Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας: 27.596 παραβάσεις άσκοπων μετακινήσεων

6% του συνόλου των κρουσμάτων Covid-19 έχουν εντοπισθεί, σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Göttingen στη Γερμανία

Σταμάτης Ζαχαρός
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα νούμερα της εβδομάδας (6.04-12.04.2020): O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε νούμερα στη νέα στήλη της ATHENS VOICE.

540 δισ. ευρώ ήταν το αποτέλεσμα του συμβιβασμού των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών σε σχέση με τα μέτρα καταπολέμησης των επιπτώσεων του κορωνοϊού. «Θυμόμαστε την κρίση του 2008, όταν η Ευρώπη έκανε πολύ λίγα, πολύ αργά», τόνισε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ο επικεφαλής του Eurogroup Mário José Gomes de Freitas Centeno, υπονοώντας ότι τώρα η Ευρώπη έκανε πάρα πολλά, πολύ γρήγορα. 

1,5 τρις ευρώ ωστόσο υπολογίζει η ΕΚΤ ότι είναι οι άμεσες ανάγκες για τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι υπουργοί Οικονομικών δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν ούτε στα βασικά και κατέληξαν στα 540 δισ. ευρώ, μόνο και μόνο για να σώσουν τις εντυπώσεις. Διά τα περαιτέρω, παρέπεμψαν το θέμα σε σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών της Ε.Ε. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να κάνουν καθυστερήσεις, όπως οι ποδοσφαιριστές ομάδας που κερδίζει, λίγο πριν το 90΄, και οι οποίοι με το παραμικρό πέφτουν κάτω σαν να έπαθαν τέτανο. Μόνο που εδώ η ομάδα δεν κερδίζει και το 90΄ το ξεπεράσαμε προ πολλού. Ευτυχώς που την Παρασκευή οι ευρωπαϊκές αγορές ήταν κλειστές λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Το ελληνικό χρηματιστήριο πάντως ξεκίνησε πτωτικά το πρωί της Παρασκευής.

© EPA/PATRICIA DE MELO MOREIRA / EU COUNCIL HANDOUT

→ 6% του συνόλου των κρουσμάτων Covid-19 έχουν εντοπισθεί, σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Göttingen στη Γερμανία. Ο πραγματικός αριθμός όσων έχουν κολλήσει τον κορωνοϊό μπορεί ήδη να έχει φθάσει τις μερικές δεκάδες εκατομμύρια. Το κακό νέο είναι ότι οι επιστήμονες παγκοσμίως αρχίζουν να συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι όσοι νοσούν ελαφρά, αποκτούν πολύ λίγα αντισώματα.

0,7% μικρότερη ήταν τον Φεβρουάριο η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου, σε σχέση με ένα έτος πριν. Παραμένει ωστόσο ο μεγαλύτερος στον κόσμο αποτελώντας άνω του 20% του συνόλου. Επιπλέον αποτελεί πάνω από το 50% του ευρωπαϊκού στόλου. Παρ’ ολ’ αυτά και παρά το γεγονός ότι το Brexit δημιούργησε κινητικότητα στην παγκόσμια ναυτιλία, δεν υπήρξε καμία κυβερνητική πρόταση σχετικά με το πώς μια ειδική ναυτιλιακή ζώνη στο λιμάνι του Πειραιά θα μπορούσε να κάνει τη χώρα παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο. Και κυρίως καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Α, για να μην το ξεχάσω. Ο υπουργός Ναυτιλίας ονομάζεται Ιωάννης Πλακιωτάκης. Εκ Λασιθίου.

4ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη είναι πλέον το λιμάνι του Πειραιά (στοιχεία 2019), σκαρφαλώνοντας γρήγορα στην κατάταξη μετά την έλευση της κινεζικής Cosco. Επίσης είναι το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο ξεπερνώντας εκείνο της Βαλένθια, το οποίο κατείχε μέχρι πρότινος τα σκήπτρα.

© EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

507 εκατ. ευρώ είχε στο ταμείο της η Jumbo σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες λογιστικές καταστάσεις. Την ίδια ώρα το ηλεκτρονικό της κατάστημα αναφέρει ότι «λόγω του αυξημένου όγκου των παραγγελιών, σας ενημερώνουμε ότι υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στους χρόνους παράδοσης». Μπορεί λοιπόν να αντιμετωπίσει πιο άνετα τις επιπτώσεις από το lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού. Παρ’ όλ’ αυτά στις αρχές Μαρτίου και σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, κατάστημα της αλυσίδας στην Πάτρα επιχείρησε να σπάσει τα μέτρα και κατέβασε ρολά μόνο μετά από παρέμβαση εισαγγελέα. Ίσως να σκέφτονται με τη λογική «Κράζεις; Θαυμάζεις», όπως έλεγε και η αλήστου μνήμης διαφήμισή τους.

16 ώρες κράτησε η πρώτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, το βράδυ της Τρίτης, η οποία και κατέληξε σε φιάσκο. Παραλίγο να σπάσουν και το ρεκόρ διαπραγμάτευσης του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο μέχρι πρότινος έμοιαζε ακατάρριπτο. Με τη μισή ευρωζώνη να παραμένει άκαμπτη στις απαιτήσεις για χρηματοδότηση χωρίς μνημόνια, γίνεται πολύ εύκολα αντιληπτό πόσο μεγάλη αυταπάτη ήταν το ότι αρκετοί πίστευαν τότε πως θα βαράμε τα νταούλια, οι αγορές θα χορεύουν και η Μέρκελ δεν θα μπορεί να αρνηθεί την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

128 παραβάσεις της απαγόρευσης μετάβασης σε άλλον νόμο βεβαιώθηκαν σε λίγες μόνο ώρες (06:00-14:00) την Πέμπτη, πρώτη ημέρα ισχύος του μέτρου και μόνο στην Αττική. Ίσως η απαγόρευση να κάνει την εκδρομή στο χωριό, αντικείμενο του πόθου.

150 ευρώ ήταν το πρόστιμο που τους επεβλήθη και όχι 300, όπως είχε ενημερώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς. Τη γλίτωσαν διότι ακόμη δεν είχε δημοσιευτεί το ΦΕΚ διπλασιασμού του προστίμου σε 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη στην αδράνεια του ελληνικού κράτους και προλαβαίνεις να φύγεις πριν οργανωθούν τα παντα.

© EUROKINISSI / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / MOTIONTEAM

27.596 παραβάσεις της απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων σημειώθηκαν σε 17,5 ημέρες εφαρμογής του μέτρου. Αυτό σημαίνει περισσότερα από 4,1 εκατ. ευρώ για τα ταμεία του κράτους. Αν φυσικά τα πρόστιμα πληρωθούν…

359 παραβάσεις είχαν βεβαιωθεί και για παράνομη λειτουργία καταστημάτων μέχρι την Δευτέρα. Το παράξενο είναι ότι η αστυνομία πραγματοποίησε 353 συλλήψεις, άρα έξι τη γλίτωσαν. Ακόμη πιο παράξενο είναι γιατί δεν δημοσιοποιούνται τα στοιχεία αυτών των επιχειρήσεων προκειμένου η κοινότητα να τους δείξει μαζικά την απαξία της. 

Μεγάλα νούμερα με πολλά μηδενικά

Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκατ. ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων, προβλέπει το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» που παρουσίασε στις αρχές της Εβδομάδας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους οικονομολόγους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Νίκο Παππά αλλά και τη δικηγόρο Έφη Αχτσιόγλου. Με δεδομένο ότι το «Μένουμε Όρθιοι» είναι ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς το πώς η αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων (ασχέτως αν είναι δίκαιη ή όχι) θα βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις συνέπειες του κορωνοϊού. Ίσως το ινστιτούτο της Φλωρεντίας να έχει κάποια εξήγηση.

© EUROKINISSI / ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

«Είναι δικός τους εκπρόσωπος. Δεν είναι ουδέτερος ο Τσιόδρας. Κι όταν μιλάει, κι όταν κλαίει, αυτούς εκπροσωπεί». Αυτή ήταν η βασική μομφή του εντελώς ουδέτερου Θανάση Καρτερού, διαπρεπούς «πυρηνικολόγου» και εσχάτως συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, σε άρθρο του με τίτλο «Όταν έκλαψε ο Τσιόδρας» στην κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, την «Αυγή». Ο Καρτερός έμαθε την ουδετερότητα με τη θητεία του στο ΚΚΕ και μετέπειτα ως διευθυντής του «Ριζοσπάστη». Πόστα που αναμφίβολα σμιλεύουν την πολιτική ουδετερότητα του ανδρός.