικά με το θέμα των κορωνο-ομολόγων, ο κ. Τόμσεν είπε ότι το Ταμείο δεν έχει πάρει θέση, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει σήμερα την έκταση της αύξησης του χρέους. Το σημαντικό, τόνισε, είναι να έχουν όλες οι χώρες «εδώ και τώρα» μία ισχυρή απάντηση στην πανδημία.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερη ύφεση φέτος από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ο Τόμσεν, αφού σημείωσε ότι η χώρα είχε αρχίσει να βλέπει πριν την κρίση τους καρπούς της προσαρμογής της και να έχει μία αναπτυξιακή δυναμική, πρόσθεσε ότι θα πληγεί πολύ για τους εξής λόγους:
- Πρώτον, επειδή η ελληνική οικονομία εξαρτάται πολύ από τον τουρισμό, αλλά και τη ναυτιλία και τις μεταφορές, που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση του κορωνοϊού.
- Δεύτερον, επειδή έχει, όπως και οι άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, μεγάλο αριθμό μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων.
- Τρίτον, επειδή έχει περιορισμένο χώρο, παρά την πρόοδο που υπήρξε, και οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν υψηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων και συνεπώς θα δυσκολευθούν να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίπτωση της πανδημίας στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Τόμσεν είπε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για τις μεσοπρόθεσμες συνέπειες της κρίσης, περιλαμβανομένων αυτών που αφορούν στο χρέος, καθώς δεν είναι γνωστός ο χρόνος που θα χρειασθεί ο έλεγχος της πανδημίας και συνεπώς πόσο θα διαρκέσουν τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσής της.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλεί σε διάλογο χωρίς μπλόκα
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καλεί σε αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Η υπουργός Παιδείας ανακοινώνει την επέκταση του θεσμού μετά την πρώτη επιτυχημένη χρονιά
Όσα αλλάζουν από τον Ιανουάριο - Όφελος για εκατομμύρια πολίτες
Αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων
Παρόντες στο περιστατικό ήταν τουλάχιστον άλλοι έξι δημοσιογράφοι και οι συνεργάτες του ευρωβουλευτή
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εκπροσώπησε την Ευρωζώνη στη συνεδρίαση
Η μηνιαία κλήρωση για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ανέδειξε 556 τυχερούς
Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η οριστική μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
Σφοδρή κριτική του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για τον «διάλογο» στον πρωτογενή τομέα, τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ και την απουσία νησιωτικών πολιτικών
«Το βιβλίο είναι απολύτως πρωτότυπο και δικό μου και κανενός άλλου», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Αιχμές από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Θεσμών για την ακρίβεια, τα πρόστιμα αισχροκέρδειας και τον ρόλο της νέας Αρχής
Επτά δεν μπορούν να επιλυθούν
Εγκρίθηκε από τη Βουλή η πρόταση του Τάκη Θεοδωρικάκου
«Τώρα βρίζει τους πάντες με ψέματα, επιτέθηκε σε σύζυγο υπουργού»
Πέρασε και η τροπολογία με τις ρυθμίσεις για τις οφειλές δανείων σε ελβετικό φράγκο ψηφίσθηκε
Οι ανακοινώσεις και οι διευκρινίσεις για το πάγιο ύδρευσης και το πάγιο αποχέτευσης
Τι ανέφερε ο Μάκης Βορίδης στον ΣΚΑΪ - Τι απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ
Πώς γίνεται ο σύντροφος Πολάκης να είναι ο μόνος συνεπής
Αναβάθμιση υπηρεσιών για διευκόλυνση των φορολογούμενων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.