Πολιτικη & Οικονομια

Τα παράδοξα των αριθμών στη ΝΔ

Στη Νέα Δημοκρατία ανακάλυψαν κατόπιν εορτής ότι χρειάζονται επειγόντως εντατικά μαθήματα στα στοιχειώδη μαθηματικά

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 279
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη Νέα Δημοκρατία ανακάλυψαν κατόπιν εορτής ότι χρειάζονται επειγόντως εντατικά μαθήματα στα στοιχειώδη μαθηματικά. Η ήττα με 10 ποσοστιαίες μονάδες στις τελευταίες εκλογές βεβαίως δεν απαιτεί... διαφορικό λογισμό για να εκτιμηθεί. Δεν μπορεί όμως να χωνευτεί σε χρόνο... dt. Το έκτακτο συνέδριο της ΝΔ το περασμένο Σαββατοκύριακο –με ορίζοντα την εκλογή του νέου αρχηγού στις 29 Νοεμβρίου– απέδειξε ότι πολλά μέχρι σήμερα θέσφατα στη θεωρία των αριθμών δεν έχουν καμία αξία στην εσωτερική διάσταση της ΝΔ.

Ας αρχίσουμε από το βασικό. Πού πήγαν οι άνω του ενός εκατομμυρίου ψηφοφόροι που από το 2004 μέχρι τις τελευταίες εκλογές απομακρύνθηκαν από τη ΝΔ; Το θέμα απασχόλησε πρωτίστως τους βασικούς διεκδικητές της αρχηγίας στη ΝΔ. Ο Α. Σαμαράς, υπολογίζοντας ότι πάνω από 600.000 που δεν ψήφισαν ΝΔ είναι της παράταξης, προτείνει να γυρίσουν πρώτα αυτοί στο... μαντρί και μετά το κόμμα να κάνει τα ανοίγματά του προς το Κέντρο. Η Ντ. Μπακογιάννη, από την άλλη, πιστεύει ότι ακόμα και οι πικραμένοι της ΝΔ ψήφισαν τελικά το κόμμα και το 33% που πήρε στις εκλογές είναι ο παραδοσιακός πυρήνας της παράταξης, οπότε το άνοιγμα στην κοινωνία είναι προτεραιότητα. Στο μεταξύ, η... λύση της εξίσωσης για το εκλογικό αποτέλεσμα φανερώνει άλλα. Σχεδόν 700.000 από τους «αποστάτες» ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, πάνω από 100.000 προτίμησαν το ΛΑΟΣ και άλλοι 100.000 επέλεξαν άλλα κόμματα. Γύρω στους 200.000 ψηφοφόρους της ΝΔ ήταν αυτοί που μάλλον επέλεξαν την αποχή. Αν τα κομπιουτεράκια των δημοσκόπων έχουν δίκιο, τότε η εξίσωση επαναπροσέγγισής τους από τη ΝΔ είναι πολύ πιο σύνθετη από το «βγάζω το τεφτέρι και λογαριάζω ποιοι είναι δικοί μου και ποιοι όχι». Όχι, κύριοι, ο «άγνωστος χ» είναι η μη απάντηση, μέχρι στιγμής, στο ερώτημα γιατί εγκατέλειψαν τη ΝΔ οι άνω του εκατομμυρίου ψηφοφόροι σε σχέση με τη θριαμβευτική εκλογή του 2004. Τι διάολο έγινε τα πεντέμισι χρόνια που μεσολάβησαν και πότε θα γίνει κουβέντα γι’ αυτά; Δυστυχώς η συζήτηση αυτή, για τα αίτια της εκλογικής ήττας, δεν έγινε μέχρι σήμερα καθώς η εκλογή αρχηγού πήρε άμεση προτεραιότητα.

Αυτό δεν είναι το μόνο παράδοξο στην αριθμητική της ΝΔ. Στο έκτακτο συνέδριο πρώτα ψήφισαν τις αλλαγές καταστατικού για να εκλεγεί ο νέος αρχηγός από την κομματική βάση και ύστερα άρχισαν να παίρνουν το λόγο οι σύνεδροι! Στο έκτακτο συνέδριο του περασμένου Σαββατοκύριακου πήραν μέρος 4.500 σύνεδροι που είχαν εκλεγεί από το... προπερασμένο συνέδριο του 2007. Από αυτούς, οι 500 επέλεξαν να μην εμφανιστούν καν την πρώτη –και κρίσιμη– μέρα της ψηφοφορίας για την αλλαγή καταστατικού (η πράξη της αφαίρεσης) ενώ τη δεύτερη μέρα η συμμετοχή έπεσε στο ναδίρ (τάσεις φυγής με γεωμετρική πρόοδο).

Γρίφος –με βάση τη θεωρία των πιθανοτήτων– και οι δημοσκοπήσεις για τις προτιμήσεις αυτών που θα πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν. Τα δείγματα των αναλυτών είναι σχετικά μικρά και προφανώς αδυνατούν να σταθμίσουν αν κάποιος που δηλώνει ότι θα ψηφίσει για νέο αρχηγό τελικά θα προσέλθει στην κάλπη ή αν τέλος πάντων έχει αποφασίσει αν θα ασκήσει το δικαίωμά του. Η Στατιστική Υπηρεσία σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Η αρχή της αβεβαιότητας –δανεισμένη από την Κβαντομηχανική, κατ’ εξαίρεση– κυριαρχεί και στο ερώτημα πόσα τελικά θα είναι τα κομματικά μέλη που θα προσέλθουν στις γαλάζιες κάλπες. Ο Α. Σαμαράς, σε μια κουβέντα με τους δημοσιογράφους την πρώτη μέρα του συνεδρίου, εκτίμησε ότι με βάση τις περιοδείες των υποψηφίων μπορεί να προσέλθουν ακόμα και 800.000 μέλη. Φιλόδοξος στόχος για ένα κόμμα που μέχρι πρόσφατα εκτιμούσε τη δύναμή του στα 300.000 μέλη και ακατόρθωτος για ορισμένους, που θεωρούν επίτευγμα το να προσέλθουν να ψηφίσουν άνω των 100.000 μελών. Λίγοι στη ΝΔ με τις απαντήσεις τους μπορούν να δώσουν επαρκή απάντηση, πάνω από τη... βάση. Γι’ αυτό, φουλ για ιδιαίτερα!

 palikar@otenet.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 3: Ο δρόμος της υποτέλειας οδηγεί στον πόλεμο, όχι στην ειρήνη
H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 3: Ο δρόμος της υποτέλειας οδηγεί στον πόλεμο, όχι στην ειρήνη

«Θα ήταν πολύ καλό εάν μπορούσαμε να επιλύσουμε τα διμερή προβλήματά μας με την Τουρκία με διμερή ειλικρινή διάλογο, στηριγμένο όχι μόνο στο Δίκαιο αλλά και στη λογική»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.