Πολιτικη & Οικονομια

Ύφεση 4,2% στη Γερμανία, 5,3% στην ευρωζώνη

Γερμανοί οικονομολόγοι: Σημαντικό να ανακάμψουν όλες οι χώρες της ΕΕ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας προχωρούν σε εκτιμήσεις για την ύφεση, τονίζοντας ότι οι ισχυρότεροι θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερα βάρη απ’ ό,τι οι πιο αδύναμοι

Κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας κατά 4,2% στη Γερμανία και κατά 5,3% στην Ευρωζώνη, ως συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού, προβλέπουν τα μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας (Ifo, IfW, DIW, RWI,IWH-Χάλε) στην καθιερωμένη ανοιξιάτικη έκθεσή τους, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Επιφυλάσσονται, ωστόσο, για το ενδεχόμενο οι προβλέψεις τους να χρειαστεί να αναθεωρηθούν επί τα χείρω, ενώ σημειώνουν ότι «τα βάρη της κρίσης θα πρέπει να κατανεμηθούν μέσω του φορολογικού συστήματος κατά τρόπο ώστε οι ισχυρότεροι να αναλάβουν περισσότερα από ό,τι οι πιο αδύναμοι».

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, στη Γερμανία ο αριθμός των απασχολούμενων σε θέσεις εργασίας μειωμένου χρόνου θα φθάσει τα 2,4 εκατομμύρια, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί στο 5,9%, από 5% το 2019.

Η ύφεση, σύμφωνα με τα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα, ξεκίνησε ήδη τον Μάρτιο: στο α’ τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ της Γερμανίας έχασε 1,9%, ενώ για το β’ τρίμηνο αναμένονται απώλειες της τάξης του 9,8%. Πρόκειται, όπως επισημάνθηκε, για την μεγαλύτερη καταγεγραμμένη τριμηνιαία κάμψη στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας από το 1970 και είναι δύο φορές μεγαλύτερη από την κάμψη που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το α’ τρίμηνο του 2009.

Για το 2021 τα ινστιτούτα προβλέπουν ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας και αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,8%, με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των μολυσμένων από τον κορωνοϊό θα μειώνεται συνεχώς και ότι από τα μέσα Απριλίου θα είναι εφικτή η επιβράδυνση της πανδημίας, με εξετάσεις και άμεση καραντίνα των κρουσμάτων. «Μόνο τότε θα μπορούσαμε να φθάσουμε σε χαλάρωση των απαγορεύσεων επαφής», τονίζεται στην έκθεση.

Τα ινστιτούτα σημειώνουν, επίσης, ότι για τη Γερμανία είναι σημαντικό να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό ανάκαμψη και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το 60% των εξαγωγών της Γερμανίας αφορούν αυτές τις χώρες, πολλές εκ των οποίων πλήττονται σήμερα πολύ σοβαρότερα από την πανδημία.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, εκτιμούν ότι η πτώση της ανάπτυξης θα φθάσει το 5,3%, κυρίως επειδή η ύφεση θα πλήξει ιδιαίτερα την Ιταλία με -9,8% και την Ισπανία με -7,9%.

Η Γερμανία, σημειώνουν, παρά τη μεγάλη κάμψη της, θα πληγεί λιγότερο συγκριτικά με τους ευρωπαίους εταίρους της, χάρη στα προγράμματα στήριξης ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα οποία θεωρείται πάντως ότι δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την σταθερή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας – ακόμη και αν προκαλέσουν αύξηση του χρέους από 60% σε 70%.