- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πιο εύκολη οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε.
Σε χώρες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές
Απλουστεύονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες παροχής οικονομικής βοήθειας σε χώρες και περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλήττονται από φυσικές καταστροφές σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες.
Οι μεταρρυθμίσεις προβλέπουν επίσης, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα χορήγησης προκαταβολών ύψους έως και 10% επί του συνόλου της αιτούμενης οικονομικής βοήθειας, με ανώτατο όριο τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, προβλέπονται συγκεκριμένες προθεσμίες για την υποβολή της αίτησης αποζημίωσης (12 εβδομάδες από την εκδήλωση της ζημιάς) και την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (6 εβδομάδες από τη λήψη του αιτήματος), ενώ η τελική απόφαση λαμβάνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το συντομότερο δυνατόν μετά την υποβολή της έκθεσης της Ε.Ε.
Στον νέο Κανονισμό, αποσαφηνίζονται και τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Τα κριτήρια σε εθνικό επίπεδο (3 δις. ευρώ ή 0,6 % του ΑΕΠ) παραμένουν ως έχουν, όμως για τις Περιφέρειες τίθεται συγκεκριμένο όριο ύψους ζημιάς (1,5 % του Περιφερειακού ΑΕΠ, ή 1 % για τις απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές). Έτσι η εξέταση των αιτημάτων μπορεί να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης ιδρύθηκε μετά τις πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2002, και με σκοπό την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών και την εκδήλωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στις πληγείσες περιοχές.
Έκτοτε, έχει ενεργοποιηθεί σε 56 περιπτώσεις για την αντιμετώπιση καταστροφών, όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, σεισμούς, καταιγίδες και ξηρασίες, ενώ έως σήμερα έχει παρασχεθεί βοήθεια ύψους άνω των 3.5 δισ. ευρώ σε 23 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Η χώρα μας έχει εισπράξει αποζημιώσεις από το Ταμείο για τις πλημμύρες στον Έβρο το Μάρτιο του 2006 (9,3 εκατ. ευρώ) και τις δασικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2007 (89,8 εκατ. ευρώ). Υπό εξέταση είναι αίτημα για παροχή ενίσχυσης για τους σεισμούς της Κεφαλονιάς.