Πολιτικη & Οικονομια

Μέτρα για όλους, ακόμα και σπατάλες, ζητεί ο ΣΕΒ

Προτείνει διεθνή δανεισμό και αξιοποίηση μέρους του αποθέματος ασφαλείας των 30 δισ.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μέτρα για όλους, ακόμα και σπατάλες, ζητεί ο ΣΕΒ
Να διοχετευθούν οι πόροι άμεσα, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, λέει ο ΣΕΒ © EUROKINISSI / ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Σε όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους οι πόροι για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού προτείνει ο ΣΕΒ, όπως επίσης διεθνή δανεισμό και χρήση μέρους του αποθέματος ασφαλείας

Να χορηγηθούν άμεσα και χωρίς κριτήρια οι πόροι σε όλες τις επιχειρήσεις και σε όλους τους εργαζόμενους, να γίνουν ακόμη και σπατάλες όπως λέει χαρακτηριστικά, προτείνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), προκειμένου να διασφαλισθεί η ταχύτητα και αποτελεσματικότητα των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων ο ΣΕΒ ζητεί: «Να διοχετευθούν οι πόροι άμεσα, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενδεχομένως και ανεξαρτήτως κριτηρίων αναγκαιότητας και σκοπιμότητας, σε όλους τους εργαζομένους και επιχειρήσεις».

«Αυτή η επιλογή, προσθέτει, δημιουργεί τον κίνδυνο της σπατάλης για κάποιους από τους έκτακτους πόρους, που θα διοχετευθούν στην οικονομία, όμως υπό τις τρέχουσες συνθήκες μεγαλύτερο βάρος θα πρέπει να δοθεί στο όφελος που θα προκύψει από την ταχεία ένεση ρευστότητας στην οικονομία, η οποία συρρικνώνεται ταχύτατα λόγω των έκτακτων συνθηκών της κρίσης. Η απελευθέρωση των πόρων πρέπει να γίνει αξιοποιώντας τα ηλεκτρονικά μέσα, παρακάμπτοντας τις δαιδαλώδεις διαδικασίες αιτήσεων, υποβολής δικαιολογητικών κ.ο.κ., δεδομένου ότι λόγω της άμεσης ανάγκης για τη διοχέτευση πόρων στην οικονομία, εξαντλητικές διαδικασίες πιστωτικών κριτηρίων, χειρουργικής ακριβείας παρεμβάσεις κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, ή κριτήρια προσβασιμότητας, τα οποία είναι δύσκολο να αξιολογηθούν ταχέως αν συντρέχουν ή όχι, θα καταστήσουν τα μέτρα ατελέσφορα».

Ο ΣΕΒ καλεί επίσης την κυβέρνηση να διερευνήσει τη δυνατότητα να δανειστεί στις διεθνείς αγορές, τώρα που μπορεί να αξιοποιήσει και το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και, ταυτόχρονα, να κάνει χρήση, σε συμφωνία με τους εταίρους, μέρους του αποθέματος ασφαλείας, που διαθέτει (άνω των 30 δισ., πόροι που χτίστηκαν με τα πρωτογενή πλεονάσματα και με προσφυγή σε εξωτερικό δανεισμό, για να στηρίξουν την έξοδο της χώρας στις αγορές), για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε στους ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Μαρτίου 2020, ότι αν τα μέτρα περιορισμού μετάδοσης του κορωνοϊού διαρκέσουν τρεις μήνες η ύφεση στην Ευρώπη μπορεί να φτάσει στο -5% το 2020.

Αναφέρει ακόμη ότι έχουμε μια οικονομική κρίση που δεν έχει σχέση με την προηγούμενη μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση και ύφεση του 2008-9, που απαιτεί, όμως, μαζική κρατική παρέμβαση για περιορισμένη χρονική διάρκεια. Αργά ή γρήγορα, η κανονικότητα θα επανέλθει. Όταν αυτό συμβεί, προέχει οι απώλειες ανθρώπινης ζωής να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό, ενώ παράλληλα να μην έχουν χαθεί παρά όσο το δυνατό λιγότερες θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις. Να σημειώσουμε ότι όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο, πηγές του Συνδέσμου διευκρίνιζαν ότι ο ΣΕΒ δεν ζητά κατάργηση της ρήτρας διατήρησης της απασχόλησης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.