Πολιτικη & Οικονομια

Ρεκόρ όλων των εποχών για τις εξαγωγές ελληνικού ακτινιδίου

Παρά την κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακτινίδια
Ακτινίδια © EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Ρεκόρ όλων των εποχών για τις εξαγωγές ελληνικού ακτινιδίου, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις λόγω κορωνοϊού.

Ρεκόρ όλων των εποχών σημειώνουν οι ελληνικές εξαγωγές ακτινιδίου, καθώς οι ποσότητες που διακινήθηκαν στις αγορές του εξωτερικού ανέρχονταν μέχρι χθες σε 156.350 τόνους, έναντι 119.772 τόνων το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το προϊόν παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια συνεχόμενη αύξηση στις εξαγωγές, καθώς από την εμπορική περίοδο 2017 - 2018 «δείχνει» τη μεγάλη του δυναμική με εξαγωγές που έφθασαν τους 154.000 τόνους.

Έτσι, παρά τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην μεταφορά του ελληνικού ακτινιδίου στις αγορές του εξωτερικού, αλλά και τις ακυρώσεις παραγγελιών, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η Ελλάδα πετυχαίνει ρεκόρ όλων των εποχών, όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης και ο επικεφαλής της Άτυπης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου, Χρήστος Κολιός.

«Κάθε εβδομάδα από εδώ και πέρα οι εξαγωγές ελληνικού ακτινιδίου θα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Πολυχρονάκης, διατυπώνοντας την εκτίμησή του ότι στο σύνολο της φετινής εμπορικής περιόδου 2019/2020, οι εξαγωγές ελληνικού ακτινιδίου αναμένεται να αγγίξουν τους 165.000 τόνους.

Το ελληνικό ακτινίδιο, πρώτο στις ελληνικές εξαγωγές σε αξία στον κλάδο των φρούτων και λαχανικών με είσπραξη 150.945.639 ευρώ το 2017/18, είναι περιζήτητο στις διεθνείς αγορές και παρά το ρωσικό εμπάργκο αυξάνονται χρόνο με το χρόνο οι εξαγόμενες ποσότητες, τόνισε ο κ. Πολυχρονάκης.

Όπως ανέφερε, περίπου το 60% της ετήσιας παραγωγής εξάγεται, κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Τσεχία, ενώ από τις τρίτες χώρες ανοδικά κινούνται οι εξαγωγές σε Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ, Καναδά, Ουκρανία, Τουρκία και Αίγυπτο, σε μια προσπάθεια ανοίγματος σε νέες αγορές και διασποράς του κινδύνου των αγορών, μετά και τον αποκλεισμό από τη ρωσική αγορά.

Σε ό,τι αφορά στην παραγωγή ακτινιδίων στη χώρα μας, ο κ. Πολυχρονάκης επισήμανε ότι την εμπορική περίοδο 2018/19 ανήλθε σε 265.076 τόνους, έναντι των 275.000 τόνων το 2017/2018 και η φετινή αναμένεται σε 285.000 τόνους. Τόνισε, δε, ότι «ήδη οι καλλιεργούμενες εκτάσεις εκτιμώνται σε 10.000 στρέμματα, με τις επτά-οκτώ χιλιάδες να έχουν φυτευθεί την τελευταία τετραετία και με την συνολική παραγωγή σε πλήρη απόδοση να εκτιμάται σε 320.000 τόνους στα αμέσως επόμενα χρόνια».

Υπενθυμίζεται ότι η συγκομιδή του προϊόντος γίνεται από Σεπτέμβριο έως και Νοέμβριο και η εξαγωγική διαδικασία διαρκεί μέχρι το τέλος Μαϊο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και τέλος Ιουνίου. «Πλέον η χώρα μας θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι φέτος κατακτά την τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης από πλευράς παραγωγής ακτινιδίου», επισήμανε ο πρόεδρος 'Ατυπης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου, Χρήστος Κολιός.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που έχουν προκύψει λόγω του κορονοϊού, ο κ. Κολιός, τόνισε: «Έχουμε ακυρώσεις παραγγελιών κυρίως από Κίνα, υπάρχουν δυσκολίες και στις υπερατλαντικές μεταφορές. Κάποιοι οδηγοί εκφράζουν τους φόβους τους για τα υπερατλαντικά ταξίδια, υπάρχουν καθυστερήσεις στα τελωνεία και καταγράφεται και αύξηση κομίστρων, είπε, αναφέροντας ενδεικτικά ότι ενώ πριν τον κορονοϊό το κόμιστρο στις υπερατλαντικές μεταφορές για περιοχή τη Σαουδικής Αραβίας διαμορφωνόταν σε 1.900 δολάρια το κοντέινερ, σήμερα ανέρχεται σε 2.500 δολάρια. Αναφερόμενος στα σχέδια της 'Ατυπης Διεπαγγελματικής για το άνοιγμα νέων αγορών του εξωτερικού, ο κ. Κολιός σημείωσε ότι λόγω της πανδημίας όλα έχουν «παγώσει».

Υπενθυμίζεται, ότι πριν την εξάπλωση της νόσου είχε δρομολογηθεί η εξαγωγή ελληνικού ακτινιδίου στην αγορά της Ταϋλάνδης, με επόμενους σταθμούς την Κορέα και την Κίνα, τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς και σε Ιαπωνία, Ταϊβάν, Αυστραλία και Βιετνάμ.

«Δεν σημαίνει ότι δεν θα πάμε στις προαναφερόμενες αγορές, ούτε ότι έκλεισαν οι δρόμοι. Όλες οι διαδικασίες είναι δρομολογημένες, απλώς λόγω κορονοϊου θα υπάρξει καθυστέρηση στην εκπλήρωση των σχεδίων μας. Όχι λόγω δικής μας υπαιτιότητας, αλλά συνεπεία της κατάστασης που επικρατεί σε όλο τον κόσμο, λόγω της πανδημίας», ανέφερε ο κ. Κολιός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.