Πολιτικη & Οικονομια

Βασίλης Κικίλιας: Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος για τον κορωνοϊό

Δεν απέκλεισε τη λήψη ακόμη αυστηρότερων μέτρων για να περιοριστεί η εξάπλωση του Covid-19 στην Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βασίλης Κικίλιας
Βασίλης Κικίλιας/© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Οι πρώτες ημέρες του Απριλίου θα κρίνουν αν θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για τον κορωνοϊό, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Νέες προειδοποιήσεις Βασίλη Κικίλια ότι ο Απρίλιος θα είναι κρίσιμος μήνας για τον κορωνοϊό. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR o Βασίλης Κικίλιας εκτίμησε: «Είναι προφανές ότι τα μέτρα που πάρθηκαν, βοήθησαν πολύ στο να έχουμε τη σημερινή εικόνα».

«Είμαστε ευχαριστημένοι με τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Ελάτε να κάνουμε άλλη μια προσπάθεια» τόνισε ο κ. Κικίλιας. Και πρόσθεσε: «Αν προσέξουμε, μπορούμε να έχουμε παρόμοια καλά αποτελέσματα τον Απρίλιο».

Για το ενδεχόμενο λήψης ακόμη πιο αυστηρών μέτρων για να περιοριστεί ο κορωνοϊός, ο κ. Κικίλιας απάντησε: «Ανάλογα με το πώς θα εξελίσσονται οι πρώτες ημέρες του Απριλίου, θα εξετάσουμε πιθανά νέα μέτρα». Και ξεκαθάρισε ότι όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με την επιστημονική επιτροπή.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Βασίλη Κικίλια για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα:

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Όλες τις τελευταίες εξελίξεις για τον κορωνοϊό στη χώρα μας, θα συζητήσουμε τώρα με τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, κύριο Βασίλη Κικίλια. Κύριε Υπουργέ, καλησπέρα σας.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας, κυρία Ζαχαρέα και σε όλους τους τηλεθεατές σας. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Να ξεκινήσουμε με το βασικό που αναρωτιέται όλος ο κόσμος. Πού βρισκόμαστε; Παρακολουθούμε ότι σίγουρα η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι το Βέλγιο, όπως είναι η Ολλανδία, σίγουρα όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία. Αυτό μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορεί να πάμε καλύτερα και να το ξέρουμε πότε; Στο τέλος Απριλίου;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κυρία Ζαχαρέα, είναι προφανές ότι η προετοιμασία η οποία έγινε και τα μέτρα τα οποία πάρθηκαν, βοήθησαν πάρα πολύ στο να έχουμε τη σημερινή εικόνα.

Ποια είναι η σημερινή εικόνα; Είναι μιας καμπύλης, η οποία αυξάνει λελογισμένα και έτσι μπορεί να ανταποκριθεί και το Εθνικό Σύστημα Υγείας και υπάρχει αυτή η ικανοποίηση που βλέπω και στους πολίτες, κυρίως όμως στο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, τους ανθρώπους μας που είναι στην πρώτη γραμμή, ότι ο κόσμος τους σκέφτεται, τους σέβεται και ότι αυτοί είναι εκεί για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να σώσουν ζωές.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τι σας λέει ο κύριος Τσιόδρας; Πότε θα έχουμε μια εικόνα για το πού πάνε τα πράγματα; Αν μπορούμε να αισιοδοξούμε δηλαδή.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: O Σωτήρης Τσιόδρας, με μια ομάδα 28 εξαιρετικών λοιμωξιολόγων-επιδημιολόγων, αλλά και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και την κ. Σύψα, η οποία κάνει επιδημιολογικά μοντέλα, στατιστικά μοντέλα, σε σχέση με το πόσοι έχουν νοσήσει, πόσοι είναι σε απλές κλίνες στα νοσοκομεία και πόσοι είναι στις ΜΕΘ, καθημερινά ανανεώνουν τα στοιχεία τους.

Νομίζω ότι αν προσέξουμε και αν σεβαστούμε ο ένας τον άλλον, μπορούμε να έχουμε παρόμοια καλά αποτελέσματα και τον Απρίλιο. Έχω πει πολλές φορές, ότι ο Απρίλιος είναι ένας πολύ κρίσιμος μήνας. Είναι ο μήνας που θα δείξει ουσιαστικά πού θα πάει η νόσος σε ό,τι έχει να κάνει με αυτόν τον κύκλο στην Ελλάδα.

Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να κάνουμε όλοι μαζί αυτή την προσπάθεια. Ξέρω και καταλαβαίνω ότι υπάρχει πολύς κόσμος στον οποίο έχουμε ζητήσει να μείνει μέσα στο σπίτι. Βλέπετε όμως και σε όλο τον κόσμο συμβαίνει αυτό, σε μια συγκλονιστική περιπέτεια Δημόσιας Υγείας, σε μια πανδημία. Αν τα έχουμε πάει τόσο καλά μέχρι τώρα, ελάτε να κάνουμε μια προσπάθεια ακόμα τον Απρίλιο.

Αξίζει για όλους αυτούς που είναι ευπαθείς ομάδες, για τους συνανθρώπους μας που έχουν πρόβλημα, για αυτούς οι οποίοι νοσηλεύτηκαν ή νοσηλεύονται, για αυτούς οι οποίοι είναι μέσα στη ΜΕΘ και δίνουν αγώνα ζωής και πάντως, κατά κύριο λόγο, για τους γιατρούς μας και νοσηλευτές μας, τους ήρωες της πρώτης γραμμής.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τώρα βλέπουμε ότι ο κόσμος πειθαρχεί, οι περισσότεροι τουλάχιστον. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που δεν πειθαρχούν. Ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτό είναι κάτι που σας προβληματίζει και αν νέα περιοριστικά μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι με τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Βλέπετε ότι οριζόντια οι άνθρωποι όλων των ηλικιών αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της στιγμής και είναι αυτοί οι οποίοι πειθαρχούν στα μέτρα.

Το είπα και πριν, τους ευχαριστούμε πάρα πολύ. Θέλω να το πω απλά, με μια γλυκιά κουβέντα, ότι τους ευχαριστούμε όλους πάρα πολύ, γιατί ουσιαστικά παίζουν τον κύριο ρόλο στο να προστατευτεί η χώρα, οι ίδιοι, οι οικογένειές τους, οι συνάνθρωποί τους.

Τώρα, για αυτούς οι οποίοι δεν πειθαρχούν, θα ήθελα να παρακαλέσω να δουν τις εικόνες από τα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο, να δουν τις εικόνες από τις ΜΕΘ που δεν χωρούν πλέον σε κραταιά συστήματα υγείας, τους πολίτες των χωρών αυτών.

Να δουν τους εκατοντάδες και χιλιάδες νεκρούς. Ο κορωνοϊός δεν είναι «παιχνιδάκι». Είναι μια μάχη για την ανθρώπινη ζωή. Και αυτή τη μάχη, αξίζει τον κόπο να τη δώσουμε όλοι, με σεβασμό στο συνάνθρωπό μας.

Εγώ πιστεύω πολύ στον πατριωτισμό του Έλληνα. Θεωρώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία έχει δείξει εξαιρετική συμπεριφορά. Τους ευχαριστούμε όλους. Και παροτρύνουμε και ζητάμε και από τους υπόλοιπους, αυτούς τους λίγους, να συμμορφωθούν.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Ωστόσο, κύριε Υπουργέ, δεν μου είπατε αν υπάρχουν νέα περιοριστικά μέτρα πάνω στο τραπέζι. Και επιμένω σε αυτό, διότι ακούστηκαν το τελευταίο 48ωρο διάφορες πληροφορίες. Όπως για παράδειγμα, μπορεί να περιοριστεί ο αριθμός αποστολής των sms και λοιπά.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ανάλογα με το πώς θα εξελίσσονται οι ημέρες αυτές, οι πρώτες του Απριλίου, και το πώς θα συμμορφώνεται ο κόσμος στα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, θα εξετάσουμε και το ο,τιδήποτε άλλο.

Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι πρώτον δεν προτρέχω. Δεύτερον, είμαι φειδωλός στις δηλώσεις μου και δεν θέλω να δημιουργώ εντυπώσεις. Τρίτον, πως οποιοαδήποτε απόφαση και αν παρθεί να ακολουθήσουμε, θα βασίζεται αυστηρά σε επιστημονικά κριτήρια και τις εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων-Επιδημιολόγων, που έχω και έχουμε ακολουθήσει σε όλη αυτή την πορεία από τα μέσα Ιανουαρίου, θυμίζω, που ξεκίνησε αυτή η ιστορία στην Κίνα μέχρι και σήμερα.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τώρα να πάμε στα νοσοκομεία μας. Να μας πείτε αν τα νοσοκομεία μας αντέχουν και να μας πείτε αν εφαρμόζονται εδώ στην Ελλάδα όλες οι θεραπείες που ακούμε ότι υπάρχουν από τις μελέτες και ξένων ερευνητών. Αν δηλαδή η χλωροκίνη και όλα τα λοιπά που ακούμε, υπάρχουν σε επάρκεια και στη δική μας χώρα για τους ασθενείς μας.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κατ’ αρχάς θα ήθελα να πω ότι, και αυτό δεν αποτελεί μομφή για την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, είναι διαχρονικό πρόβλημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Εμείς παραλάβαμε 557 ΜΕΘ και μέσα σε λίγους μήνες έχουμε 870 ΜΕΘ μαζί με τον ιδιωτικό τομέα και τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Και πιστέψτε με, αυτή δεν είναι μία απλή διαδικασία. Και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Και θέλω να ευχαριστήσω και τους πολλούς δωρητές, οι οποίοι στηρίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αγοράζουν αναπνευστήρες για εμάς και υπάρχει μια σειρά παράδοσης που ελπίζουμε να τηρηθεί από τις εταιρείες, έτσι ώστε να τους έχουμε, όπως έχουν υποσχεθεί όλοι, στην ώρα τους. Μόνιτορ, κρεβάτια, αναπνευστήρες.

Τη δυνατότητα δηλαδή, μαζί με τις προσλήψεις που είναι πάνω από 2.000 πλέον γιατρών και κυρίως νοσηλευτών και τις 4.200 εγκρίσεις που ήδη έχουμε δώσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Με αυτή τη διαδικασία κάθε μέρα που περνάει γινόμαστε και πιο ισχυροί και πιο δυνατοί. Αυτό έχει να κάνει ως προς τα νοσοκομεία μας.

Και βέβαια, επειδή αναφέρατε και τις φαρμακευτικές αγωγές, θέλω να σας πω ότι και σε αυτό είμαι πάρα πολύ προσεκτικός. Είναι φάρμακα τα οποία είτε έχουν χρησιμοποιηθεί για άλλες νόσους στο παρελθόν, όπως η χλωροκίνη, είτε είναι άλλα φάρμακα τα οποία αντιμετωπίζουν άλλα νοσήματα, όπως κάποια αντιφλεγμονώδη, στην υπεραντίδραση που κάνει η νόσος στους πνεύμονες, ή ο,τιδήποτε άλλο υπάρχει στην παγκόσμια κοινότητα.

Εμείς παρακολουθούμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ECDC και τους κορυφαίους επιστήμονές μας και αναλόγως κινούμαστε. Δεν καθυστερούμε, δεν προτρέχουμε. Γιατί καταλαβαίνετε ότι αυτά τα φάρμακα έχουν και τις παρενέργειές τους και την τοξικότητά τους, με γνώμονα πάντα είτε τη σωτηρία ζωών, είτε την προφύλαξη των υγειονομικών μας.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Θέλω να μείνουμε στην προμήθεια υγειονομικού υλικού, στα φάρμακα, σε μάσκες, γάντια, ο,τιδήποτε, διότι έχει ασκηθεί και μία κριτική. Καταλαβαίνουμε βεβαίως ότι υπάρχει ένας διεθνής πόλεμος και πιθανώς οι πιο ισχυρές χώρες να έχουν ένα προβάδισμα, αλλά να μας πείτε τι γίνεται με το θέμα αυτό των προμηθειών.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ναι. Καταρχάς θέλω να σας πω ότι έχετε απόλυτο δίκιο, είναι ένας παγκόσμιος «πόλεμος» μέσων ατομικής προστασίας, που δεν υπάρχουν, για τα νοσοκομεία.

Αρκεί να σας πω ότι οι 7 Υγειονομικές Περιφέρειες, γιατί κανονικά έτσι γίνονται οι προμήθειες, έκαναν διαγωνισμούς και έκαναν προσκλήσεις ενδιαφέροντος στις αρχές του Μαρτίου ανά Υγειονομική Περιφέρεια. Και ενώ στο σύνολό τους, οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για υλικά ήταν ύψους 25.697.000 ευρώ, οι Περιφέρειες πήραν συνολικό υλικό αξίας 815.000 ευρώ. Δηλαδή ζήτησαν 25 εκατομμύρια σε προμήθειες και πήραν 815.000!

Αρκεί να καταλάβετε ότι η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, που είναι η μεγαλύτερη, έκανε διαγωνισμούς για προμήθεια υλικών αξίας 5.671.000 ευρώ και τελικά παραδόθηκαν υλικά αξίας 3.500 ευρώ. Άρα, καταλαβαίνετε, είναι ένας παγκόσμιος «πόλεμος».

Μερίμνησε το Υπουργείο Υγείας, μερίμνησε το Υπουργείο Εξωτερικών και φυσικά η Προεδρία της Κυβέρνησης που βοηθά και ενημερώνεται καθημερινά για όλα αυτά, όλα είναι υπό την επίβλεψη του Πρωθυπουργού, έτσι ώστε είτε το ελληνικό Κράτος, μέσα από τον ΙΦΕΤ, είτε μέσω δωρητών, να μπορούμε να έχουμε προμήθεια υλικών.

Τα βλέπετε και τα παρακολουθείτε καθημερινά.

Είναι τεράστια, όμως, η δυσκολία και θέλω να σας πω ότι έχει γίνει ένας συγκλονιστικός αγώνας. Γιατί δεν είναι μόνο ότι, για παράδειγμα, ένας δωρητής αποφασίζει να αγοράσει μια ποσότητα από μάσκες, ας πούμε, από την Κίνα. Βλέπετε ότι υπάρχει τεράστια δυσκολία να  έρθουν εδώ.

Πρέπει να ναυλωθούν πτήσεις cargo, να συνεννοηθούμε με την κινεζική Κυβέρνηση, να δώσουν άδειες, να φορτωθούν αυτά, να μπορέσουν να φτάσουν εδώ. Είναι μία πάρα πολύ μεγάλη μάχη.

Θέλω να καταστήσω σαφές, ότι κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να έχουμε εδώ τα αναγκαία υλικά. Και βλέπετε, κυρία Ζαχαρέα, ότι σε άλλες χώρες, κραταιές χώρες, πανίσχυρες χώρες, αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Τώρα, θέλω να σας ρωτήσω με τους ιδιώτες γιατρούς, μας στέλνουν πολλά μηνύματα οι τηλεθεατές μας, αντιμετωπίζουν το εξής πρόβλημα. Σου λέει ο άλλος ότι είμαι σπίτι, αν αρρωστήσω πότε θα αποφασίσω αν πρέπει να πάω νοσοκομείο ή αν δεν είμαι τόσο σοβαρά και μπορώ να το περάσω στο σπίτι, θέλω ένα γιατρό να με συμβουλεύσει.

Δυστυχώς δεν έρχονται πια εύκολα στα σπίτια οι γιατροί και είναι λογικό ένας άνθρωπος να νιώθει μία ανασφάλεια όταν ακούει μία διάγνωση μόνο από το τηλέφωνο.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έχει επανειλημμένως τοποθετηθεί ο Σωτήρης ο Τσιόδρας σε αυτά καθημερινά, στο briefing το οποίο γίνεται, με συγκεκριμένα πρωτόκολλα σε ό,τι έχει να κάνει με το πώς γίνεται η ενημέρωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, από τους γιατρούς στο τηλεφωνικό κέντρο, πώς πρωτοβαθμίως, και συμβαίνει αυτό, οι ιδιώτες ιατροί και οι ιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επικοινωνούν με τους ασθενείς.

Είναι προφανές ότι μόνο τα ελαφρά περιστατικά μένουν σπίτι. Στα πιο βαριά συμπτώματα, αμέσως συμβουλεύεσαι το γιατρό σου και έρχεσαι στο νοσοκομείο. Υπάρχει συνεργασία σε αυτό.

Θα φροντίσουμε τις επόμενες μέρες να το τονώσουμε και να το ενισχύσουμε και άλλο.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Να σας ευχαριστήσω πολύ, κύριε Υπουργέ, για την παρέμβασή σας στο δελτίο μας.

B. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εγώ ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους Έλληνες, που τηρούν τα μέτρα και βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Είναι μια ομαδική προσπάθεια, μας αφορά όλους.

Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ: Κουράγιο και υπομονή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.