Πολιτικη & Οικονομια

Ρέγκλινγκ: Η έκδοση κορωνο-ομολόγων μπορεί να πάρει και 3 χρόνια

Τι μπορεί να γίνει για να εκδοθούν άμεσα

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κλάους Ρέγκλινγκ
Κλάους Ρέγκλινγκ © EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Η δημιουργία νέου θεσμού για την έκδοση κορωνο-ομολόγων μπορεί να χρειασθεί έως και τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η δημιουργία ενός νέου μηχανισμού για την έκδοση «κορωνο-ομολόγων» μπορεί να χρειασθεί έως και τρία χρόνια, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times, ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «κορωνο-ομόλογα» θα μπορούσαν να εκδοθούν άμεσα με τη χρήση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι η Ευρωζώνη εκδίδει ήδη κοινό χρέος, όταν ο ESM δανείζεται από την αγορά για να δανείσει με τη σειρά του χώρες - μέλη της. Όπως είπε, η ΕΕ θα μπορούσε, επίσης, να προχωρήσει σε κοινό δανεισμό μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αντλεί κεφάλαια με βάση τον προϋπολογισμό της, καθώς και μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία ανήκει από κοινού στις χώρες της ΕΕ. «Αν χρησιμοποιήσουμε τους υφιστάμενους θεσμούς... η ΕΤΕπ θα μπορούσε να το κάνει άμεσα. Ο ESM είναι εδώ. Μπορούν να εκδώσουν αμοιβαιοποιημένο ευρωπαϊκό χρέος», είπε, προσθέτοντας: «Φυσικά, μπορεί να δημιουργηθεί και ένας νέος θεσμός, αν αυτό θέλουν τα κράτη -  μέλη. Θα χρειάζονταν ένα, δύο ή τρία χρόνια και τα κράτη - μέλη θα πρέπει να διαθέσουν κεφάλαια ή εγγυήσεις ή να εκχωρήσουν μελλοντικά έσοδα». 

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν προτείνει τη χρήση προληπτικών πιστωτικών γραμμών του ESM (ECCL), ύψους 2% του ΑΕΠ, από τις χώρες - μέλη για την αντιμετώπιση της κρίσης, μία κίνηση που θα άνοιγε επίσης τον δρόμο για απεριόριστες αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν αυτό χρειαζόταν. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν απέρριψαν την πρόταση αυτή την περασμένη εβδομάδα, αλλά ούτε την ενέκριναν ξεκάθαρα. «Νομίζω ότι ο μόνος τρόπος είναι η χρήση των υφιστάμενων θεσμών με τα υφιστάμενα μέσα», τόνισε ο Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος στην κάλυψη βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών που προκύπτουν από την έξαρση του κορωνοϊού. 

Για τη λήψη πιστωτικής γραμμής (ECCL), μία χώρα θα πρέπει να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της, κάτι το οποίο δεν θέλει να κάνει η Ιταλία που έχει πολύ υψηλό χρέος. Ωστόσο, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι, δεδομένων των συνθηκών, οι όροι για τη χορήγηση μίας τέτοιας πιστωτικής γραμμής θα μπορούσαν να είναι ελάχιστοι. «Θα έπρεπε επίσης να υπάρχει μία δέσμευση για τον σεβασμό των πλαισίων εποπτείας της ΕΕ (αλλά)... δεν θα ήταν κάτι περισσότερο», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.